Skal fremtidsplanerne være ”noget med heste”?

18-05-2019 06:15

For mange er det svært at vælge, hvad man vil have som erhverv, men måske står det bøjet i neon for dig, at du gerne vil arbejde med heste. Her hjælper vi dig til at få et overblik over, hvordan du kan arbejde professionelt med heste

Copyright Ridehesten.com
Du kan vælge at uddanne dig til alt fra dyrlæge med speciale i heste til berider, men husk at få hjertet med i valget.
Nyheden fortsætter efter annoncen

Hører du til blandt dem, der gerne springer ud af sengen, når vækkeuret ringer tidligt om morgenen, fordi du skal ud til hesten? Elsker du at dufte af hest dagen lang? Og motiverer det dig at være sammen med dyr? Måske skal du så overveje, om du skal gøre hestene til dit levebrød.

Når det er sagt, er der også vigtigt at nævne, at det er langt fra alle, der ville ønske sig, at de kunne arbejde fuldtids med heste, som har den mulighed. Der findes også gradbøjninger, hvor det at arbejde med heste supplerer et andet arbejde eller måske blot er for en periode af dit liv.

Guide eller medhjælper
Der findes mange unge, der rejser ud i verden for at bruge nogle måneder på en hestefarm, hvor de enten guider turister ud på naturstier eller går til hånde på farmen. Det kan være en udemærket måde at få et afbræk fra studierne, så man kan få tænkt igennem, hvad man vil fremadrettet eller en oplagt mulighed for at vinde lysten til at lære tilbage, hvis man måske var gået hen og blevet studietræt.

For nogle venter eventyret i Australien eller i Island, men for andre på en dansk ferieø blot en togrejse væk. Mulighederne er mange, hvis du vil fylde en kortere periode af dit liv med heste fra tidlig morgen til sen aften. Fælles for de fleste arbejdspladser, der tager unge guides eller medhjælpere ind, er, at de har brug for at du kan tale med mange forskellige mennesker og gerne på andre sprog end dansk, er venlig og serviceminded og sidst, men ikke mindst en habil rytter i god fysisk form, så du kan holde til at sidde mange timer i sadlen uden at miste overblikket. Mange steder tilbydes kost og logi som en del af lønnen.

Ridelærer
Det er forbundet med et stort ansvar at lære andre at ride, men til gengæld kan det være både berigende og super sjovt. Hvis du brænder for at formidle ridning til andre, så kan overveje, om du skal være ridelærer.

Hvis du vælger at uddanne dig til ridelærer er det nødvendigt, at du selv er en habil og dygtig rytter, så du kender og forstår teknikkerne inden for de forskellige discipliner. Under uddannelsen vil derudover blive styrket og trænet yderligere inden for dressur og spring, m.m.

Blandt andet vil du få indblik i følgende: Undervisningsmodeller, dressur, spring, sygdomslære, rideskoledrift samt uddannelse af ungheste.

Hvis du uddanner dig til ridelærer, kan du efterfølgende arbejde med at undervise elever på rideskoler i hele landet eller, du kan undervise Team Danmarks eliteklasser i folkeskoler og arbejde med talentudvikling. Nogle får job på efterskoler eller andre private skoler, der tilbyder rideundervisning.

Uddannelsen til ridelærer betyder, at du har mulighed for at videreuddanne dig til berider. Uddannelsen er er en erhvervsuddannelse.

Berider
Når du har ridelæreruddannelsen i hus, kan du vælge at holde snuden i sporet og fortsætte på den tre-årige uddannelse til berider. Ikke alle, der har færdiggjort ridelæreruddannelsen, kan forvente at komme ind på berideruddannelsen, da det kun er de elever med det højeste snit, der kan gå videre.

På uddannelsen til berider får man blandt andet erfaring med at tilride og træne ungheste og mulighed for at træne konkurrenceryttere. Derudover er der også mange beridere, der arbejder med at træne ridelærere og trænere. Uddannelsen er en erhvervsuddannelse.

Dyrlæge – med speciale i heste
Hvis du drømmer om at blive dyrlæge med speciale i heste starter vejen til jobbet med, at du skal tage en bachelor og en kandidat i veterinær medicin. Du skal læse på Københavns Universitet, som er det eneste sted i landet, der tilbyder en uddannelse til dyrlæge. Du skal forvente, at din bachelor tager tre år at gennemføre og din kandidat to år.

Nyheden fortsætter efter annoncen

I løbet af din studietid vil du blive sat grundigt ind i, hvordan man undersøger dyr, sygdomslære, diagnosticering og medicinsk behandling eller operation. Du vil derudover også få indblik i forebyggelse af sygdomme, fødevarekontrol, medicinudvikling, velfærd og miljøhygiejniske funktioner.

Det er på den sidste del af uddannelsen, at du specialiserer dig og kan vælge veterinærarbejde inden for hestepraksis. Uddannelsen er en erhvervsuddannelse.

Hestemanager
Hvis du vælger at blive hestemanager, lærer du at håndtere og arbejde med heste på daglig basis. Du bliver uddannet bredt i alt lige fra håndtering af foder til træning og håndtering af hestens sygdomme. Det betyder samlet set, at du er godt rustet til at arbejde med trivsel blandt heste.

På uddannelsen vil du lære, hvordan heste skal passes, daglige rutiner samt, hvordan man vedligeholder de fysiske rammer i form af bokse, folde, hegn, sadler og andet udstyr.

Uddannelsen indebærer også ridning, hvor du bliver undervist af en professionel træner.

Det tager typisk mellem tre og fire år at blive uddannet hestemanager. Uddannelsen er opbygget med lange praktikophold med skoleforløb imellem. Uddannelsen er en erhvervsuddannelse.

Hestemassør
Med en uddannelse som hestemassør i bagkataloget, kan du finde problematiske områder på heste og hjælpe hesten videre ved hjælp af massage og udstrækning. Hestemassører vil ofte arbejde i konsulentlignende stillinger, hvor de hjælper hesteejere med deres heste.

Uddannelsen vil ofte foregå på deltid og er bygget op, så du lærer hesten anatomi at kende. Det betyder, at du får indsigt i muskellære, skeletlære, ledlære, sener, ledbånd, m.m. Du får teknikker til at give forskellige slags massager på hesten alt efter, hvad den har brug for.

På uddannelsen vil du også lære om, hvor hestens smertepunkter, stresspunkter og triggerpunkter sidder og du vil lære at skrive journal, hvad der kan være til stor gavn for hesteejeren. Uddannelsen er privat.

Fysiurgisk hesteterapeut
Hvis du brænder for at hjælpe heste med problemstillinger i bevægeapparatet, kan du overveje, om du skal blive fysiurgisk hesteterapeut. Som fysiurgisk hesteterapeut lærer du at anvende kranio sakral terapi samt ledmobilisering til heste. Du vil også få indblik i terapiformer som akupunktur, førstehjælp, tandlære og ernæring.

Du skal sætte 17 måneder af til at tage uddannelsen, som er en kombination af kurser én gang om måneden og praktiske, teoretiske øvelser og opgaver hjemme. Uddannelsen er privat.

For information om retten til SU under uddannelse, egenbetaling, optag og lokation, m.m. bør du tage kontakt til det enkelte uddannelsessted, men du kan begynde her.

Læs også

Astrid Ø. Sørensen

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Astrid Ø. Sørensen