Sådan rider du opad midterlinjen

31-03-2018 17:05

Det er vigtigt at lave forskellige øvelser i løbet af en ridetime, så både du og hesten bliver ved med at synes, at dressur at sjovt. Men du skal ikke begynde på alt for mange nye øvelser på én gang. Det forvirrer både dig og din hest. Lær hellere nogle få øvelser ad gangen som for eksempel at ride opad midterlinjen og lave en parade

Copyright Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

Opad midterlinjen
For at vende opad midterlinjen skal du "tegne" en halv-cirkel og så fortsætte lige ud, når du rammer midterlinjen. Men du skal stadig ride godt ud i hjørnet. Du kan lave øvelsen for begge ender af ridebanen. 
Først bøjer du hesten ligesom ved en almindelig volte. Når du rider på venstre volte, bøjer du hesten til venstre indad mod midten lidt før hjørnet, ligesom når du eller rider i hjørnerne. Tag lidt mere fat i venstre tøjle og læg samtidig din venstre schenkel(ben) ind til hesten lige bagved gjorden, så den ikke begynder at gå ind mod midten for tidligt. Samtidig skal du have fat i den højre tøjle og støtte (lægge schenklen ind til hesten) med højre schenklen ind til hesten) med højre schenkel også lige bagved gjorden, så hesten ikke "skyder" skulderen ud og bliver svær at styre rundt.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Bøj hesten til du når midterlinjen
Du skal holde bøjningen hele vejen rundt i halvcirklen. Du må ikke ride for hurtigt, for så mister hesten balancen rundt i svinget. Når du skal dreje hesten opad midterlinjen( lidt før A eller C), lægger du din højre schenkel lidt længere tilbage. Samtidig støtter du nu med den venstre schenkel, så du fortæller hesten, hvor den skal gå hen. Så sigter du mod C eller A i den modsatte ende. Du skal være lige ud for bogstavet. Når du er det, retter du hesten ligeud.
Du rider ud på hovslaget igen på samme måde, som da du vendte opad midterlinjen. Du kan nu skifte volten ved at ride den anden vej rundt. 
Når du får mere træning, kan du vende opad midterlinjen f.eks. midt på en af langsiderne. Det er sværere, for du har hesten ikke længere hjørnerne at støtte sig til.

Halve parader før paraden
Du kan lave parader alle steder, både på hovslaget og indenfor det. Men hesten skal være ligeudrettet, fordi så holder den bedst balancen. Det er nemmest på hovslaget, for her har hesten barrieren til at hjælpe den med at være ligeudrettet. 
Før paraden skal du først lave en del halve parader for at få hesten til at være opmærksom på dig og gå rigtigt. Den skal se bort fra, hvad der sker omkring den af spændende ting.
En halv parade betyder, at hesten går langsommere og tager kortere skridt. Samtidig skal den helst gå til biddet, for det får den til at bøje rigtigt i nakken og bruge sin ryg rigtigt. Når du laver en halv parade rigtigt, får det hesten til at tage bagbenene længere ind under sig og bevæge sig med et større løft.
Du skal ride hesten godt fremad inden den halve parade og samtidigt sidde afslappet og tungt ned i sadlen. Når du skal lave den halve parade, skal din ryg være lænet lidt længere tilbage. Nu giver du lidt "slip" med dine schenkler og klemmer i stedet for med dine lår samtidig med, at du tager lidt mere fat i tøjlen.
Nu begynder hesten at gå langsommere. Efter et par skridt rider du fremad igen, så hesten ikke mister "power" i sine bevægelser, og så halv parade igen osv.
Når man laver halve parader, udgår man, at det går alt for stærkt ind i paraden. Det dur ikke, hvis bagbene kurer ind under hesten, og den slår fra(stikker hovedet lige i vejret).

Parade
Når du føler, at hesten er opmærksom på dig og bevæger sig rigtigt, er du klar til at lave en hel parade. Ligesom ved en halv parade læner du dig godt tilbage og tager lidt mere fat i tøjlerne samtidig med, at du klemmer med dine lår. Men nu bliver du ved, indtil hesten står helt stille. Pas på ikke at hive så meget i tøjlerne, at det gør ondt på hesten, og den slår fra i stedet for at gå til biddet. Derfor kan det være en god idé at slække lidt på tøjlerne indimellem. Du skal blive ved med at gøre dig tung, så du bliver siddende fast i sadlen og ikke hopper rundt. Ellers gør det ondt på hestens ryg, og det forstyrrer dens balance og koncentration.
Lige så snart hesten står helt stille, slipper du tøjlen igen, men kun så meget at du stadig har kontakt til hestens mund. Klap hesten og ros den. Men husk at det må du ikke til stævner!
Efterhånden, når du bliver mere øvet kan du få hesten til at stå rigtigt med forbenene og bagbenene lige ud for hinanden i paraden.

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner