Sådan får du pluspoint i championatet

07-06-2018 11:53

Camilla Tiefensee Schrøder

De første kvalifikationer i det populære Dansk Ride Forbunds dressurchampionat sponsoreret af PAVO venter forude, og i det nye nummer af magasinet Ridehesten giver dressurdommer Susanne Baarup Christensen gode råd til, hvor der er point at hente i championatsklasserne

Copyright Ridehesten.com
Den overlegne vinder af championatet for 4-års heste i 2017: Revolution redet af Andreas Helgstrand. Foto: Ridehesten.com/Annette Boe Østergaard
Nyheden fortsætter efter annoncen

Championaterne for 4-, 5-, 6- og 7-års dressurheste er særdeles populære med mange starter fordelt på distriktsstævner over hele landet. Men hvad er det egentlig, dommerne lægger vægt på, og hvor er det, man kan hente sine point?

Det kommer Susanne Baarup Christensen med gode råd til i juninummeret af Ridehesten. I dette uddrag af artiklen kan du læse om, hvilke krav dommerne stiller til de yngste heste i championaterne:

Balance og flow
– For alle championatsårgange gælder, at hestens grundridning skal være på plads. og det er også et helt grundlæggende krav til de 4-årige heste. Vi vil se heste, der går i en naturlig balance, i en god rytme og i det hele taget går med et godt "flow" på banen. De skal vises på en sådan måde og i et sådant tempo, at de kan holde takt, rytme og den bæring, de nu magter på dette niveau, i alle volter og vendinger. Hesten skal gå i selvbæring med en naturlig holdning, ikke forholdt af rytteren, fortæller den internationale dommer Susanne Baarup Christensen, der i en årrække ar været dommer ved UVM.

Øgning og overgange
Hun understreger, at dommerne ikke vil se hestene vist i et overtempo i nogen gangart. Vigtigere er det, at der er tydelig forskel på arbejdstraven og en trav-/galopøgning.
– I øgningen er det vigtigt for os at se, at hesten kan længe sig, altså blive lidt længere i rammen og tage større skridt/spring, og vi skal kunne se, at den kan samles op af rytteren til en glidende overgang til arbejdstempo, gerne med en antydning af, at den har evne for samling. Når rytteren viser overgangen fra øgning til arbejdstempo, så skal vi se, at den er bekendt med og reagerer på rytterens hjælpere uden modstand, fortsætter hun.

Holdning
– Den skal gå naturligt stabilt fortil og i en naturlig holdning. Det påvirker karakteren såfremt hesten ikke kan gå i en naturlig, korrekt holdning med næsen foran lod. Heste, der går bag lod, kan vi naturligvis se potentialet hos, men går hesten bag lod er det ofte også lig med, at den går for meget på forparten, og så kan rytteren ikke vise den korrekt. Kan rytteren ikke vise hesten, så vi kan se den gå i sin naturlige form, dikteret af dens styrke, og redet bagfra og frem til rytterens hånd, så er det bedre at give hesten mere tid, og først vise den, når den er blevet stærkere.
– Selvføgelig vil de unge heste momentvis gå bag lod, slå fra eller falde ud af galoppen. Det er små fejl hos en 4-års hest, og vi er mere tilgivende på de helt unge heste, bemærker dommeren.

Læs også om kravene til 5-, 6- og 7-årsheste i denne måneds udgave af magasinet Ridehesten.

Læs også

Astrid Ø. Sørensen

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Astrid Ø. Sørensen