Ridning – en holdbar karriere

19-07-2019 09:32

Hvordan sikrer vi en langtidsholdbar karriere for både hest og rytter? Det var emnet for et spændende seminar, som Ridehesten deltog i på Bishop Burton College i Yorkshire, England, i sidste weekend 

Copyright Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

En lang række af dygtige eksperter inden for den engelske hesteverden giver deres bud på emnet igennem oplæg og praktiske demonstrationer. Lørdag havde fokus på hvordan vi kan hjælpe rytterne. Der var mange interessante og overraskende indlæg der belyste hvilke problemer som rytterne står med og hvordan vi kan afhjælpe dem, så vi kan sikre at rytterne holder i mange år.

For kvindelige ryttere kan brystproblemer være årsagen til mange bekymringer. Lorna Cameron fra University Center of Sparsholt har undersøgt brystbevægelser under ridning, brystsmerter, fejltilpasning af BH’en og dets indflydelse på ridepræstationer. Kvinder udgør en stor del ryttere inden for hestesporten, men problemer med bryster kan give nedsatte præstationer eller i nogle tilfælde afholde rytterne helt fra at deltage i sportsaktiviteter.

Ridning er farligere end nogen anden sport, og en ud af fem ekvipager bliver alvorligt skadet i løbet af deres karriere. Victoria Lewis fra Hartbury universitetet fortalte om smerter hos rytterne, hvordan det har en effekt på rytternes resultater, hvordan de oplever smerter og konsekvenserne heraf. En stor andel af ryttere oplever rygsmerter og det kan være yderst problematisk hvis rytterens karriere strækker sig over mange år, idet rygsmerter kan forøge risikoen for et alvorligt styrt.

Næsten alle ryttere oplever at falde af hesten, men meget få kender til symptomerne på hjernerystelse, og mange forsætter med deres ridning og daglige aktiviteter på trods af et alvorligt styrt eller et slag på hovedet. David Whitlock fra Bishop Burton College havde interviewet en lang række sportsfolk og ryttere for at undersøge deres viden om hjernerystelse. Han spurgte rytterne om hvordan de ville forholde sig, hvis de selv eller en ven viste tegn på hjernerystelse. Næsten alle ville gribe ind hvis en ven udviste symptomer, men kun halvdelen ville tage det alvorligt hvis de selv var udsat for hjernerystelse og mange ville ikke få det undersøgt, men blot forsætte med deres daglige aktiviteter. Det er et stort problem og det er vigtigt at uddanne og informere rytterne om de langvarige skader en ubehandlet hjernerystelse kan føre til.

Copyright Ridehesten.com

Eftermiddagen bød på to praktiske demonstrationer.  Lisa Emnerson, der til daglig arbejder som fysioterapeut på klinikken Equifit, viste påvirkningen af rytter på hesten og vigtigheden af at være i god form. Hun fortalte, hvordan man som rytter ville have gavn af at træne mange former for øvelser, alt lige fra svømning, crossfit, løb og Yoga. Det ville udvikle en stærk krop og en god balance, og det ville være en god hjælp til at styrke ridningen.

Tracey Bye fra Bishop Burton demonstrerede hvordan en ridesimulator kan være en hjælp i forhold til træning af rytteren. Selvom en ridesimulator aldrig kan erstatte det at ride på en rigtig hest, så kan det være et godt redskab til at træne rytterstabilitet og symmetri, øvelser som ville være langt vanskeligere på en levende hest. Den praktiske demonstration viste hvordan man ved hjælp af simulatoren kunne træne nye bevægelsesmønstre og fokusere på bevægelighed i hofterne. Disse øvelser hjalp til at forbedre rytterens benstilling og give en bedre symmetri i rytterens sæde. I sidste ende vil det føre til bedre kommunikation med hesten og ultimativt til bedre træning.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Deborah Brewer fortalte om, hvorfor så mange ryttere er villige til at ride, selvom de er skadet eller har store smerter. Ridning er en af de farligst sportsgrene, med højere risiko for skader end andre sportsgrene som motorløb og fodbold. Mange ryttere er så dedikeret til deres sport at de risikerer helbredet og hellere trodser smerter og brækkede knogler end at melde fra til en konkurrence. 78% havde redet konkurrence selvom de var skadet, 69 % havde genoptaget træningen og hele 44% havde redet selvom lægen frarådede det. En nærmere analyse af hvilke skader det drejede sig om viste at 21% med skader eller smerter i ryggen, og hele 42% af rytterne havde redet med knoglebrud.

Ryttere inden for hestesporten har ligesom andre sportsgrene en høj grad af sportsetik og det påvirker deres dømmekraft i forhold til at deltage i stævner på trods af skader.

Copyright Ridehesten.com

Casey Jackson fra Universitetet i Hartbury fortalte om vigtigheden af et godt forhold mellem træner og rytter. Et godt forhold kan være med til at sikre forsat deltagelse i ridesporten. Motivation og mental sundhed kan gøre at atleterne bliver bedre rustet til at kunne klare nederlag og det kan være med til at sikre deres fremtidige deltagelse i sporten.

Sidst men ikke mindst fortalte Dr. Hannah Butler-Coyne om, hvordan det store mentale pres, der er i konkurrencer, påvirker rytterne, og hvordan vi bliver bedre til at håndtere bekymringer og stresfulde situationer. Mange eliteryttere har oplevet følelsesmæssige rutscheture, store sejre, men måske også nederlag. Lige meget hvor populær du er, vil du på et eller andet tidspunkt i karrieren opleve nedture og for nogle har det medført depression og selvskadende adfærd. Det er et tabu, som få er villige til at tale om. Mange vil det bedste for deres hest, mens rytterne ofte negligerer deres eget helbred og velvære. Hannah Butler Coyne understreger at den mentale side af sporten er vigtig, for at vi kan være på forkant med de problemer der uværgeligt opstår.

Ydermere fokuserede seminarets program på, hvad vi kan gøre for at sikre at hesten holder i mange år, og det vil du kunne læse mere om senere her på siden.

Hvis du vil vide mere omkring de enkelte emner, så hold øje med de kommende udgaver af Ridehesten, hvor vi vil gå mere i dybden med de problemstillinge der har været berørt på konferencen.

Læs også

Astrid Ø. Sørensen

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Astrid Ø. Sørensen