Rejser rundt i verden som groom for belgisk toprytter

30-04-2021 11:25

Annika Knudsen Lorentsen

Emilie Sørensen har de seneste år arbejdet som groom, først for den danske toprytter Lars Bak Andersen, og nu for den belgiske toprytter Constant van Paesschen, og hun fortæller, at det er en fedt job, hvor man får mulighed for at opleve mange ting

Copyright Ridehesten.com
I sit job som groom, får Emilie lov til at opleve alverdens store stævnepladser. Foto: Privat
Nyheden fortsætter efter annoncen

27-årige Emilie Sørensen kommer fra Sjælland, men de sidste år har brugt tiden udlandet, hvor hun har passet sit arbejde som groom. I 2018 begyndte hun hos danske Lars Bak Andersen, men i slutningen af 2020 var det tid til nye eventyr, hos den belgiske toprytter Constant van Paesschen. 

– Jeg startede som groom hos Lars, og jeg var rigtig glad for mit job hos ham. Vi havde et rigtig godt team, og min kollega Helena, Lars og jeg havde et rigtig godt samarbejde. Jeg synes, at Lars er en virkelig dygtig rytter, og han er stadig en af de bedste jeg har mødt, forklarer Emilie, og fortsætter:

– For mig var det en rigtig god måde at starte som groom, fordi jeg kom ind i et professionelt miljø, uden at der var alt for meget pres på mig. Det var der ikke fordi Lars er afslappet, men også fordi Helena var rigtig god til at sætte mig ind i tingene, og vi kom rigtig godt ud af det med hinanden. 

Nyt eventyr i Belgien
Selvom tiden hos Lars var rigtig god, så blev det i september 2020 tid til, at Emilie skulle på nye eventyr. Her startede hun i et job hos belgiske Constant van Paesschen. 

– Jeg er virkelig glad for det her job. Constant og jeg arbejder rigtig godt sammen. Jeg elsker sporten, og jeg finder rigtig meget motivation i sporten. Jeg elsker at sende hestene ind på banen, og det gør også, at det ikke føles som et job, men mere som en passion, forklarer Emilie, og fortsætter:

– Der er selvfølgelig også et stort pres i forhold til at have hestene klar til de store opgaver, og nogle gange kræver det rigtig meget at få det hele til at spille under de forhold, som vi har. Det gælder f.eks. under transport og under forskellige vejr- eller staldforhold. 

Der er mange der er afhængige af hele teamet hos Constants præstation, og der er eksempelvis hesteejere, som selvfølgelig gerne vil se deres heste præsterer godt, og i forbindelse med stævner som Nations Cup eller Global Champions League, er der jo også et hold der er afhænge af det team, som Emilie er en stor del af.

Copyright Ridehesten.com
En af de største oplevelser for Emilie indtil nu, var da hun var med Constant i Doha i vinters. Foto: Privat

Et alsidigt job
Det at være groom er et alsidigt job, og som Emilie fortæller, så er det faktisk svært at svare på hvad man laver som groom, for hvad laver man ikke som groom. 

– Når vi er hjemme muger jeg ud, lukker heste i skridtmaskine og på fold, jeg sadler op for Constant, og hvis jeg har tid, gør jeg også heste klar til vores andre ryttere. Hestene skal strigles, og ordnes efter ridning, og vi skal selvfølgelig også holde øje med at hesten er fit og tilpas, forklarer Emilie, og fortsætter:

– Det kan også være, at jeg hjælper Constant når han skal springe, med at sætte spring op og ned. På den måde kan jeg også følge med i hestenes form, og være opmærksom på, om der skal ske nogle justeringer i forhold til deres fodring eller deres udstyr. 

Det er nemlig også Emilie der skal sørge for at hestene er passet med smed, vaccinationer, tandlæge osv. 

Nyheden fortsætter efter annoncen

– Jeg sørger for, at hestene er skoet i forhold til deres stævneplan, og de planer ændre sig ofte rigtig meget. Jeg sørger eksempelvis også for, at hestene er passet med deres vaccinationer, ormekur, tandlæge, fysioterapi og hvad de ellers har brug for. Vi arbejder hele tiden på at have den bedst mulige rutine for den enkelte hest. 

Det er selvfølgelig ikke et ansvar, som Emilie har helt alene, men hun er i høj grad ansvarlig, og den som sørger for at observere og tilpasse tingene for den enkelte hest. 

– Det er selvfølgelig noget, som vi taler om, og så beslutter vi det sammen ud fra min fornemmelse og ud fra hvad Constant føler. Jeg vurderer selv, hvad de enkelte heste skal have af foder og tilskudsfoder, og det er også mig der sørger for klipning af hestene, samt for at bestille ting hjem, hvis vi er ved at løbe tør for ting som saltsten eller plejeprodukter. Det er altså lidt af det hele, og man skal kende sine heste, så man kan opdage de små forandringer og behov tidligt. 

De største oplevelser
Emilie har efterhånden fået mulighed for at opleve mange store stævner, og hun har da også nogle helt særlige oplevelser, som hun fremhæver, som de største. 

– Den ene af mine to største oplevelser var, da jeg var med Lars til DM, hvor han opnåede en tredjeplads med en hest, som var helt speciel for mig. Den anden oplevelse var da jeg var med Constant til Longines Global Champions Tour i Doha, hvor han red to fejlfrie runder for holdet i Global Champions League. Doha var generelt en virkelig stor oplevelse. Det var et meget specielt sted, og der var gjort rigtig meget for at afholde et godt stævne, og så var der nogle vildt gode faciliteter.

Copyright Ridehesten.com
Emilie har et helt særligt bånd med de heste, som hun har ansvaret, og det er vigtigt, at hun kender hver en hest godt, så hun kan sikre, at den bliver plejet på den bedste måde. Foto: Privat

Du skal være indstillet på mange timer
Hvis man drømmer om at blive groom ligesom Emilie, så skal man være indstillet på, at det kræver mange arbejdstimer. 

– Det er på ingen måde et 8-16 job, og der er aldrig to dage, der er ens. Det kan være hårdt både fysisk og mentalt, og man skal være forberedt på, at der forventes rigtig meget af en. Vi arbejder 7-18 seks dage om ugen, når vi ikke er til stævner, og hvis der er stævner, er arbejdsdagen hurtigt fra 6-22, forklarer Emilie, og fortsætter:

– Man skal være omstillingsparat, og planerne ændres ofte hurtigt, særligt i situationer som dem, vi lige har været igennem, med corona og herpes. Man skal brænde for jobbet, og ikke havde det fordi, man bare vil tjene nogle penge. Jeg vil anbefale, at man starter et sted, hvor man ikke tager munden for fuld, og så kan man arbejde sig opad, hvis man føler for det. 

Heste lå ikke i kortene
Egentligt var det ikke planen, at Emilie skulle arbejde med heste på fuld tid, men passionen er ligeså stille vokset, og derfor er hun i dag at finde i stalden hos Constant. 

– Ingen af mine forældre, har noget med heste af gøre, men de "begik nok den fejl", at de tog mig med på Fortunen og lejede en pony. Siden har jeg aldrig lagt hestene på hylden, men det var dog oprindeligt ikke meningen, at jeg ville arbejde med heste på fuldtid, forklarer Emilie. 

– Det startede fordi jeg skulle hjælpe Lars til et enkelt stævne, og så blev vi enige om at udvide, så jeg i første omgang blev ansat et år. Jeg tog derfor en pause fra min kandidat på DTU, men da jeg var rigtig glad for jobbet, valgte jeg at fortsætte efter det første år. 

Vil du gerne følge med i Emilies hverdag, så kan du finde hende på Instagram HER.

Læs også

20-årige Emilie glæder sig til sit første OL

08-07-2021 10:15, af Kristine Ulsø Olsen

Det er blot få måneder siden at 20-årige Emilie Olling Larsen blev ansat som groom for Cathrine Dufour, men hun glæder sig ubeskrivelig meget til at lov til at rejse med Dufour og Bohemian til OL i Tokyo

Maja Emilie Leth: – Jeg kæmper stadig mod kræften

27-06-2021 11:54, af Annika Knudsen Lorentsen

For nogle måneder siden fandt 16-årige Maja Emilie Leth ud af, at hun havde kræft, og lægerne forventede, at de kunne operere tumoren væk og dermed sørge for, at Maja var fri for kræft. Siden er der sket meget, og det er ikke gået helt som forventet, så nu ser den talentfulde unge dressurrytter ind i et kemoforløb med mange indlæggelser. Modet er der stadig, og Maja og lægerne er fortsat positive 

Hattrick ved DM i Hest

12-06-2021 14:48, af Marie Helene Rigård Rohleder
Avl|

Michelle Tovgaard og Emilie Thomasen på 19 år vandt DM i hest for tredje år i træk. DM i Hest er en konkurrence fra Ung i DV, hvor de kårer Danmarks klogeste hestehoveder

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Thomas Bach Jensen

Thomas Bach Jensen
20 33 86 83
tbj@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

1. Grand Prix-dag – Dufour sluttede som toer

24-07-2021 10:01, af Thomas Bach Jensen

Her beretter vi i løbet af i dag lørdag den 24. juli 2021 om Grand Prix-klassen ved OL 2021 i Tokyo, og vi opdaterer jævntligt med nye kommentarer fra den internationale dressurdommer Susanne Baarup Christensen og med friske billeder af den internationale fotograf Dirk Caremans

DR2 er klar til at sende dressur fra Tokyo

18-07-2021 13:19, af Kristine Ulsø Olsen

Nu er der snart ikke længe til at OL i Tokyo går i gang og diverse TV stationer begynder derfor også at offentliggøre sendetiderne. Lørdag og søndag i næste weekend rides der Grand Prix og det hele bliver sendt direkte på DR2

Patrik Kittels olympiske drøm er bristet

22-07-2021 11:47, af Kristine Ulsø Olsen

Svenske Patrik Kittel stod foran at skulle ride sit fjerde OL om få dage, men da hoppen Well Done de la Roche i går pådrog sig en mindre skade under træningen i Tokyo, har Kittel været nødsaget til at trække sig fra det svenske hold

DR1 sender når medaljerne i dressur bliver uddelt

21-07-2021 08:06, af Kristine Ulsø Olsen

Så er sendeplanen fra DR klar til de næste par dage og den afslører af DR2 sender dressuren fra OL lørdag og søndag den kommende uge, mens det bliver på DR1 når både hold- og individuelle medaljer skal uddeles i næste uge

Her kan man se OL i ridning

03-07-2021 09:57, af Kristine Ulsø Olsen

Lørdag den 24. juli tager dressurrytterne hul på OL og frem til den 7. august hvor springrytterne rider om de sidste medaljer, vil det være muligt at følge med hjemmefra når både DR og Discovery sender ridning i fjernsynet direkte fra Tokyo

Vi er overvældede, glade og euforiske!

24-07-2021 15:15, af Thomas Bach Jensen

Optimismen bobler i den danske dressurlejr ved OL i Tokyo, hvor Cathrine Dufour i dag blev nr. 2, og Nanna S. Merrald blev nr. 9. Ridehesten har talt med den danske holdleder Anne-Mette Binder

Østrig er ude af OL-holdkonkurrencen

24-07-2021 09:09, af Thomas Bach Jensen

Den østrigske dressurrytter Victoria Max-Theurer må i sidste øjeblik trække sig, da hendes hest Abegglen FH plages af et tandrodsproblem – og dermed er Østrig også ude af holdkonkurrencen

Dansk Varmblods-hingsten Glock's Zonik er død

17-07-2021 10:45, af Annika Knudsen Lorentsen

Den 13-årige hingst Zonik efter Blue Hors Zack er blevet aflivet efter, at han brækkede begge bagben, mens han stod i boksen for at vågne op efter en ellers veloverstået operation 

De danske dressurheste strøg gennem vettjek (opdateret)

23-07-2021 06:43, af Kristine Ulsø Olsen

I de sene nattetimer dansk tid, har der været vettjek for dressurhestene i Tokyo, hvor alle danske heste blev godkendt. Det betyder også at der nu er startlister for de kommende to dage, hvor Cathrine Dufour, Carina Cassøe Krüth og Nanna Skodborg Merrald skal forsøge at kvalificere holdet til den afgørende Grand Prix Special

Første danske rytter på banen kl. 10:09

24-07-2021 09:39, af Thomas Bach Jensen

Der er nu under en time til, at OL 2021 starter for dressurridningens vedkommende. Allerede som rytter nr. 2 skal Nanna Skodborg Merrald på banen kl. 10.09 og næste dansker er Cathrine Dufour kl. 12.57