Rejser rundt i verden som groom for belgisk toprytter

30-04-2021 11:25

Annika Knudsen Lorentsen

Emilie Sørensen har de seneste år arbejdet som groom, først for den danske toprytter Lars Bak Andersen, og nu for den belgiske toprytter Constant van Paesschen, og hun fortæller, at det er en fedt job, hvor man får mulighed for at opleve mange ting

Copyright Ridehesten.com
I sit job som groom, får Emilie lov til at opleve alverdens store stævnepladser. Foto: Privat
Nyheden fortsætter efter annoncen

27-årige Emilie Sørensen kommer fra Sjælland, men de sidste år har brugt tiden udlandet, hvor hun har passet sit arbejde som groom. I 2018 begyndte hun hos danske Lars Bak Andersen, men i slutningen af 2020 var det tid til nye eventyr, hos den belgiske toprytter Constant van Paesschen. 

– Jeg startede som groom hos Lars, og jeg var rigtig glad for mit job hos ham. Vi havde et rigtig godt team, og min kollega Helena, Lars og jeg havde et rigtig godt samarbejde. Jeg synes, at Lars er en virkelig dygtig rytter, og han er stadig en af de bedste jeg har mødt, forklarer Emilie, og fortsætter:

– For mig var det en rigtig god måde at starte som groom, fordi jeg kom ind i et professionelt miljø, uden at der var alt for meget pres på mig. Det var der ikke fordi Lars er afslappet, men også fordi Helena var rigtig god til at sætte mig ind i tingene, og vi kom rigtig godt ud af det med hinanden. 

Nyt eventyr i Belgien
Selvom tiden hos Lars var rigtig god, så blev det i september 2020 tid til, at Emilie skulle på nye eventyr. Her startede hun i et job hos belgiske Constant van Paesschen. 

– Jeg er virkelig glad for det her job. Constant og jeg arbejder rigtig godt sammen. Jeg elsker sporten, og jeg finder rigtig meget motivation i sporten. Jeg elsker at sende hestene ind på banen, og det gør også, at det ikke føles som et job, men mere som en passion, forklarer Emilie, og fortsætter:

– Der er selvfølgelig også et stort pres i forhold til at have hestene klar til de store opgaver, og nogle gange kræver det rigtig meget at få det hele til at spille under de forhold, som vi har. Det gælder f.eks. under transport og under forskellige vejr- eller staldforhold. 

Der er mange der er afhængige af hele teamet hos Constants præstation, og der er eksempelvis hesteejere, som selvfølgelig gerne vil se deres heste præsterer godt, og i forbindelse med stævner som Nations Cup eller Global Champions League, er der jo også et hold der er afhænge af det team, som Emilie er en stor del af.

Copyright Ridehesten.com
En af de største oplevelser for Emilie indtil nu, var da hun var med Constant i Doha i vinters. Foto: Privat

Et alsidigt job
Det at være groom er et alsidigt job, og som Emilie fortæller, så er det faktisk svært at svare på hvad man laver som groom, for hvad laver man ikke som groom. 

– Når vi er hjemme muger jeg ud, lukker heste i skridtmaskine og på fold, jeg sadler op for Constant, og hvis jeg har tid, gør jeg også heste klar til vores andre ryttere. Hestene skal strigles, og ordnes efter ridning, og vi skal selvfølgelig også holde øje med at hesten er fit og tilpas, forklarer Emilie, og fortsætter:

– Det kan også være, at jeg hjælper Constant når han skal springe, med at sætte spring op og ned. På den måde kan jeg også følge med i hestenes form, og være opmærksom på, om der skal ske nogle justeringer i forhold til deres fodring eller deres udstyr. 

Det er nemlig også Emilie der skal sørge for at hestene er passet med smed, vaccinationer, tandlæge osv. 

Nyheden fortsætter efter annoncen

– Jeg sørger for, at hestene er skoet i forhold til deres stævneplan, og de planer ændre sig ofte rigtig meget. Jeg sørger eksempelvis også for, at hestene er passet med deres vaccinationer, ormekur, tandlæge, fysioterapi og hvad de ellers har brug for. Vi arbejder hele tiden på at have den bedst mulige rutine for den enkelte hest. 

Det er selvfølgelig ikke et ansvar, som Emilie har helt alene, men hun er i høj grad ansvarlig, og den som sørger for at observere og tilpasse tingene for den enkelte hest. 

– Det er selvfølgelig noget, som vi taler om, og så beslutter vi det sammen ud fra min fornemmelse og ud fra hvad Constant føler. Jeg vurderer selv, hvad de enkelte heste skal have af foder og tilskudsfoder, og det er også mig der sørger for klipning af hestene, samt for at bestille ting hjem, hvis vi er ved at løbe tør for ting som saltsten eller plejeprodukter. Det er altså lidt af det hele, og man skal kende sine heste, så man kan opdage de små forandringer og behov tidligt. 

De største oplevelser
Emilie har efterhånden fået mulighed for at opleve mange store stævner, og hun har da også nogle helt særlige oplevelser, som hun fremhæver, som de største. 

– Den ene af mine to største oplevelser var, da jeg var med Lars til DM, hvor han opnåede en tredjeplads med en hest, som var helt speciel for mig. Den anden oplevelse var da jeg var med Constant til Longines Global Champions Tour i Doha, hvor han red to fejlfrie runder for holdet i Global Champions League. Doha var generelt en virkelig stor oplevelse. Det var et meget specielt sted, og der var gjort rigtig meget for at afholde et godt stævne, og så var der nogle vildt gode faciliteter.

Copyright Ridehesten.com
Emilie har et helt særligt bånd med de heste, som hun har ansvaret, og det er vigtigt, at hun kender hver en hest godt, så hun kan sikre, at den bliver plejet på den bedste måde. Foto: Privat

Du skal være indstillet på mange timer
Hvis man drømmer om at blive groom ligesom Emilie, så skal man være indstillet på, at det kræver mange arbejdstimer. 

– Det er på ingen måde et 8-16 job, og der er aldrig to dage, der er ens. Det kan være hårdt både fysisk og mentalt, og man skal være forberedt på, at der forventes rigtig meget af en. Vi arbejder 7-18 seks dage om ugen, når vi ikke er til stævner, og hvis der er stævner, er arbejdsdagen hurtigt fra 6-22, forklarer Emilie, og fortsætter:

– Man skal være omstillingsparat, og planerne ændres ofte hurtigt, særligt i situationer som dem, vi lige har været igennem, med corona og herpes. Man skal brænde for jobbet, og ikke havde det fordi, man bare vil tjene nogle penge. Jeg vil anbefale, at man starter et sted, hvor man ikke tager munden for fuld, og så kan man arbejde sig opad, hvis man føler for det. 

Heste lå ikke i kortene
Egentligt var det ikke planen, at Emilie skulle arbejde med heste på fuld tid, men passionen er ligeså stille vokset, og derfor er hun i dag at finde i stalden hos Constant. 

– Ingen af mine forældre, har noget med heste af gøre, men de "begik nok den fejl", at de tog mig med på Fortunen og lejede en pony. Siden har jeg aldrig lagt hestene på hylden, men det var dog oprindeligt ikke meningen, at jeg ville arbejde med heste på fuldtid, forklarer Emilie. 

– Det startede fordi jeg skulle hjælpe Lars til et enkelt stævne, og så blev vi enige om at udvide, så jeg i første omgang blev ansat et år. Jeg tog derfor en pause fra min kandidat på DTU, men da jeg var rigtig glad for jobbet, valgte jeg at fortsætte efter det første år. 

Vil du gerne følge med i Emilies hverdag, så kan du finde hende på Instagram HER.

Læs også

Maja Leth: Kræften stopper mig ikke

04-04-2021 18:40, af Annika Knudsen Lorentsen

16-årige Maja Emilie Leth, som er landsholds-juniorrytter i dressur, tog for to uger på hospitalet med mavesmerter, og her opdagede man, at hun havde en kræfttumor, som akut måtte opereres væk. Nu glæder hun sig til at komme tilbage i sadlen og forfølge hendes drømme og mål

Andrea mistede foden i ulykke: Tilbage i sadlen en måned efter

27-02-2021 20:36, af Marie Helene Rigård Rohleder

Den norske rytter Andrea Emilie Frednes knuste sin fod og fik den amputeret i en tragisk arbejdsulykke. Kun en måned senere er hun tilbage på hesteryg. – Når protesen er klar, er der intet, som kan stoppe mig, fortæller Andrea

DM-vinder Cecilie König flyvende til Baltic Cup (video)

05-12-2020 13:45, af Marie Helene Rigård Rohleder

Den talentfulde unge springrytter Cecilie König har netop vundet Grand Prix-klassen for childrenryttere til Baltic Cup på Riders Cup. Det blev også til en samlet dansk sejr for junior-rytterne til Baltic Cup, hvor Emilie Heering vandt 

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Kristine Ulsø Olsen

Kristine Ulsø Olsen
20 24 29 25
kuo@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Landsstævnedebut til Kronprinsesse Mary (video)

09-05-2021 13:25, af Kristine Ulsø Olsen

For blot otte måneder siden, red H. K. H. Kronprinsesse Mary sit første dressurstævne, og i denne weekend tog hun skridtet videre og debuterede med Blue Hors Edelman ved landsstævnet i Frederiksværk

Vanrøgtede Little Hope græsser nu i hestehimlen

12-05-2021 10:23, af Liv Haumann
Pony|

Det var et vendepunkt for den vanrøgtede pony Little Hope, da 16-årige Camilla Rask tog hende under sine vinger, tilbage i januar 2021. Desværre havde livet været for hårdt for Little Hope, og den lille pony har nu fået fred på de evige græsmarker

Sandra Enemark åbner op om en svær tid

11-05-2021 15:33, af Annika Knudsen Lorentsen

For 9 år siden mistede Sandra Enemark sin eneste søster, topspringrytteren Camilla Enemark. I et personligt interview fortæller Sandra om tiden mens Camilla var syg, og om tiden efter, at søsteren gik bort

- Jeg glæder mig til DM med min bedste ven (video)

14-05-2021 07:06, af Kristine Ulsø Olsen

I næste uge afholder Equitour DM i dressur for seniorer og her har Cathrine Dufour valgt at medbringe 18-årige Atterupgaards Cassidy. Det bliver deres niende danmarksmesterskab sammen og måske det sidste af slagsen

Dufour og Vamos Amigos dansede i aftensolen (video)

08-05-2021 22:22, af Kristine Ulsø Olsen

Der blev vist dressur på særdeles højt niveau ved dagens landsstævne i Frederiksværk, hvor der blev redet alt fra MB0 til Bundgaard Byg Cup og afslutningsvis Grand Prix, som Cathrine Dufour og Vamos Amigos trak sig sejrsrigt ud af med over 77%

Springbank II VH og Valverde solgt til Tyskland

10-05-2021 15:44, af Thomas Bach Jensen

En tysk dressurrytter har sikret sig to lovende og meget vindende yngre dressurhingste hos Helgstrand Dressage, de to 7-årige hingste Springbank II VH og Valverde

To internationale Grand Prix-hingste tilbage i avlen

13-05-2021 18:57, af Kristine Ulsø Olsen
Avl|

Ved Blue Hors' online følaften i går, kunne avlsleder Martin Klavsen afsløre at de to internationale Grand Prix-hingste, Blue Hors Don Olymbrio og Blue Hors Veneziano, er vendt tilbage til hingstestationen og står til rådighed for avlerne i 2021

Daniel Bachmann: Det er mega nervepirrende (video)

15-05-2021 17:06, af Kristine Ulsø Olsen

For et år siden valgte Daniel Bachmann Andersen at gå selvstændig og han er nu ved at have opbygget en god base af unge og til dels uerfarne heste, som han den seneste tid har debuteret med. I dag havde han i München debut med den skimlede hingst Caracciola MT, som resulterede i en anden plads i Nürnberger Burg-Pokal kvalifikationen 

Sidste OL-kvalifikation i hus for Daniel Bachmann

14-05-2021 21:49, af Kristine Ulsø Olsen

Daniel Bachmann Andersen er i denne weekend taget til tyske München-Riem, hvor han i dagens Grand Prix blev nummer otte i et meget stærkt felt og samtidig fik kvalifikationen til OL i hus. I samme klasse havde Dorothee Schneider comeback efter at hun var ude for en ulykke under en præmieoverrækkelse, hvor hendes hest døde

Ungrytterne har netop vundet Nations Cup i Samorin

14-05-2021 12:06, af Annika Knudsen Lorentsen

De fire danske ryttere, som i dag repræsenterede Danmark i ungrytternes Nations Cup, formåede at holde sig fejlfrie gennem begge runder, og ligeledes i omspringningen, og efter en god tid i omspringningen, sikrede holdet sig den samlede sejr foran Italien