Ponyfar - På jagt med Severo Jurado Lopez

13-08-2020 08:02

Thomas Pelle Veng

I min evige jagt på historien om den sjældne, men stolte og muligvis udrydningstruede race, har jeg valgt at vende kikkerten mod syd. Findes denne smukke race overhovedet uden for Danmarks grænser? Og hvis det er tilfældet, hvordan adskiller den sig så fra sin halvskallede og topmavede artsfælle her i Danmark?

Copyright Ridehesten.com
Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen
Nyheden fortsætter efter annoncen

Det er selvfølgelig den majestætiske ponyfar, jagten er sat ind på, og som med så mange andre jagtformer kræver det tålmodighed og snilde. For ikke nok med at det er let at overse de elegante ponyfædre i de kolossale horder af prustende ponymødre, som hver weekend ved solopgang samles ved distrikternes vandhuller for at lade deres nanoryttere kæmpe om en plads i stævne-hierarkiet, så har ponyfædrene gennem utallige generationer også udviklet en uovertruffen evne til at bevæge sig i skyggerne og kun stikke månen frem, når deres toast er klar.

For at højne min chance for succes i denne min første jagt på fremmed jord har jeg allieret mig med en ægte storvildtjæger fra de spanske dressur-jagtmarker. Severo Jurado Lopez, som min jagtfælle hedder, valgte for syv år siden at bytte de smukke tulipandækkede hollandske dressur-jagtmarker ud med den nordjyske savanne i sin utrættelige jagt på at nedlægge endnu større dressur-trofæer.

Eftersom Severo er fra Andalusien og først begyndte at ride dressur som 17-årig, har han aldrig tilhørt den formentligt eneste race, som er mere sjælden end dagens bytte, nemlig de stolte DRF-drenge. Til trods for Severos sene dressur-debut begyndte det unge naturtalent fra det sydlige Spanien mod alle odds allerede efter kort tid i dressursadlen at udfordre flokkens alfa-hanner. Og siden 2015 har han gjort sig internationalt bemærket som en yderst succesrig storvildtjæger, når det kommer til jagten på placeringer på verdens allerstørste dressur-jagtmarker, og med flere verdensmesterskaber for ungheste i ridestøvlerne og en flot femteplads til OL i Rio i 2016 er jeg sikker på, at jeg er i gode hænder.

At jeg har valg at slå mig sammen med en storvildtjæger, som ikke har rent ponyfar-blod i årene, bekræfter blot, hvor svært det er at komme tæt på denne race. Men hvad den spanske heste-matador mangler i erfaring med ponydressur, overskygges af hans kendskab til den verden, vi alle bevæger os i, og gennem årene har han da også observeret sin del af ponipadre’s, som den sjældne race vist nok kaldes for i Spanien.

Jagten
Den jagt, jeg nu vil fortælle dig om, begyndte en ganske almindelig søndag formiddag i juli måned. Klokken var omkring et, hvilket, som du måske allerede ved, er det bedste tidspunkt at observere de sky ponyfædre i deres naturlige habitat. Termometeret sagde 12 grader, men kaffen var varm, og efter at være hoppet i et par hvide tennissokker og maskuline jagt-crocs, satte jeg mig ved min trofaste pc, og skød den første spørgsmåls-salve efter Severo.

Eftersom Señor Lopez ikke taler dansk, er interviewet nedenfor oversat fra engelsk, hvilket blot har været med til at gøre jagten på de eksotiske ponyfædre endnu mere spændende. God fornøjelse. 

Copyright Ridehesten.com
Foto: Ridehesten.com/Britt Carlsen

Interview med Severo Jurado Lopez. Den spanske heste-matador fra 9330 Dronninglund

Er ponyfar begrebet det samme i Spanien, som her i Danmark?

”Ja, det er jeg sikker på. De spanske ponyfædre er som de danske meget begejstrede, men ved ofte ikke rigtig, hvordan det fungerer med ponyer, konkurrencer osv.”

Hvad med din egen far, hvilken rolle spillede han, dengang du begyndte at ride?

”Jeg har aldrig redet ponydressur, men da jeg begyndte at ride dressur på hest som 17-årig, støttede min far og mor mig altid. De havde ingen som helst erfaring med dressurheste, men de var der altid for mig.

Der var ikke tale om økonomisk hjælp. Du ved, et par hundrede euro her og der, for det havde vi ikke råd til. Deres støtte var mere moralsk.

De bakkede altid op om min ridning og har siden, jeg var helt lille, opfordret mig til at gøre det, der gjorde mig glad. For eksempel gik min far og jeg stort set hver dag, efter han havde lukket sit autoværksted, ned på den lokale rideskole og så på de flotte heste og de andre rytteres undervisning. Min far havde ikke råd til de dyre undervisningstimer, så vi sad bare på hegnet og kiggede. Det var en fantastisk tid.”

Nyheden fortsætter efter annoncen

Hvad så med i dag er din far gået hen og blevet lidt af en heste- aficionado? 

”Min far taler absolut ikke hest, men han er meget interesseret i, hvad jeg laver. Jeg har jeg prøvet at forklare ham en masse om de forskellige detaljer, men det er som om, at det ikke rigtigt hænger ved. Han har dog gennem årene fået en vis heste-jargon ... og til hans store morskab lært at imponere andre.

I en konkurrence ved han for eksempel, at der i en piaffe skal være 12-15 trin, så hver gang han ser en hest piaffe, tæller han trinene, og hvis en hest så ikke gennemfører øvelsen korrekt, siger han: Åh, det var ikke nok trin. Det var vel nok ærgerligt, og alle omkring ham tror, at han ved, hvad han taler om.”

Har du et godt råd til de danske og spanske ponyfædre?

”Lad være med at købe den dyreste pony I kan finde, men lær i stedet jeres børn om horsemanship, teori, ridning og pleje. Jeg tror, at ponyforældre desværre ofte synes, at det handler om pengene. Altså den, der har den dyreste pony, vinder, men det er jeg ikke enig i. Jeg har aldrig haft den bedste eller dyreste hest, og alligevel har jeg formået at gøre dem ret gode gennem hårdt arbejde, lidenskab og ved at tro på det.

Jeg ville ønske, at de unge ryttere og deres forældre fokuserede mere på rytterens indsats end på ponyens pris, den største lastbil eller hvilken trense, der har mest glimmer.”

Hvad med de unge ponyryttere har du også et råd til dem?

”Ja, brug så meget tid som muligt sammen med jeres ponyer både i og ude af sadlen, husk at prioritere horsemanship, at have det sjovt og tro på jeres egne evner. Det er et stort ansvar at have sin egen pony, men det er også meget lærerigt.

Mine forældre er, som mennesker er flest. Det, de ikke har i pengepungen, har de i tiltro og kærlighed til mig. De har lært mig, at hvis der er noget, jeg virkelig ønsker at blive god til, så er der ikke noget i verden, jeg ikke kan klare. Denne egenskab, tror jeg, er den vigtigste af alle - sammen med viljen til at arbejde hårdt, selvfølgelig.”

En gammel jagttradition
Her slutter interviewet med Severo Jurado Lopez, men i modsætning til den gamle jagttradition, hvor jeg som jagtleder skulle overrække den nedlagte ponyfar i min jagthat, som jeg går ud fra må være en ridehjelm i dette tilfælde, til Severo, som derefter skulle kysse den døde ponyfar på den behårede brystkasse for at ære denne, blev vi meget hurtigt enige om blot at ønske hinanden held og lykke til vores veje krydses på ny.

Efterlysning
Kender du en berømthed i udlandet, som kunne tænkes at ville kaste lys over ponyfar-temaet og lære os andre lidt om, hvordan man betragter den stolte, men yderst sjældne ponyfar-race i deres land, hører jeg meget gerne fra dig. Alt, du skal gøre, er at sende en mail til ponyfar@hotmail.com. Du er selvfølgelig også meget velkommen i den åbne Facebookgruppe som hedder Ponyfar.

Hilsen

Ponyfar

Læs også

Pony Sapiens - En race for sig

31-08-2021 13:07, af Thomas Pelle Veng

Hvis det skulle være gået din næse forbi, så var der fornyelig EM i fodbold. Bare rolig dette blogindlæg handler ikke om fodbold, men om det til tider vanvittige univers vi har ”valgt” at leve i. ”Valgt” er måske ikke det rigtige ord, nu jeg tænker over det, for jeg kender flere ponyfædre, som mener, at ord som ”narret” og ”overtalt til” er mere passende. Men du ved sikkert, hvad jeg mener

Fars dag: Vind bogen "En guide til livet som ponyfar"

05-06-2021 10:53, af Marie Helene Rigård Rohleder

I dag er det Fars dag, og derfor får DU nu muligheden for at vinde bogen "En guide til livet som ponyfar". For vi skal alle huske at rose vores ponyfædre og give dem en gulerod en gang imellem 

Findes der shopaholics i rideverdenen?

30-05-2021 11:33, af Thomas Pelle Veng

Findes der shopaholics i rideverdenen? Ja, selvfølgelig gør der det, og min erfaring siger mig, at risikoen, for at du, kære læser, er en af dem, er højere, end du aner. Men i modsætning til de fleste andre steder i samfundet har du om ikke en god, så i det mindste en undskyldning for din maniske putte-i-kurv trang. ”Skat, det er jo ikke til mig selv, men til Kødscooteren.”

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Trine Askjær-Jørgensen

Trine Askjær-Jørgensen
20 24 29 28
taj@ridehesten.com

Skriv til os

Mest læste

Næsten alt udstyr stjålet hos Dressurstald Willum Thomsen

17-09-2021 13:01, af Annika Knudsen Lorentsen

I morges var det en realitet, at alle sadler og en stor mængde andet kvalitetsudstyr var blevet stjålet fra sadelrummene hos Rune Willum og Joachim Chr. Thomsen ved Hårlev på Sjælland. Det er ikke nemt at drive en stald uden udstyr og derfor håber de, at det er muligt at finde frem til noget af udstyret ved at dele historien her på ridehesten.com

Isabell Werth går på pension

14-09-2021 20:04, af Christine Krogh Frausing

Isabell Werth har nu offentliggjort hvornår hun har tænkt sig endegyldigt at hoppe ud af sadlen, til German Press Agency. Der er et par mål inden hendes pension, men tidspunktet er dog sat fast

Dressurhingsten Suarez er solgt og kastreret

20-09-2021 13:46, af Thomas Bach Jensen

Den 6-årige Sezuan-søn Suarez fra Helgstrand Dressage er efter en succesfuld UVM-deltagelse med berider Mette Sejbjerg Jensen solgt til dressurrytter Signe Kirk Kristiansen

Søgaards tophest Slæbækgård's Santino solgt til USA

17-09-2021 09:43, af Annika Knudsen Lorentsen

Efter 12 år som ejer af Slæbækgård's Santino, har Michael Søgaard solgt den velgående Dansk Varmblodshest, som han blandt andet har deltaget ved UVM på og blevet topplaceret ved DM med flere gange

To gange årets bedste dressurføl debuterer i MA

18-09-2021 06:32, af Thomas Bach Jensen

Ved Dansk Varmblods Eliteskue i 2012 hed årets dressurbetonede hoppeføl JJ Filippa, mens årets dressurbetonede hingsteføl var Tailormade Attraction. I dag skal de to debutere sammen i MA ved Kirstinelund Sportsrideklubs C-stævne

Flotte priser på Følauktion Nord-Syd (video)

18-09-2021 22:22, af Thomas Bach Jensen
Avl|

Som altid er der en rigtig dejlig stemning ved Dansk Varmblods reigonale auktion, Følauktion Nord-Syd, der i aften er afholdt på Vestbirk Ridecenter. Nordentoft Equestrian har købt to føl til 100.000 og 105.000 kr.

Politiet efterforsker sager om skamfering af heste

17-09-2021 12:16, af Annika Knudsen Lorentsen

Hele fem episoder har politiet kendskab til, hvor heste er blevet mishandlet på deres folde nord for Randers i området ved den lille by Mejlby. Politiet efterforsker nu sagen, hvor altså flere hesteejere har opdaget, at deres heste er blevet skåret med skarpe genstande

Werths Weihegold bliver snart pensioneret fra sporten

17-09-2021 11:02, af Annika Knudsen Lorentsen

Ejeren af Isabell Werths mesterskabshest Weihegold har bekræftet, at hoppen, som har et utal af sejre bag sig, bliver pensioneret enten i slutningen af dette år eller efter World Cup-finalen 2022

Samme gerningsmand bag mishandlingssagerne i Holbæk

17-09-2021 15:47, af Annika Knudsen Lorentsen

For nogle uger siden kom det frem, at politiet havde anholdt og sigtet en mand i sagen om mishandling af hesten Flo fra Holbæk Rideklub. Nu sigter politiet den samme mand i sagen om fjordhesten Carli, der blev mishandlet så groft, at den måtte aflives tilbage i 2020, også på Holbæk Rideklub. Det skriver Politiet i en pressemeddelelse

Hvad kræver det at blive official?

16-09-2021 11:14, af Christine Krogh Frausing

Det er et generelt problem, at klubberne har svært ved at finde officials til springstævner, og mange opfordrer derfor til at klubberne skal finde kandidater til opgaven. Men hvad kræver det egentligt at blive official under Dansk Ride Forbund?