Polka Nexen – Årets Dressuravlshoppe

01-09-2024 13:31

Hun var ikke en lysende stjerne, da hun blev kåret i DS som 3-års, men Polka Nexen har vist os, at hun er en stjerne som skinner klart i rampelyset i nutiden

Copyright Ridehesten.com
Polka Nexens opdrætter Hans Jul Andersen ses her med Matinés Vandrestatuette, mens hans hustru Elin Houe står med den flotte kollage af Polka Nexen og hendes afkom. De er flankeret af Dansk Varmblods Jan Pedersen, Inge Madsen og Jens Søgaard. Foto: Ridehesten.com/Kristine Bojsen
Nyheden fortsætter efter annoncen

Dansk Varmblods eliteskue er årets avler fest og en lejlighed til at gøre status over de strålende fremtidens stjerner vi har set rundt ved årets arrangementer og til at hylde de engagerede opdrættere der står bag. Men det er også en lejlighed til med ydmyghed at se lidt tilbage og anerkende de der har lagt grunden til de flotte individer vi ser her i dag. Der ligger årtier og generationers avlsarbejde bag de hopper vi ser repræsenteret her ved eliteskuet. Nogle gange betyder et sådant tilbageblik, at vi opdager stjerner fra fortiden som måske ikke strålede krystalklart på daværende, men hvis lys med tiden har vist sig ikke at falme, men blot tiltage i styrke og fortsat brænde her mange år efter deres tid, indledte Vicky Nortvig, da den ærefulde Matinés vandrestatuette til ”Årets Dressuravlshoppe” skulle uddeles. Det er en pris stiftet i 2021 og en der har som formål at hylde netop disse hopper. Hopper som har vist sig at sætte sit præg på avlen i Dansk Varmblod over tid og som stadig skiller sig ud i afstamningerne på de stjerner, der skinner klart i rampelyset i nutiden. 

Valget af ”Årets dressuravlshoppe 2024” er faldet på elitehoppen Polka Nexen, som er et fremragende eksempel på netop en sådan hoppe. Hun er opdrættet af Hans Jul Andersen og født i 1994 for nu 30 år siden. Hun er efter fuldblodshingsten Temple Wind XX og  elitebronzemedaljehoppen Pilinka Macohl af Nexen.

Nyheden fortsætter efter annoncen

– Polka Nexen var ikke et stjerneskud da vi så hende til bedømmelse i Dansk Varmblod første gang. Tværtimod så blev hun som 3-årig kåret i DS og hun bestod heller ikke sin rideprøve. Hun gik dog en god egnethedstest året efter, og blev omkåret til RDH, men det stod nok alligevel ikke klart fra starten, at Polka Nexen ville få, så fremragende en karriere som avlshoppe og på sigt ende med at blive fremhævet i dag og hyldet for sin store betydning for avlen og som stammoder til sin egen hoppelinie. En yderst velfortjent hyldest på baggrund af utallige flotte både avls- og sportspræstationer, sagde Vicky Nortvig til avlerparret Elin Houe og Hans Jul Andersen. 

Polka Nexen nemlig mor, mormor og oldemor til en hel imponerende række af kvalitetsheste som har begejstret både med deres flotte eksteriør og med en bevægelsesformåen, der rækker ikke kun til toppen af Dansk Varmblod, men også udover landets grænser via deltagelse ved UVM og på de internationale dressurbaner. Hun er mor til intet mindre end 12 afkom. De 10 af dem er hoppeafkom og ud af dem har hele fire opnået opdrættermedalje, og fire har senere opnået prædikatet Elitehoppe. Yderligere kan nævnes to S-heste og en A-hest i dressur.  

Polka Nexen selv har opnået status af elitehoppe i Dansk Varmblod, og hun stillede i 2010 med en afkomssamling som blev bedømt til 24 point og en meget flot og velfortjent guldmedalje. En ære og en bedrift som er meget få hopper forundt, og ikke desto mindre en som hendes datter, EBRDH hoppen Polka Sensation Nexen, i går eftermiddag evnede at gentage. 

Anna Pørtner

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner