Cecilia Lindahl
Til start var hele fem byer med i kampen om at blive værtsland for de olympiske lege i 2024. Nemlig Los Angeles, Hamburg, Rom, Budapest og Paris.
Hamborg var den første til at trække sig tilbage i 2015, efterfulgt af Rom i 2016, og Budapest trak sig i starten af 2017.
Det betyder, at Los Angeles og Paris er de eneste to byer, som stadig er med i kapløbet om at blive værtsland for sommerens olympiske lege i 2024. Den Internationale Olympiske Komité(IOC) har besluttet at gå videre med anbefalingen om, at de to byer skal have hvert sit OL – den ene by får dermed værtskabet i 2024, mens den anden må vente til 2028. Forslaget er dog ikke endeligt vedtaget, men præsenteres for IOC-medlemmerne på en ekstraordinær IOC-session i Lausanne den 11.12. juli. Her vil det blive besluttet om de to værtskaber skal tildeles samtidigt, og hvem af de to byer, der skal være vært i henholdsvis 2024 og 2028.
Baggrunden for forslaget er blandt andet, at mange byer falder fra i kapløbet om at blive OL-vært, da alene budprocessen er meget omkostningstung og derfor skræmmer mange.
Danmarks Idrætsforening, DIF bakker op om forslaget
– Alt for omkostningstunge budgetter og alt for mange ’hvide elefanter’ fra tidligere OL-værtsbyer har skræmt mange kandidatbyer væk. Det gælder derfor nu om at sikre værtskabet på hænder, som vi tror på kan sende de rigtige signaler om bæredygtighed, omkostningsbevidsthed og organisatorisk dygtighed. Det kan de to meget stærke bud fra Paris og Los Angeles, lyder det fra formanden for DIF, Niels Nygaard. Det er en meget utraditionel løsning, som IOC formentlig endelig vedtager på sessionen i Lima, men det er en klog beslutning, for det sikrer samtidig arbejdsro til at finde en mere holdbar model fremadrettet, slutter Niels Nygaard.
/DIF