OL-guldhold: Svensk superteam i særklasse

07-08-2021 15:13

Annika Knudsen Lorentsen

Den olympiske guldmedalje i holdkonkurrencen gik til Sverige, som under hele OL har vist formidabel ridning, og det vidner resultatet, hvor alle deres ryttere endte i top-5 individuelt og holdet vandt guld, i den grad også om. Vores ekspert Lars Bak Andersen har været med os hele vejen, og han fortæller, at det var Sverige der havde fortjent holdguldet helt fra starten

Copyright Ridehesten.com
Det svenske guldhold. Fra venstre: Henrik von Eckermann, Malin Baryard-Johnsson og Peder Fredricson. Foto: Hippo Foto - Dirk Caremans
Nyheden fortsætter efter annoncen

Svenskerne har været vanvittigt godt ridende ved OL i Tokyo, hvor de tidligere på ugen sikrede, at alle deres ryttere endte i top-5 individuelt, hvor Peder Fredricson vandt sit andet OL-sølv i sadlen på den 15-årige All In. 

I dag blev spændingen bevaret til det sidste, men det endte med, at Sverige kunne stille sig øverst på podiet, og kalde sig olympiske mestre for hold. 

– Det var godt nok spændende, men Peder Fredricson gav jo en masterclass til sidst, hvor han tog et galopspring mindre til næstsidste forhindring, udtaler vores ekspert, Lars Bak Andersen, som selv er professionel springrytter. 

Lars refererer til Peder Fredricsons omspringningsridt, hvor han red på banen som den sidste i omspringningen. Lige inden havde Mclain Ward fra USA leveret et fremragende ridt, i en meget hurtig tid, som gjorde, at der var maksimalt pres på svenske Fredricson. 

Copyright Ridehesten.com
Peder Fredricson og All In. Foto: FEI/Christophe Taniére

– Han red med en imponerende ro, samtidig med, at han formåede at ride virkelig hurtigt, og han vandt det OL guld på de sidste to forhindringer, hvor han virkelig sparede noget tid, sammenlignet med de andre i omspringningen. 

Foruden Peder Fredricson, så bestod det svenske hold af Henrik von Eckermann med King Edward og Malin Baryard-Johnsson med Indiana. Eckermann red i omspringningen sin sjette fejlfrie runde ved OL, og dermed kan han tage hjem uden at have lavet en eneste fejl. Malin havde, lige Peder Fredricson et enkelt nedslag i hovedrunden af dagens holdfinale, men hun sluttede ligeledes med en fejlfri og hurtig omspringning, som var med til at sikre guldet til Sverige. 

Copyright Ridehesten.com
Henrik von Eckermann og King Edward. Foto: Hippo Foto - Dirk Caremans

USA gjorde hvad de kunne
Det var en hård konkurrent, som Sverige mødte i omspringningen, for her gjorde rytterne fra USA alt hvad de kunne, for at ride guldmedaljen i hus. 

Nyheden fortsætter efter annoncen

Det endte med at være 1,3 sekunder, der adskilte de to nationer ad, og USA kan tage hjem med en meget flot sølvmedalje. På det amerikanske hold red Laura Kraut med Baloutine, Jessica Springsteen med Don Juan van de Donkhoeve og McLain Ward med Contagious.

Bronzemedaljen gik til Belgien, da den sidste franske rytter, som ellers kunne have sikret guldet til Frankrig udgik. Belgiens hold bestod af Pieter Devos med Claire Z, Jerome Guery med Quel Homme de Hus og Gregory Wathelet med Nevados S. De sluttede med samlet 12 fejl efter dagens holdfinale. 

Copyright Ridehesten.com
Malin Baryard-Johnsson og Indiana. Foto: Hippo Foto - Dirk Caremans

Formatet skal gås efter i sømmene
Det nye OL-format har mødt stor kritik fra mange eksperter i sporten, og vores ekspert Lars Bak Andersen, mener også, at der vil ske ændringer inden det næste OL. 

– Det har ikke fungeret helt efter hensigten, og det er også sjovere at se, hvis fejlene bliver taget med fra de andre dage. Det er ikke nødvendigvis, den der har været stærkest hele vejen igennem, der vinder medalje, når der rides efter dette format, og det, at der kun er tre på hvert hold, gør også, at ryttere og heste bliver nødt til at kæmpe lidt længere, end ved det tidligere format, hvor man kunne opgive, fordi man vidste, at man havde et resultat, der kunne trækkes fra. Det var det jo heldigvis de stærkeste, der vandt guld, i dette tilfælde, da Sverige bare har været bedst hele vejen igennem, men USA, som vandt sølv, havde jo eksempelvis ingen med i den individuelle finale, men havde alligevel en chance for at vinde medalje i holdkonkurrencen. 

Det næste store mesterskab i springning, bliver EM i Riesenbeck om under en måned, og herefter kan vi se frem til VM på hjemmebane i Herning næste sommer. 

– Det bliver spændende at se, hvilke ekvipager, der kommer til start ved EM. Jeg kunne godt forestille mig, at eksempelvis Peder Fredricson og Henrik von Eckermann har nogle andre heste, de kan stille til start med, så det ikke er de samme, som har gået dette OL, slutter Lars Bak Andersen.

Ved EM skal nationerne have fem ryttere med, og derfor vil vi også se ryttere, der ikke har været til start ved OL, ligesom vi kan se frem til at se et fuldt dansk hold til start i Riesenbeck.

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner