Thomas Bach Jensen
Torsdag morgen den 30. april modtog klinikken i Fredericia/Sydjysk Hestepraksis et opkald fra en lokal springhesteavler, der om natten havde fået et holstenerføl i et normalt folingsforløb, men hoppen havde efterfølgende fået det tiltagende dårligt.
Dyrlæge Gitte Baunbæk kørte ud til kunden og måtte desværre konstatere, at hoppen pga. indre blødninger var på vej i chok og skulle derfor akut aflives.
For at give føllet en ny mor forsøges først med en og siden en anden ammemor, men det lykkedes ikke. Klinikassistent Marianne Newe kommer i tanker om i den forbindelse med sit studie på Equine Science for et par år siden læste en hollandsk artikel om en ny måde at sætte hoppe og føl sammen.
Artiklen blev fundet, og der blev taget kontakt til hvad, der viste det sig at være en belgisk klinik, som har specialiseret sig i at sætte ammehoppe og føl sammen. Deres succesrate ligger på en imponerende 99%. Den belgiske klinik bistod og hjalp i processen.
Fremgangsmåden består i at lave en fødselssimulation hos hoppen, så hoppen tror, at hun reelt føder. Hoppen sprøjtes i fødsel, hvor hun også får veer. Og når hoppen er faldet i stærkt svedudbrud, er den klar til, at dyrlægen med sine hænder foretager en manuel opblokning af fødselskanalen.
Herefter får hoppen en oxytocin-indsprøjtning for at lægge mælk ned. Hoppen kommer ind i en boks, hvor føllet føres direkte til yveret. Det er vigtigt, at hoppe og føl ikke først bliver introduceret, og på dette tidspunkt holder man stadig hoppen, indtil føllet er færdig med at patte.
– Derefter får de lov til at hilse, og det skulle så gerne være det. I Belgien har de også succes med ammehopper, selv om de ikke har haft føl indenfor de sidste par år. Vi valgte dog friserhoppen Maitay, ejet af Maja Pedersen i Skibby, som havde mistet sit føl en lille uge forinden, og de kom hele vejen fra Skibby til Fredericia, fortæller Marianne Newe.
På ca. et døgn blev hoppen malket op. Det vil sige, at den blev malket ud hver 2-3 time og fik i perioden tilskud af Domperidon, der oprindelig er medicin mod køresyge, og som her bruges til at øge mælkeproduktionen hos hoppen.
– Det er ret vigtigt at matche føllets daglige behov med hoppens output, fortæller Marianne Newe og tilføjer, at proceduren ikke er særlig kompliceret og afhængig af dyrlægens honorar heller ikke særlig bekostelig.
Det tager ca. en times tid, og så skal hoppe og føl skal selvfølgelig monitoreres de næste par døgn.
– Skulle der sidde nogen derude, der har brug for protokollen eller hjælp til ovenstående er folk meget velkommen til at kontakte dyrlæge Gitte Baunbæk fra Fredericia/Sydjysk Hestepraksis, slutter Marianne Newe denne succeshistorie.