Britt Carlsen
FEI og dressurudvalget søger efter at gøre dressursporten mere interessant for publikum. Nu er man nået frem til et koncept, hvor Grand Prix-programmet ændres væsentligt, samtidig med, at det forkortes fra 33 øvelser til 30. Det er bl.a. zigzaggen i galopprogrammet som udgår, og i det hele taget er programmet komprimeret med nogle kortere linjer som galoptravers til midterlinjen efterfulgt af galoppiruette, ligesom der kun skal vises en travøgning, mens fri og samlet skridt vises på en kort diagonal og samlet skridt delvis på midterlinjen.
Aktivere publikum
De ændringer, som indføres, er udelukkende valgt ud fra et ønske om at gøre dressur interessant for et bredere publikum. Om hestene så ”passer” til det nye program, står åbenbart ikke til diskussion. Som programmet er sammensat, honoreres de stort gående heste formodentlig ikke. Det kan man så vælge at glæde sig over, for det åbner op for, at mindre spektakulære heste kan være med helt fremme.
Det er ikke alene en ny test, som rytterne skal ride, de skal også være en del af underholdningen efter deres ridt. Der er simpelthen lagt op til en helt anderledes måde at udføre og opleve dressur på. Første gang det nye koncept tages i anvendelse bliver ved Olympia Horse Show mandag den 17. og tirsdag den 18. december 2018.
Grand Prix-testen forventes at være 45 sekunder kortere, og den tid skal så i stedet anvendes på en helt ny måde. Ridtet bliver bedømt af dommerne, som det er velkendt. Men hertil kommer så nogle ændringer:
Richard Davison, dressurkonsulent ved Olympia Organizing Committee, som har arbejdet sammen med FEI om projektet, udtaler: – World Cup-serien er en rigtig vigtig mulighed for at vise dressursporten frem og udvide sportens appel. Dette pilotprojekt er et spændende initiativ, der har til formål at gøre dressursporten betydelig mere publikumsvenlig samtidig med, at man opretholder de traditionelle dressurværdier og et stærkt konkurrencedygtigt format.
Personligt tvivler jeg på, at personer uden interesse for dressur, pludselig vil synes det nu er så interessant, at de ønsker at være tilskuere til dressurstævner. Man kan så håbe på, at endnu flere reelt interesserede får lyst til at overvære dressur, når de direkte kan høre rytternes kommentarer efter deres ridt, eller?
For nogle ryttere er zigzaggen ikke et tab, for det er en vanskelig øvelse at få på plads, og det kræver en meget veluddannet hest at vise den optimalt for dommerne. Går man så på kompromis med hestens uddannelse, når programmet ændres? Ja, det er så en god diskussion til fremtiden.
Det forkortede Grand Prix-program kan ses på HER