Nina Marie Villadsen
En topmilitaryhest galopperende af sted på en terrænbane udstråler kraft, styrke og kondition. Men desværre har de, som andre højtydende heste, en vis risiko for at blive skadet, på trods af, at ejer og rytter omhyggeligt træner og passer hesten korrekt. Det er hollandske forskere nu nærmere på.
I en nylig offentliggjort undersøgelse så forskerne nærmere på 20 heste og ni ponyer, der skulle repræsentere Holland ved EM i military. Forskerholdet overvågede hestenes kondition ved hjælp af standardiserede tests (en i begyndelsen af sæsonen (SET-I) og en senest seks uger inden mesterskaberne (SET-II)).
Undersøgelsen viste, at af de heste, der deltog i SET-I, blev 45% (16/20 heste og 6/9 ponyer) trukket inden mesterskabet på grund af skade på bevægeapparatet. Dette repræsenterede en højere procentdel end rapporteret i flere andre studier.
I studiet havde to heste og otte ponyer VLA4-værdier under gennemsnittet for heste på det niveau. VLA4 betegner den hastighed, hvormed blodets laktatkoncentration nåede 4 mmol/L, hvilket kaldes den anaerobe tærskel. Ifølge forskerne var disse heste ikke egnede til at konkurrere på dette niveau, pga. den øgede risiko for at udvikle skader pga. træthed.
Forskerne konkluderede, at heste med bedre kondition først i forløbet (SET-I) var mindre tilbøjelige til at udvikle skader. En konditionstest kan derfor være med til at forudsige, hvilke heste, der har en øget risiko for at udvikle skader. Dertil kunne skader opdages meget tidligt, fordi en øget puls ofte var udtryk for en halthed, der endnu ikke var opdaget af rytter/træner.
Undersøgelsen ’A prospective study on a cohort of horses and ponies selected for participation in the European Eventing Championship: reasons for withdrawal and predictive values of fitness tests’ blev udgivet i september i BMC Veterinary Research og kan findes her.
Kilde: The Horse