LGCT 2023: Schou samlet 11'er

28-10-2023 20:05

Annika Knudsen Lorentsen

En fantastisk sæson med 15 stævner i Longines Global Champions Tour 2023 sluttede i dag med en samlet sejr til hollandske Harrie Smolders, mens Andreas Schou slutter en flot sæson på en samlet 11. plads. Forude venter nu Prague Playoffs, og en særdeles spændende Super Grand Prix

Copyright Ridehesten.com
Harrie Smolders sikrede sin anden sæson-sejr. Foto: LGCT

Riyadh i Saudi Arabien, har dannet en flot ramme om sæsonafslutningen i Longines Global Champions Tour 2023, hvor de samlede vindere skulle findes både i holdturneringen Global Champions League og i den individuelle Longines Global Champions Tour-stilling. 

36 ekvipager mødtes i dag i en særdeles krævende Grand Prix-klasse, hvor banebyggeren endnu engang udfordrede verdensbedste ryttere, og sikrede, at det krævede en topperformance at komme fejlfrit igennem banen. Det lykkedes for otte af ekvipagerne, og det var blandt disse, at dagens vinder skulle findes. 

Det var ikke kun dagens sejr, der var på højkant, for i dag var også sidste chance for at samle point til den samlede rangliste for sæsonen. En rangliste som hollandske Harrie Smolders lå i toppen af inden dagens Grand Prix. Han fik i dag to nedslag, og dermed overlod han det til sin konkurrent Maikel van der Vleuten at afgøre hvem af de to landsmænd, der skulle tage den samlede sejr. For at vippe Smolders af pinden, skulle Maikel van der Vleuten sikre sig en af de to bedste placeringer i dag, og han gjorde et særdeles godt forsøg. 

Med en fejlfri hovedrunde sikrede han sig en plads i omspringningen, hvor det dog blev til et nedslag, og en slutplacering som nr. 7. Det betød også, at Harrie Smolders kunne ånde lettet op, og lade sig hylde som den samlede vinder af denne sæsons rangliste. 

– Jeg er meget glad for at blive kåret i sidste ende. Jeg vidste, at det var en stor bane i dag, og man kunne virkelig se niveauet af vores sport, fortæller Smolders, som selv blev udfordret af dagens krævende bane, som han inden start gik sammen med netop hans landsmand og nærmeste konkurrent Maikel van der Vleuten:

– Vi har været tætte venner i flere år, og vi kan sagtens sparre med hinanden. I sidste ende gør vi vores bedste som individuelle ryttere, men vi kan sagtens dele med hinanden, forklarede årets sæsonvinder Harrie Smolders blandt andet. 

Den tredjebedste i den samlede stilling blev i sidste ende svenske Henrik von Eckermann, mens tyske Christian Kukuk tog fjerdepladsen. Femtepladsen gik til franske Simon Delestre

Det er anden gang i karrieren, at Harrie Smolders sikrer sig den samlede sejr. Sidste gang var i 2017.

Copyright Ridehesten.com
Christian Kukuk tog dagens Grand Prix-sejr og den sidste billet til Super Grand Prix. Foto: LGCT

Kukuk klar til Super Grand Prix
Det var ikke kun point til den samlede stilling, der var på højkant i dagens Grand Prix, men også den samlede sejr og årets sidste plads til den kommende Super Grand Prix, som afholdes ved Prague Playoffs om omtrent tre uger. 

Her mødes vinderen fra Grand Prix-klassen fra hver af de 15 afdelinger, der har været afholdt i år (eller den bedste ikke allerede kvalificerede fra hver Grand Prix). I dag tog tyske Christian Kukuk Grand Prix-sejren lige foran svenske Malin Baryard-Johnsson, da han red på banen som sidste rytter i omspringningen. Han kom i mål blot 0,17 sekunder hurtigere end sin svenske konkurrent, og dermed opfyldte han de to mål, han havde for denne weekend:

– Jeg kan kun smile, det er meget følelsesladet og jeg er meget glad. Jeg havde to mål for weekenden; vi ville vinde overall i Global Champions League med vores hold Riesenbeck International, og det lykkedes fantastisk i går. Det andet mål var at sikre kvalifikation til Super Grand Prix, så jeg vidste, at jeg nok var nødt til at vinde Grand Prix'en i dag, og at det lykkedes, er fantastisk. Jeg mangler næsten ord, fortalte Christian Kukuk efter dagens sejr.

Dagens andenplads gik til Malin Baryard-Johnsson, mens tredjepladsen gik til franske Simon Delestre. I alt har 16 ekvipager sikret sig en plads til Super Grand Prix ved Prague Playoffs, og den sidste plads sikrede Kukuk sig i dag i Riyadh.

Copyright Ridehesten.com
Andreas Schou med Darc de Lux. Foto: Privat

Andreas Schou blandt verdens bedste
Longines Global Champions Tour-sæsonen har været særdeles spændende set med danske briller, da Andreas Schou har konkurreret som en del af holdet Istanbul Warriors og individuelt i flere af Grand Prix-klasserne sæsonen igennem. Det er første gang, at Andreas deltager i en Longines Global Champions Tour-sæson og for et hold i GCL, og det må man sige, at han har gjort med manér. 

Sammen med blandt andet den danskavlede hingst Darc de Lux e. Darco/ Contender (opdr. Morten Augustinus), har han opnået mange flotte resultater igennem sæsonen, og det betyder også, at han ender på en flot 11. plads i den samlede stilling. Dermed er han blandt de 18 ryttere, der modtager en ekstra præmiesum, for at være blandt de bedste af i alt 141 ryttere, der har deltaget i Grand Prix-klasserne sæsonen igennem. 

I går opnåede Andreas en flot individuel 8. plads i GCL-konkurrencen med Darc de Lux, og i dag var ekvipagen igen i aktion sammen, denne gang i den krævende Grand Prix. Desværre lykkedes det ikke helt for ekvipagen i dag, som kom i mål med 16 fejl. Selvom Andreas uden tvivl ærgrer sig over dagens resultat, så ser han tilbage på en sæson med det ene højdepunkt efter det andet, og ikke mindst, så ser han frem mod Prague Playoffs om tre uger, hvor han er blandt de 16 ryttere, der skal konkurrere i den prestigefyldte Super Grand Prix.

Kvalifikationen til Super Grand Prix sikrede Andreas sig i Rom, hvor han delte tredjepladsen i Grand Prix med svenske Peder Fredricson, og var placeret bag to ryttere, som allerede tidligere havde opnået deres kvalifikation. Den delte placering mellem Schou og Fredricson, er også grunden til, at der kommer 16 ryttere til årets Super Grand Prix, og ikke blot 15, som er det antal af Grand Prix-klasser, der har været sæsonen igennem. 

Foruden Super Grand Prix, som afholdes ved Prague Playoffs, byder stævnet også på GCL Super Cup Final, hvor de 16 hold mødes over flere runder. Stævnet starter med en kvartfinale for de hold, der er placeret fra 5.-16. pladsen i den samlede stilling for sæsonen. Herefter følger en semifinale for en del af holdene, inden det hele afgøres i finalen blandt de seks bedste hold fra semifinalen. Prague Playoffs bliver et brag af et stævne, hvor verdens bedste springryttere konkurrere om prestigefyldte titler og store præmiesummer.

Prague Playoffs finder sted fra den 16.-19. november 2023 i O2 Arena i den tjekkiske hovedstad Prag. 

Samlet resultat i LGCT-sæsonen. 

Resultat fra dagens Grand Prix.

Anna Pørtner

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner