Laura Graves giver tip til den selvgående hest

07-04-2019 13:03

Søger du også det magiske øjeblik, når du sidder på ryggen af din hest? At ride en selvgående hest føles magisk, sådan lyder det fra verdensranglistens nummer to Laura Graves, der her giver en række tips til dig

Copyright Ridehesten.com
Laura Graves og Verdades fotograferet lørdag aften i World Cup-finalen i Göteborg.
Nyheden fortsætter efter annoncen

At ride en selvgående hest føles magisk, sådan fortæller Laura Graves til practicalhorseman, hvor hun giver en række nyttige tips til en selvgående hest.

En selvgående hest er fysisk engageret og klar. Du har alle de knapper, du skal bruge for at ride ham lidt frem og lidt tilbage. Du kan holde ham lige i kroppen, der gør ham i stand til at skubbe af lige fra jorden med alle fire ben, og der med producere en mere afbalanceret bevægelse. Jo mere kontrol du har over hans krop, jo mere effektiv kan du også kommunikere med ham, og dets mere rolig kan du også side i sadlen.

– Mange er ikke klar over, hvordan man træner hesten til at blive selvgående, og det er en af de mest almindelige årsager til, at mange ryttere sidder fast på samme niveau i årevis, fortæller Laura Graves, og fortsætter. Jeg elsker at være lyspæren det øjeblik, hvor en rytter opdager, hvor nemt alt er, når de lærer deres hest at være foran schenklen. Succes i dressur handler nemlig ikke om at lære tricks så som den halve parade, piaffe og changementer. Det drejer sig om at udvikle kvaliteten af gangarterne, der gør det muligt for at hesten at udføre dem lettere.

Det hele starter med rytme

Ordet rytme defineres som en bevægelse eller en procedure med ensartethed. Forestil dig, at din hest ved hvert eneste travtrin tigger om at skridte, mens du tigger ham om at forblive i trav. Den konstante debat mellem hest og rytter gør det umuligt at opretholde en ensartet rytme.

– En god rytme giver os i stedet mulighed for at bruge vores krop til at ændre gangartens form. Hvis hesten er selvgående i galop, kan jeg bruge den halve parade gennem min krop til at ændre, hvordan han galopere. Jeg kan lave temposkift eller changementer, men alt det er kun muligt, hvis jeg kan regne med, at han forbliver i galoppen.  

Test om din hest er selvgående

Nyheden fortsætter efter annoncen

Den bedste måde, hvorpå du kan teste om din hest er selvgående, er at bede ham om at gå frem og tilbage enten mellem gangarterne eller i en bestemt gangart, mens han stadig forbliver afslappet og med sug til tøjlen. Ved at kunne gøre dette, både under opadgående og nedadgående overgange, viser hesten, at han er engageret og gennemgående forbundet og smidig fra han bagpart over sin overlinje til biddet.

Denne øvelse lyder simpel, men hvis det var så nemt, ville mange ryttere ikke skulle arbejde så hårdt i sadlen, lyder det fra Laura Graves.

Har du den rigtige indstilling?

En vigtig ingrediens i at skabe en selvgående hest, er for jer begge at arbejde for det. Fra det tidspunkt, hvor jeg sætter foden i stigbøjlen, ved mine heste, at de skal arbejde. Jeg forsøger at gøre deres træningssessioner sjove og givende, men jeg gør det klart, at arbejdet skal gøres. Hvis jeg for eksempel rider en doven hest, så lader jeg ham ikke daske rundt i løbet af skridtpauserne. Jeg holder ham fremadgående, så han er klar til at arbejde i det øjeblik, jeg samler tøjlerne op igen, fortæller Laura Graves.

Det handler om at gøre arbejdet sjovt for din hest, og tag alle udfordringer med et opmuntrende "Prøv det, det er ikke så hårdt", snarere end en mere krævende "Gør dette, gør dette, gør det". Giv masser af ros, når han gør det rigtigt. Mange heste føler sig stolte, når de ved, at de har gjort dig glad og det giver dem et lille ego boost.

Uanset hvilket niveau du er på, så tænk som din træner. Målet med al træning er at styrke din hests svagheder. Prøv at identificere hans styrker og svagheder objektiv og retfærdigt.

Hvis du kun rider en enkelt hest, kan det være svært at være objektiv. Nogle dage kan du blive frustreret og tænke "Hvorfor er han ikke bedre i dag end han var i går?" Husk at fremskridt ikke altid er fra dag til dag. Se på hans fremgang over tid snarere en dag til dag. Det er nok bedre end du tror.

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner