Kristine Ulsø Olsen
Springrytter og -træner Lars Bak Andersen, 45 år, har fire gange tidligere haft jobbet som testrytter af de 5-årige springheste i Unghestechampionatet. Senest i 2018, og han har fået stor ros for sin formidling af sine observationer om hesten, når han tester de 20 finalister fordelt på to heat.
Det er derfor en stor glæde, at Dansk Varmblod igen i år har indgået aftale med Lars om at fungere som testrytter under Hingstekåringen.
Lars vil bruge sin store viden og erfaring i uddannelsen af unge springheste, til at give et bud på fremtiden for de 20 finalister. Han er en dygtig og erfaren formidler, så publikum kan se frem til at få nogle gode råd med hjem til egen træning og uddannelse.
Lars tester hestene på baggrund af den store rutine, han opnåede, da han red hingste og auktionsheste for holstenerforbundet, samt ikke mindst de mange heste, som efterfølgende er gået gennem hans hænder. Hans store interesse for avl betyder også, at han gerne følger de heste han har redet og deres afkom i sporten. Det giver et godt sammenligningsgrundlag, når han skal give en kapacitetskarakter/spå om hestens fremtid.
Lars skal også give en ridelighedskarakter, og netop rideligheden er i høj kurs hos Lars, både af hensyn til de tekniske baner, som rides i dag, og når man tænker på videresalg. At hesten er velbygget, er vigtigt for rideligheden og holdbarheden. Noget han også tager med ind i sine overvejelser af hestens fremtidsperspektiv.
Om Lars Bak Andersen
Lars er søn af berider Vibeke Degn Andersen og international banebygger og springtræner Bo Bak Andersen, som vi desværre måtte tage afsked med umiddelbart før Hingstekåringen sidste år.
Ridning har derfor altid været en del af Lars’ liv og hverdag. Han har været på landsholdet i dressur og springning som junior- og ungrytter, men interessen for springsporten tog over, og siden har Lars flere gange optrådt på det danske seniorlandshold.
Efter at have fået sin uddannelse på handelsskolen fik Lars job som rytter på Stutteri Ask under Lars Nørgaard Pedersen. Her var han i to år.
– Da jeg var færdig med mine år som ungrytter, tog jeg til Alois Pollmann-Schweckhorst (tidligere landstræner for de hjemlige seniorryttere), hvor jeg var i et halvt år, inden jeg fik en stor mulighed. Bo Kristoffersen var dengang førsterytter hos Holsteiner Verband, og da han stoppede, ringede de og spurgte mig, om jeg kunne være interesseret i jobbet. Det kunne jeg selvfølgelig, selvom det var ret vildt at lande sådan et job som blot 22-årig.
Lars Bak Andersen arbejde for Holsteiner Verband i otte år, inden han besluttede sig for at tage springet til at blive selvstændig. Siden dengang har han drevet sin selvstændige forretning med hestesalg og træning fra den nordtyske by Elmshorn.
Glæder sig til Herning
Lars ser frem til at være testrytter i Herning, og se, hvad den nye årgang 5-årige Dansk Varmblods heste byder på. Han ser også frem til selv at ride inde i Boxen. Når hallerne er fyldte, er der en fantastisk stemning under Dansk Varmblods Hingstekåring, noget springrytterne i høj grad glæder sig til.
Hestene i Unghestechampionatet skal springes af egen rytter onsdag og torsdag, fredag har de en fridag, og så kommer de 20 bedste heste i hænderne på Lars Bak Andersen lørdag og søndag, fordelt med 10 heste pr. dag. Det hele finder sted inde i KRAFFT Arena M.
Læs mere om hvad det er Lars Bak Andersen lægger vægt på, når han skal teste de unge heste i en artikel i magasinet Ridehestens februarudgave.