Kræftsyg avler fik sidste ønske opfyldt

09-10-2024 18:11

I weekenden gik en drøm i opfyldelse for den tyske avler Stefanie Löhmann, der står bag flere kårede hingste. Det skete med hjælp fra danske Lone Bøegh Henriksen, der lod den alvorligt syge avler få en ridetur på en helt særlig hingst

Copyright Ridehesten.com
Den tyske avler Stefanie Löhmann, som er terminalt syg med hjernekræft, fik i weekenden en ridetur på hingsten Vitalis. Her ses hun med danske Lone Bøgh Henriksen. Disclaimer: Stefanie kunne ikke have ridehjelm på, da intet måtte trykke på kraniet. Foto: Privat
Nyheden fortsætter efter annoncen

For omkring 14 måneder siden fik avleren Stefanie Löhmann en besked, der ville slå de fleste mennesker omkuld: Du har ca. et år tilbage at leve i, sagde lægerne til hende – men på trods af hjernetumoren er hun her stadig lidt endnu. 

Den tyske oldenburgeravler, der står bag en lang række succesfulde og kendte heste, lavede sidste år en liste over de ting, hun gerne ville nå at opleve, inden hun skulle sige farvel til denne verden. På listen havde den humoristiske tysker bl.a. skrevet, at hun ville have stjålet den verdenskendte Totilas e. Gribaldi/ Glendale, hvis han stadig levede. En ridetur på avlshingsten Vitalis e. e. Vivaldi/ D-Day stod også højt på listen, og det sørgede danske Lone Bøegh Henriksen fra HP Horses for i weekenden. Hun ejer sammen med Paul Schockemöhle den 17-årige hingst og kunne derfor sætte aftalen i stand.

Copyright Ridehesten.com
Lone Bøegh Henriksen, der ejer HP Horses, har flere gange besøgt Steffanie Löhmann for at se afkom, og de deler en fælles passion for oldenburgeravlen Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen

Både Stefanie Löhmann og Lone Bøegh Henriksen var i fredags til det tyske oldenburgerforbunds indvielse af deres nye opvisningshal, hvor de begge modtog en guldnål som hyldest for mange års flot avlsarbejde i forbundet. Efter ceremonien faldt Stefanie og Lone, der har kendt hinanden igennem en årrække, i snak, og her blev rideturen på Vitalis arrangeret. Lørdag formiddag mødte Stefanie derfor op i staldene hos Schockemöhle, hvor Vitalis har hjemme. 

Det var en utroligt rørende dag, fortæller Lone Bøegh Henriksen og fortsætter: – Det er svært at beskrive, men der var en helt særlig stemning, og det var tydeligt at se, hvor meget det betød for Stefanie.

Stak af med Vitalis
Lørdag formiddag ankom Stefanie i bilen til Paul Schockemöhles nordtysk-beliggende hingstestation, hvor Vitalis var gjort klar og redet let i forvejen, så han ikke ville være alt for energisk.

Jeg hjalp Stefanie ud af bilen og støttede hende, mens vi sammen gik ned til en af ridehallerne, som vi havde sørget for, var tom. Vitalis stod her klar, og hun blev hjulpet op og trukket nogle omgange i hallen med tårer i øjnene og et stort smil på læben, beretter Lone og fortsætter:

Vitalis tog det så pænt, og Stefanie fik lov at skridte på ham selv. Hun skridtede ud af hallen på ham og sagde for sjov: "Nu er jeg stukket af med Vitalis." Hun skridtede hele vejen op til stalden på Vitalis, der var helt rolig, og der kom en næsten ceremoniel stemning. Alle ansatte på stedet var kommet ud for at se hende på skridtturen op til stalden, og alle stoppede op og stod og betragtede parret. Det var et helt særligt øjeblik, som er så svært at gengive. Alle hyldede Stefanie. 

Copyright Ridehesten.com
Stefanie Löhmann gav Vitalis et stort kram efter turen. Foto: Privat
Nyheden fortsætter efter annoncen

Efter rideturen stod Stefanie og krammede Vitalis, mens hun græd. – Jeg er overvældet af stor glæde, lykke og taknemmelighed, der strømmer gennem kroppen på mig, sagde Stefanie Löhmann ifølge Lone efter rideturen.

Da de to avlerkollegaer efterfølgende skulle sige farvel, overrakte Stefanie en særlig gave til Lone.

Det er første gang, jeg fortæller om gaven til nogen, lyder det i dag fra Lone, der fortæller: – Stefanie gav mig nogle små klokker og sagde, at de skulle hænge i den stald, hvor mine føl bliver født. Når de bimler, skal jeg tænke på hende og vide, at hun holder øje med føllene. 

Copyright Ridehesten.com
Stefanie Löhmann har bl.a. avlet Bueno SL, der er opstaldet i Danmark. Foto: Ridehesten.com/Kristine Bojsen

En lang avlskarriere
Stefanie Löhmann har avlet over 200 heste i oldenburgerregi, hvor bl.a. tre hingste bør fremhæves. Hun står nemlig bag de kårede oldenburgerhingste Destello OLD e. Dimaggio/ Furst Fugger), Bernstein SL e. Bonds/ Quaterback samt den 4-årige DV-kårede Bueno SL e. Bonds/ Foundation, der står til rådighed for avlerne på Katrinelund hingstestation

Hun har desuden avlet den 5-årige Emoji JCD SL e. Emilio/ Foundation, der netop er blevet nr. 5 i finalen til UVM i dressur i Ermelo, mens hun også står bag hestene Le Renard og Dante's Crack, der begge går dressur på S-niveau. 

Se her Stefanie Löhmann sige farvel til Vitalis efter rideturen:

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner