Nina Marie Villadsen
1. Kend dit niveau
Ideelt set bør du hjemme træne et par niveauer over det niveau, du konkurrerer på, da det giver dig selvtillid. Konkurrenceridning er nemlig stressfuldt nok uden bekymringer over, hvorvidt du og hesten er i stand til at honorerer kravene i klassen.
2. Kend dig selv
Planlæg stævnedagen i forhold til, hvad netop du fungerer bedst med. Har du det fx bedst med at være i rigeligt god tid og tage det stille og roligt, eller driver ventetiden dig til vanvid?
2. Planlæg
Hav grundigt styr på planlægning og forberedelse, og tænk på, hvad der fx kan gå galt, så du også har nål og tråd samt sikkerhedsnåle og lignende med, hvis evt. udstyr eller lignende skulle svigte. Selv om man ikke kan planlægge sig ud af alle situationer, så kan det give fred i sindet at have et lille nød-kit med.
4. Distraher dig selv
Det er helt normalt at være bekymret over alle de ting, man forestiller sig, der kan gå galt, men det er ikke konstruktive tanker. I stedet for at forsøge at undgå disse tanker, så acceptér dem, og kom derefter videre. Foretag dig så noget, der fjerner din opmærksomhed fra dem, som at spille et spil på din smartphone, snakke med venner og fokusere på, hvad du skal gøre på banen, samt at trække vejret korrekt.
5. Ignorer andre mennesker
Mens du er på hesten, bør du ikke fokusere på nogle andre, hverken de andre ryttere, dommere eller tilskuere. Du kan alligevel ikke kontrollere dem. Af samme årsag kan det være en dårlig idé at se de andre varme op inden du selv skal på banen – vent med det til efter du har været på banen.
6. Sæt dig mål
Det bedste metode til at forblive ”i zonen” er ved at vide præcis, hvad du gerne vil opnå og hvordan du vil nå målet. Fx om du vil ride et sikkert program med fokus på en afslappet hest, eller om du vil fokusere på at få mere udtryk og bæring i hesten? Så bør du fokusere netop på dette, både på opvarmningen og selve banen.
7. Træk vejret
Lær at trække vejret ned i maven med lange, langsomme åndedrag, da overfladisk vejrtrækning minder kroppen om flygt-eller-kæmp-adfærd og kan føre til spændte muskler. Når du trækker vejret ind, skal din mave bule lidt ud. Når du udånder, falder maven tilbage på plads. Det kan kræve øvelse, men ud over afslappede muskler, opnår du også af blive mere afslappet, og så vil et fokus på vejrtrækning fjerne fokus fra andre, mindre konstruktive tanker.
8. Vær god ved dig selv
Ryttere kan være meget selvkritiske, hvilket er ok, men det er langt fra nyttigt under et stævne. Forsøg i stedet at være god ved dig selv indimellem ved at give dig selv komplimenter, og hold kritikken konstruktiv.
9. Visualiser
Visualisering, når du forestiller dig ridtet inden du overhovedet er kommet i sadlen, er en af de mest virkningsfulde mentale træningsteknikker. Det er det, fordi visualiseringen nærmest giver din hjerne en opskrift på, hvordan den virkelige situation skal håndteres. Derfor er det også ekstra vigtigt, at du ikke ser for dig, at du laver fejl. Du kan lære at kontrollere dette bedre, ved at starte med at forestille dig ikke-truende situationer, som at du strigler hesten eller muger ud, og efterhånden som du opnår kontrol over de mentale billeder, så kan du arbejde dig videre mod at visualisere dit ridt.
10. Nyd det
Du har trænet, planlagt, brugt masser af penge og tid, så nu skal du også huske at nyde det.
Kilde: Horse & Hound