Charlotte Kusk Berwald
De næste svenske ponymålinger er:
Hvorfor skal ponyer måles?
Til ponystævner er ponyer inddelt i tre kategorier i Danmark og fire i Sverige. Ved konkurrencer inddeles ponyerne efter kategori, for at skabe mere fair konkurrence, således at store ponyer som udgangspunkt ikke skal konkurrere mod de mindste. Ponymål sikrer også at ponyer konkurrerer i den kategori de hører til, idet reglerne bliver ens for alle og man ikke bare selv kan måle ponyen til den højde man ønsker den skal have.
Ponyer skal måles når de skal starte distriktsstævner og højere. Ponyen skal være målt inden første stævnestart og målingen skal foretaget til et målingsarrangement som man tilmelder sig gennem Dansk Ride Forbund. De kan tidligst måles det år de fylder fire år og skal genmåles igen når de fylder seks år og kan så færdigmåles i det år de fylder otte. Skal en pony deltage i internationale stævner skal den ponymåles ved en FEI-måling.
De forskellige ponykategorier
I Danmark har vi tre ponykategorier. Kategori 1, 2 og 3. De højeste ponyer er kat. 1 ponyerne, der må være mellem 141 og 148 cm. uden sko. Mellemkategorien er kat. 2, der må være mellem 131 og 140 cm. uden sko. De mindste ponyer er kat. 3 ponyerne, der højest må måle 130 cm. uden sko. Har en pony sko på fratrækkes der 1 cm. fra målet.
I Sverige har man fire ponykategorier. I stedet for tal bruges bogstaver og kategorierne hedder derfor A, B, C og D. En A-pony må højest være 107 cm. En B-pony må højest måle 130 cm. En C-pony måler højest 140 cm. og en D-pony højest 148. Det er op til de enkelte nationale forbund at inddele ponyerne i kategorier og definere hvilke mål disse kategorier må have. I Storbritannien er ponyerne også inddelt i kategorier, som går til 128, 138 og 148. Disse højder har vi også brugt i Danmark, indtil vi ændrede dem til 130, 140 og 148.