Klar til changementer?

19-06-2019 16:23

– Jeg har tidligere sagt, at f.eks. bagpartsvendingerne må man ikke øve på samme sted hele tiden, men for changementernes vedkommende kan det være en fordel. Sådan lyder et af flere gode råd fra berider Hasse Hoffmann

Copyright Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

Beridere oplever ofte, at ryttere kommer til dem med heste, som skal til at lære at changere. Problemet er, at mange heste ikke har lært at galopere inden da. Hvis hesten ikke har kvalitet i galoppen, skal den ikke lære at changere. Derfor må vi ofte sige til vores kunder, at førend hesten er parat til at lære at changere, skal den rides bedre igennem og svare bedre for hjælpen, fortæller Hasse Hoffmann.

Inden man går i gang med at indøve changement skal hesten kunne springe an til indvendig og udvendig side uden problemer og for en let hjælp. Det gælder både fra skridt, trav, parade og tilbagetrædning. Slår hesten fra i anspringet eller går på to spor, skal man ikke begynde at lære hesten at changere. Så må man tilbage og styrke hesten gennem samlende øvelser i trav og grundlæggende galoparbejde.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Changementer skal læres fra ligeudretning. Derfor er det, synes jeg, bedst at indøve changementer på langsiden efter kontragalop. Kommer man f.eks. på højre volte i venstregalop, rider man kontragalop gennem kortsiden og efter hjørnepassagen retter man hesten op, forbereder den og giver signalet til changement. Grunden til at jeg vælger at lave changementet lige efter hjørnepassagen er, at her har jeg opnået optimal bæring gennem kontragaloppen. Hvis hesten lander efter changementet i balance, har jeg mulighed for at ride videre ligeud og give hesten ro og ros. Hvis den derimod lander i balance efter changementet – går imod tøjlen eller løber væk fra rytterens hjælp, vil jeg i stedet vende ind på et buet spor og der bringe hesten i balance ind under rytterens hjælpere.

Gentagelse fremmer forståelsen
Jeg har tidligere sagt, at f.eks. bagpartsvendingerne må man ikke øve på samme sted hele tiden, men for changementernes vedkommende kan det være en fordel. Forskellen er her, at vi da har en naturlig fremadsøgning. I indlæringsfasen kan jeg godt lide at indøve dens slags øvelser det samme sted. Så ved hesten, at når vi når dertil skal der ske noget. Nogle gange bliver det rigtigt, nogle gange forkert, og skulle hesten komme før min hjælp, er jeg ikke så ked af det, jeg går med og roser hesten for øvelsen.

Hvis hesten så bliver lidt for ivrig og vil changere hele tiden på det sted, kan jeg korrigere det ved blot at forlange hesten til at galopere videre uden at give signal og hjælp til changement. Den form for indlæring er måske for nogle lidt cirkuspræget, men kan være glimrende at tage med ind i indlæringen i uddannelsesforløbet. Kan den slags små cirkustricks hjælpe hest og rytter, så er det et glimrende middel til at nå målet. Når målet er nået, er det cirkusprægede væk, og hesten kan udføre øvelsen alle steder på banen for rytterens hjælp.

Du kan finde flere gode træningsråd fra berider Hasse Hoffmann i bogen: Dressur med hjerte og forstand. Køb bogen HER

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner