Kåret hingst blev undfanget på rasteplads

28-05-2021 13:13

En sommerdag i 2017 arrangerede en hoppeejer og en hingsteholder et stævnemøde på en rasteplads ved Viborg Fjernvarme. Som resultat af det møde kom der året efter i maj et hingsteføl til verden, og det hingsteføl er nu i 2021 blevet avlsgodkendt i Dansk Varmblod

Copyright Ridehesten.com
Gadgaards Convoy er undfanget ved Viborg Fjernvarme. Foto: Ridehesten.com/Annette Boe Østergaard.
Nyheden fortsætter efter annoncen

Avlerparret Lene Gadgaard og Hans Chr. Jensen fra Spjald i det vestjyske avler springheste og har flere gange brugt hingsten Volstrups Cash, der nu springer på topplan. Deres hoppe Carisma Royal DM e. Godsend du Reverdy/Royal Mi Lord Sønderskov havde netop i 2017 et dejligt hoppeføl efter Volstrups Cash, og den kombination ønskede de at gentage.

 

Stævnemøde på rasteplads

Da scanningen af hoppen viste en stor follikel og formodentligt en nært forestående ægløsning, så var det om at få fat i sæden. Lene ringede til Henning Jensen fra Stutteri Volstrup, som ejer Volstrups Cash, og det viste sig, at han var på besøg hos hingsten ved dens rytter Sofie Bøgelund.

– Henning foreslog selv, at han lige kunne tappe Cash, og så skulle vi bare finde et sted at møde, når han alligevel skulle nordpå, så vi aftalte  rastepladsen ved Viborg Fjernvarme, fortæller Lene.

Hun og HC læssede hoppe og føl og satte kursen mod Viborg for at mødes med Henning, der havde det fornødne udstyr med - og den nytappede sæd, der lå lunt i hans lomme. Rampen blev slået ned, og Carisma blev insemineret stående i traileren ved siden af sit føl under rolige forhold.

– Cash er nem at tappe. Han behøver ikke noget fantom, så han kan tappes stående i boksen. Det gør det nemt, fortæller Henning og tilføjer: – Det behøver ikke være så fancy, når man skal lave et føl.

Copyright Ridehesten.com
Avlerparret Lene Gadgaard og Hans Chr. Jensen har før opnået topresultater, når de har fremstillet deres opdræt. Foto: Ridehesten.com/Stine Gertsen.

Resulterede i en kåret hingst

Nyheden fortsætter efter annoncen

Året efter i maj måned folede Carisma Royal DM og fik et dejligt hingsteføl, der fik navnet Gadgaards Convoy. Convoy er opvokset på Stutteri Volstrup hos Pia Holländer og Henning Jensen, og han blev fremstillet til Dansk Varmblods forbesigtigelse i januar måned og blev udtaget til kåringen af hingste i marts måned.

Han blev fremstillet på Ikast Rideskole, hvor han opnåede godkendelse til afprøvning, og efter at have aflagt 10-dages prøve på Tørring Ridecenter havde han indfriet sin avlsgodkendelse. Nu står han hos Pia og Henning, som også har hingsten Bonaparte Z, og de to hingste bliver tappet, så de kan levere både kølesæd til transport og råsæd.

– Jeg tapper som regel hingstene efter arbejde, og så kan jeg sende transportsæd med Fragtcentralen kl. 20, og så kan det afhentes kl. 7 næste morgen på en af 23 afhentningssteder rundt om i Danmark, og det er særligt populært blandt kunder på Sjælland, som så kan inseminere om morgenen, fortæller Henning, der også udbyder frostsæd fra stationens tidligere hingste Churchill, Calato, Corlando og Con Cosmos.

Copyright Ridehesten.com
Avlshingsten Volstrups Cash, der nu rides af Martin Mose Knudsen, blev tappet i boksen for at levere sæd til stævnemødet. Foto: Ridehesten.com/Annette Boe Østergaard.

Populær drive in-inseminering

Flere og flere af Stutteri Volstrups kunder kommer til Henning med deres hoppe, når den er klar, og så inseminerer han hoppen med frisk sæd, mens den stadig står i traileren, og hoppeejerne kan køre med deres hoppe igen.

– Jeg tænker, at de kan passe deres egen hoppe bedre, end vi kan, og så er det ikke så stressende for hoppen, som ikke skal ud i et fremmed miljø, konstaterer Henning.

En kunde har fornyligt købt fem hopper, som ikke var vant til så meget håndtering, så de har lært meget af at blive læsset og kørt til hingst og direkte hjem igen. Henning fortæller, at der er fuldt hus –  alle fem hopper blev drægtige ved at blive insemineret på bagsmækken.

– Jeg har en høj ifolingsprocent, men nu er det med hingstesæd jo heller ikke atomfysik. Jeg ifoler også mange med frostsæd, og det er ikke så svært, når man bare har nok. Problemet er, at mange mennesker kun har et enkelt strå, og så er det svært, fortæller Henning, som gerne deler sin mange års erfaring og store viden, og derfor hjælper han en ung pige med at tappe hendes fjordhingst, så hun på sigt selv kan komme i gang.

– Vi tjener ikke mange penge på at have hingstestation, men vi har det sjovt, og vi møder mange forskellige mennesker, slutter Henning.

Læs også

Astrid Ø. Sørensen

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Astrid Ø. Sørensen