Ingen ryttere bliver overladt til sig selv (video)

27-04-2021 15:39

Annika Knudsen Lorentsen

Vestbyens Rideklub er en nystartet klub i Aalborg, hvor elevskolen er i højsædet, og hvor klubbens ryttere trives med at hjælpe hinanden på kryds og tværs. Elevskolen byder på hold for alle aldre og niveauer, og derfor er der blandt andet et seniorhold, der hver eneste uge kommer i klubben

Copyright Ridehesten.com
En stor del af klubbens ryttere sammen med daglig leder, Cecilie Andreasen, foran klubben, som stolt kan fremvise sit skilt med, at de er certificeret under Dansk Ride Forbund. Foto: Ridehesten.com/Annika Knudsen Lorentsen

I den vestlige del af Aalborg ligger Vestbyens Rideklub placeret midt i bebyggelsen og med den lokale fodboldklub som nabo. Klubben er helt nystartet, og det er daglig leder Cecilie Andreasen, der står for de mange undervisningstimer i elevskolen, som allerede har fået stor tilslutning fra store og små.

– Vi har kun elevhold, og det giver rigtig god mening for os at have fokus på elevskolen, på grund af den placering vi har, forklarer Cecilie og fortsætter:

– Der er enkelte privatopstaldere på stedet, men de rider med på elevholdene. Der er faktisk også nogle af dem, som har deres egen pony, som låner ponyen ud til elevskolen et par timer om ugen. Det fungerer rigtig godt, og på den måde får vi også et rigtig godt sammenhold mellem alle vores medlemmer.

Fakta
Fakta om Vestbyens Rideklub
  • Etableret i 2019
  • Ca. 120 medlemmer
  • Omkring 100 elever om ugen i elevskolen
  • 20 elevhold hver uge
  • Klubben råder over et mindre ridehus, en 20x60 udendørsbane, folde, staldfaciliteter, rytterstue og cafeteria
  • Klubben er certificeret i Sikkerhed og Elevskole under Dansk Ride Forbund

Nystartet med Dansk Ride Forbunds certificeringer
Selvom klubben er ganske ung, så er den allerede meget velfungerende, og klubben har også sikret sig to ud af de fire mulige certificeringer hos Dansk Ride Forbund.

– Vi ville egentligt have startet på certificeringerne allerede lige da vi startede i 2019, men der var rideforbundet så søde at informere os om, at der kom nye certificeringer, og at det derfor var en god idé for os at vente lidt. Derfor blev vi også en af de første klubber som opnåede nogle af de nye certificeringer, hvor vi har både elevskole- og sikkerhedscertificeringen. Vi er blevet guidet rigtig godt af rideforbundet i forhold til hvad vi skulle gøre for at få certificeringerne.

– Nu arbejder vi også på at få certificeringen for bæredygtighed, men her skal vi også have kommunen med indover, da det jo er i forhold til mere bæredygtig belysning og lignende. Det er helt sikkert også interessant for kommunen, og den er jeg sikker på, at vi nok skal få på et tidspunkt. Den sidste certificering er lærested, og den giver ikke mening for os, da jeg jo ikke er uddannet berider, og vi derfor ikke kan have elever inde.

Klubbens kerneværdier er fællesskab, åbenhed og medansvar, og det synes jeg, at vi lever godt op til. [Cecilie Andreasen, daglig leder Vestbyens Rideklub]

Alle hjælper hinanden
Elevskolen i Vestbyens Rideklub rummer elever i alle aldre, og der er meget fokus på at alle hjælper hinanden, og at man som ny rytter skal føle sig tryg og sikker.

– Ved begynderholdene har vi hentet hestene ind inden undervisning, og her står vi primært for at sadle op og gøre klar, men rytterne er fra start med ind over det hele, så de kan lære det, forklarer Cecilie, og fortsætter:

– På de letøvede hold sørger de selv for det hele, men med hjælp og støtte fra en eller flere af de mere øvede ryttere. Her har vi en ordning, så der altid er nogle af de øvede som hjælper. Det indebærer, at de går med ned og henter ponyerne på fold, og holder øje under opsadling og lignende. Så føler de knap så rutinerede rytter sig mere trygge, og så er de sikre på, at der altid er en hjælpende hånd, hvis der er brug for den.

– Der er ingen ryttere, der bliver overladt til sig selv hos os. Det er vigtigt for os, at de er med til det hele, men at de samtidig ikke føler, at de står med tingene alene.

Seniorkursus var starten til et fast seniorhold
I efteråret startede Vestbyens Rideklub et nyt initiativ, hvor de inviterede Aalborgs ældre segment til en 8 ugers forløb.

– I vores forløb for pensionister og lignende havde vi 12 deltagere, som kom en gang om ugen i 8 uger. Her havde de hver gang tre stationer, hvor de var delt op i tre små grupper på 4. En gruppe startede med rideundervisning, mens en anden startede med kursus i at strigle og sadle op, mens den sidste gruppe startede med rideteori. Når man var færdig ved første station, byttede man, så alle i løbet af dagen kom igennem alle tre ting, forklarer Cecilie og fortsætter:

– Det var en stor succes, og det førte faktisk til, at 5 ud af de 12 meldte sig til ridning fast, og de rider nu på et seniorhold mandag formiddag. Vi har planer om at gentage kurset, og håber på, at vi får lige så god opbakning næste gang.

Copyright Ridehesten.com
Daglig leder Cecilie Andreasen. Foto: Ridehesten.com/Annika Knudsen Lorentsen

Skoleklasse skal have undervisning i klubben
Det er ikke kun den almindelige elevskole og seniorrytterne, der er plads til hos Vestbyens Rideklub. Her er der nemlig også en skoleklasse for børn med autisme, der efter sommerferien vil komme og ride hver eneste uge. 

– De har simpelthen rideundervisning på skoleskemaet, og planen er ,at de kommer en formiddag om ugen, og rider og er sammen med hestene, forklarer Cecilie, som er glad for, at der er den alsidighed, som der er i klubben.

Fakta
Om Cecilie Andreasen

Cecilie Andreasen er ansat som daglig leder i Vestbyens Rideklub, og sammen med bestyrelsen og de mange medlemmer, sørger hun for at klubben er velfungerende og i udvikling.

Cecilie bor i en bolig, som er tilknyttet klubben, og hun står for al undervisning. Hun har selv redet det meste af sit liv, og hun har blandt andet taget træner 1-kurset hos Aalborg Sportshøjskole, ligesom hun er uddannet D-banedesigner under Dansk Ride Forbund. Cecilie kender stedet godt, idet hun har været tilknyttet stedet, også den gang, hvor det var under Sportsrideklubben Aalborg, som før de flyttede det hele til deres nye sted, drev deres elevskole i lokalerne, hvor Vestbyens Rideklub nu holder til.

Part på heste og kaniner
Elevundervisningen finder sted mandag til torsdag, men det fredag til lørdag er klubbens partryttere, der står for pasning og ridning af ponyerne.

– Vi har parter på vores ponyer, og det indebærer, at man passer ponyerne i weekenden, og at man må ride to ud af de tre dage. Her har de ret frie tøjler til, hvad de laver, bare de holder sig indenfor nogle rammer. De må f.eks. gerne springe en af dagene, men reglen er, at man aldrig må springe højere end det man gør til undervisning, forklarer Cecilie og fortsætter:

– Parterne rider også ofte tur, og hvis de vil, må de også gerne tage klubbens ponyer med til stævne. Det kræver selvfølgelig, at de aftaler det med os. Selvom partnerne har meget frie tøjler, så er der også nogle rammer, som de skal overholde. F.eks. er reglen, at man ikke må være her og ride uden en voksen hvis man er under 14 år. Rytterne over 14 år, skal minimum være to sammen, og når man rider på tur, skal der altid en voksen med.

Det er ikke kun heste, som man kan få part på hos Vestbyens Rideklub, men også kaniner.

– Vores kaniner er faktisk rigtig populære. Selvom man jo allerede kan starte til ridning hos os, når man er 3 år, så er der mange af rytternes yngre søskende, som har glæde af at passe kaninerne.

Ponyer fra alle mulige steder
Klubben råder over en masse forskellige elevponyer og heste, og de har mange forskellige historier og baggrunde.

– Nogle af ponyerne har vi købt hos hestehandlere for fondsmidler, som vi har fået tildelt. Andre har vi købt meget billigt, mens vi også har lånt nogle, i første omgang for en 3-årig periode. Så er der jo også de ponyer, som er privatejede, men som vi låner i elevskolen et par timer om ugen, forklarer Cecilie, og fortsætter:

– Jeg har selv to heste her, og den ene, som er min gamle pony, går også med et par timer om ugen med de mindste ryttere. Han er delvist pensioneret, men han nyder at komme ud lidt med de mindst rutinerede ryttere, hvor han ikke skal lave for meget. Alt i alt, så er vi meget alsidige, både når det kommer til vores udvalg af elevskoleponyer og når det kommer til hvilke ryttere, der er hos os. Det vigtigst er, at vores ryttere er glade, og at der er et godt sammenhold på stedet. Klubbens kerneværdier er fællesskab, åbenhed og medansvar, og det synes jeg, at vi lever godt op til.

Nedenfor kan I se Malucca, som er en af rytterne i klubben. I videoen fortæller hun blandt andet om, hvorfor hun godt kan lide at være i Vestbyens Rideklub.

Læs også

Kristine Ulsø Olsen

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Kristine Ulsø Olsen