Ingen hov, ingen hest

19-08-2018 15:31

Cand. Agro. Christina Kryder Pedersen

Hovene er det bærende element hos hesten, og da hesten er en alsidig atlet, er den afhængig af stærke hove for at kunne udføre diverse ridediscipliner og absorbere de belastninger, der følger

Copyright Ridehesten.com
Arkivfoto: Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

Hestens hov er en kompleks sammensætning af bindevæv, nerver, brusk, knogler og blodtilførsler. Genetik er den væsentligste faktor for hovens kvalitet efterfulgt af foderet, motion og sæson. Derudover er beslagsmedens arbejde også af signifikant betydning. Der er endnu ikke fundet bevis for, at mørke hove er stærkere end lyse, selvom dette er af generel opfattelse blandt hestefolk.
Heste, som er genetisk udrustet med gode hove, er mindre skrøbelige over for enkelte mangler i fodringen, men et begrænset eller ikke-balanceret foder kan have en negativ effekt på selv genetisk overlegne hove.

Unge hingste kan i nogle perioder være presset hårdt, og dette kan medføre stress og nedsat ædelyst samtidig med et stort behov for essentielle næringsstoffer. Desværre ses de mere alvorlige tilfælde af skrøbelige og flækkede hove oftere hos hingste end hos hopper og vallakker, og det kan endda forekomme i en sådan grad, at hingsten ikke kan gå i sporten.
Der er ikke lavet undersøgelser på, hvorvidt dette er hormonelt betinget, men der er teorier om, at et højere aktivitets- og stressniveau sammen med nedsat appetit, ringere fodring eller ikke-balanceret fodring på sigt kan påvirke hovenes kvalitet og vækst negativt.

Alle heste, i alle livsstadier, kan påvirkes af mangler i foderet og de efterfølgende skadelige virkeninger. De tidlige og sene livsstadier er særligt udsatte og ekstra opmærksomhed på hestens foder i disse perioder er derfor vigtigt. Aldring af fordøjelsessystemet kan medvirke til at absorption af næringsstoffer i tyndtarmen mindskes, samt at mikrofloraen i bagtarmen er mindre effektiv.

Ernæringsmæssig understøttelse
For at sikre de bedst mulige forudsætninger for en velfungerende hov, er der flere ernæringsmæssige parametre, som har betydning.

Læs mere om ernæring og hove i den faglige artikel skrevet af cand.agro. Christina Kryder Pedersen fra St. Hippolyt Nordic A/S i månedens udgave af magasinet Ridehesten.

Astrid Ø. Sørensen

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Astrid Ø. Sørensen