Hvorfor er der forskel på heste og fodboldspillere?

20-06-2014 10:30

Britt Carlsen

Her midt under VM i fodbold er der noget som undrer mig: Hvorfor kan fodboldspillere handles uden om købeloven, mens heste skal handles indenfor rammerne af loven? Når den eneste forskel er antallet af atleternes ben!

Copyright Ridehesten.com

Lige nu suser dyre fodboldben rundt på græsbanerne i Rio til VM i fodbold. Verdens øjne er rette mod denne sportsgren som generer enorme summer i tv-rettigheder og fodboldspillerne handles til helt horrible summer via agenter og mellemmænd.

I hesteverdenen ser vi samme mønster. Her er den globale interesse for sporten ikke helt så udpræget som for fodboldens vedkommende, men også i hestesektoren handles der heste for enorme summer på verdensplan via mellemmænd og agenter. Og i lighed med fodboldspillere skal også hestene gennem et sundhedstjek, men her hører ligheden så op.

Alle handler burde være underlagt købeloven, men sådan er det ikke i foldboldens verden. Fodboldspillere handles nemlig helt uden om købeloven. I fodboldens verden er der ikke 2-årig fortrydelsesret. Her kan man ikke komme tilbage til sælgeren og forlange at få sine penge tilbage, såfremt fodboldspilleren bliver ude af stand til at spille for klubben på grund af en skade, eller fordi han ikke passer til holdet og må sidde på bænken. Det er også den købende klub, som er ansvarlig for, at den fodboldspiller man påtænker at købe, nu også er sund og rask og i stand til at spille bold fra dag et. Og klubben vælger selv den læge og de undersøgelser, som spilleren skal gennemgå, og så fanger bordet. Det er nemlig den købende klub, som er ansvarlig for at opdage evt. sundhedsmæssige problemer.

- Lægetjek er forudsætningen for enhver handel. Når du har kontrakten på plads og forhandlet prisen på plads, så skal spilleren gennem lægetjek. Det er altid købers klublæge som afgør, om spilleren har den fysiske habitus til at tegne kontrakten. Da det er din egen læge, som har godkendt spilleren, så fanger bordet. Der bliver dog tit ballade, men det tager købers klub det fulde ansvar for, og så hænger klubben på risikoen og forsikringen, fortæller Thomas Christensen tdl. Direktør i OB Sport og Event.

Købeloven, og domstolenes fortolkninger og stillingtagen i de efterhånden mange sager i handler med heste, er ganske langsomt ved at udhule og udsulte en sektor, som ellers i mange år har været i vækst og har genereret en omsætning på 24,8 milliarder på årsbasis herhjemme. I hestesektoren i Danmark har vi tidligere skabt 21.000 fuldtidsstillinger, men sådan er det ikke længere. Og købeloven er i høj grad medvirkende til at bremse væksten. De lovgivende myndigheder ser handler med heste, som var det handler med køleskabe.

Og så kan man jo spørge sig selv: hvorfor er der forskel på en handel med en fodboldspiller og en hest? Hvorfor kan fodboldspillere handles udenom købeloven, når det ikke er tilfældet med heste? Den eneste forskel må være af fodboldspillernes internationale organisation FIFA er mere indflydelsesrig, når det drejer sig om at overbevise politikere, end ridesportens internationale organisation FEI.

Læs også

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner