Merete Haahr
Mange mennesker er bekymrede for udviklingen af Brexit-aftalen. Den irske hesteavler Brendan McArdle, som til dagligt arbejder på hestemagasinet The Irish Field, fortæller, at mange mennesker er bekymrede, fordi de ikke ved, hvad der vil ske. Ridesporten bidrager til 816 millioner euro, alene i Irland, og mere end 14.000 mennesker er ansat i industrien. Disse job er meget vigtige, særligt fordi de for hovedpartens vedkommende er baseret i landdistrikterne, og der findes ikke mange alternative jobmuligheder, hvis ridesporten bliver påvirket af Brexit.
Fri bevægelighed har været en af hjørnestenene i EU
Den fri bevægelse af mennesker har altid været en af hjørnestenene i EU-samarbejdet siden 1992. Det samme gælder for heste, der rejser inden for Schengen-området. Alle heste er også underlagt de samme EU-regler omkring import og identifikation af heste, hvilket indebærer, at de skal have to dokumenter. Et hestepas eller ID-dokument, som også viser hestens sundhedstilstand samt en dyrlægeattest, der dokumenterer, at hesten er rask og klar til at rejse, samt at den ikke lider af nogle sygdomme. Heste, der rejser mellem medlemsstaterne, skal ikke stoppe ved en grænsekontrol.
En No-deal Brexit vil betyde mere administration
Såfremt der ikke indgås en aftale, så regnes England efter den 29. marts 2019 for et tredjeparts land, og alle flytninger af heste vil blive underlagt tredjeparts EU-regler. Kort fortalt vil det ikke alene kræve et pas eller andet ID, men også et eksportcertifikat for at bringe dyr permanent eller midlertidigt ind i EU. Denne EU-dokumentation vil ifølge de britiske myndigheder betyde yderligere attester fra dyrlæger for at bekræfte, at hesten ikke lider af nogle sygdomme. Denne nye proces vil nødvendigøre mere planlægning fra ejeren, og det kan føre til yderligere omkostninger, hvis der forlanges ekstra blodprøver som dokumentation. Det kan koste mellem 200 til 500 britiske pund alt afhængigt af, hvilken tredjepartskategori England bliver placeret i, når de forlader EU.
Nye grænsekontrolposter
I den nuværende situation vil heste, der kommer til EU fra England, skulle passere en grænsekontrolpost i EU-landet. I Frankrig er arbejdet allerede begyndt ved Euro-tunnellen i Calais, som forbinder Frankrig og England. Her bygges en ny grænsekontrol for heste og andre store dyr som en del af planen i forbindelse med Brexit. I England er man ikke kommet så langt på grund af den forsatte usikkerhed omkring udfaldet af Brexit aftalen.
Eddie O´Leary, som avler irske væddeløbsheste i Nordirland, er dybt bekymret for, hvad der kommer til at ske med salget af heste, hvis der ikke skulle komme en aftale i hus. Han fortæller, at han altid havde troet, at tingene ville forløbe glat, og han håber på, at der i det mindste vil være en overgangsperiode inden de nye regler træder i kraft.
Chefen for hestevæddeløb i Irland Brian Kavanagh vil afholde forhandlinger med de britiske og franske myndigheder i den kommende uge, for undgå katastrofale konsekvenser for hesteindustrien i de berørte lande.