Hvem skal have Vandrestatuetterne i år?

19-08-2024 15:26

Siden 2021 har Dansk Varmblod uddelt Lando og Matinés Vandrestatuetter til opdrætteren af en avlshoppe, hvis afkom har gjort sig særligt bemærket. Hvem skal have æren i år?

Copyright Ridehesten.com
Hvem skal have Vandrestatuetterne i år? Her er det Henrik Hansen. Foto: Ridehesten.com/ Jørgen Bak Rasmussen.

For de to vandrestatuetter, som Dansk Varmblod har indstiftet i 2021, Lando og Matinés Vandrestatuetter, gælder det, at de hver især tilfalder opdrætteren af en avlshoppe, hvis afkom har gjort sig særligt bemærket i sporten, avlen eller begge dele. Avlshoppen skal være registreret i Dansk Varmblod, afdøde hopper kan også udnævnes. Udnævnelsen afgøres af avlsledelsen og annonceres under eliteskuet. Sammen med vandrestatuetten tildeles et erindringsbillede.

Som en del af Avlsplan 2030 er det Dansk Varmblods ønske, at sætte mere fokus de mange dygtige avlere og de særdeles gode avlshopper, vi har herhjemme. Alle kan få adgang til tophingste, men at have en avlshoppe, som producerer afkom af en helt særlig kvalitet, det er langt vanskeligere at få adgang til. Bag disse top-ydende avlshopper ligger et stort, gennemtænkt avlsarbejde. Og forbundet vil hvert år hædre to avlere med den smukke vandrestatuette, som er miniaturekopier af den store statue, man kan opleve på græsplænen foran Vilhelmsborgs hovedbygning, som bl.a. rummer Dansk Varmblods sekretariat.

Ved dette års Dansk Varmblods KRAFFT Eliteskue fra den 30. august til 1. september uddeles de to Vandrestatuetter hhv. lørdag og søndag. Lørdag middag uddeles Lando's Vandrestatuette til Årets Springavlshoppe, mens Matiné Vandrestatuette til Årets Dressuravlshoppe uddeles søndag middag. 

Lando og Matiné
Landos vandrestatuette gives til ”Årets Ældre Springavlshoppe” og Matinés vandrestatuette gives til ”Årets Ældre Dressuravlshoppe”.

De to priser er navngivet efter to betydelige DV-heste. Avlshingsten Lando DH 430 e. Lancier/Raimondo opdrættet af Henning Staun vandt sølv ved OL i Sidney med hollandske Albert Voorn i sadlen. Hingsten er efter pensionering fra sporten indsat i avlen i Frankrig.

Se deres omspringning ved OL her: 

Hoppen Blue Hors Matiné e. Blue Hors Silver Moon/Matador opdrættet af Inger Katballe vandt sølv og bronze ved WEG i Aachen tilbage i 2006 under Andreas Helgstrand. Da de to bragede ind på den internationale dressurscene i 2006 var hoppen 9 år, og hun fik mange fans verden over for sin exceptionelle piaffe og passage. Der var også første gang publikum klappede af en dressurekvipage i mesterskabskonkurrence, da Andreas og Matiné viste deres flotte passage på den sidste midterlinje i Aachen.

Deres VM-kür er vist mere end 20 millioner gange på YouTube: 

De tidligere vindere
Den første vinder af Landos vandrestatuette var elitesølvmedaljehoppen Diana e. Diamant de Semilly/ Quidam de Revel, som er avlet og ejet af Tove og Carsten Carstensen. Diana er helsøster til avlshingsten Diamant de Revel. Diana var årets 2-årige springhoppe i Dansk Varmblod og blev som 3-års kåret med sølvmedalje. Hun fik som 4-års i 2008 sit første føl og har fået føl hvert eneste år siden – i alt 15 føl. Blandt Dianas afkom er to kårede hingste, Hattrick e. Heartbeat og Casanova Hästak DWB e. Cosmeo. Både Hattrick og hans helbror Handybeat er S-heste i springning, og der er en hel række af unge springheste på vej i sporten. I 2017 blev Diana tilkendt guldmedalje for en afkomssamling, der blev fremstillet i ved hingstekåringen i Herning.

Copyright Ridehesten.com
Avlerparret Tove og Carsten Carstensen. Foto: Ridehesten.com/Jørgen Bak Rasmussen.

Første vinder af Matinés vandrestatuette var eliteguldmedaljen Bøgegårdens Don Romina e. Blue Hors Don Schufro/ Lionell, der er avlet Theodor Schmidt og ejet af Straight Horse. Hoppen blev solgt til Andreas Helgstrand som 3-års, inden den fik opdrættermedalje i guld og blev årets hoppe. Hun er sidenhen solgt til Mogens Petersen, der driver Straight Horse sammen med Eva Götzsche. Don Romina har leveret en stribe fremragende afkom, der anføres af den tredobbelte verdensmester, hingsten Sezuan e. Blue Hors Zack, og hans helsøstre Straight Horse Sezuanna, der som sin mor var årets hoppe og kåret med guldmedalje, og sølvmedaljehoppen Straight Horse Ascenzione, der i dag er succesfuld under tyske Helen Langehanenberg.

Copyright Ridehesten.com
Theodor Schmidt sammen med Dansk Varmblods næstformand Per Springborg og HB repræsentant i avlsledelsen Inge Madsen. Foto: Ridehesten.com/Jørgen Bak Rasmussen.

I 2022 gik Matinés vandrestatuette til den 20 år gamle elitehoppe Atterupgaards Dicte e. Caprimond/ Donnerhall, der er opdrættet og ejet af Atterupgaard v/ Kristine Munch og er helsøster til OL-hesten Atterupgaards Cassidy. Dictes 14 afkom tæller bl.a. de fire kårede hingste, Fassbinder, Atterupgaards Seebach, Atterupgaards Botticelli og Atterupgaards Barcelo samt sølvmedaljehoppen Dolly og adskillige afkom med succes i dressursporten som bl.a. A-hesten Berlucchi.

Copyright Ridehesten.com
Kristine Munch flankeret af HB repræsentant i avlsledelsen Inge Madsen og den daværende talsmand for Avlsledelsen for dressur, Claus Hansen. Foto: Ridehesten.com/Annette Boe Østergaard

Landos vandrestatuette blev i 2022 tildelt den 21-årige elitehoppe Henna Ask e. Kannan/ Freibeuter, der er opdrættet af Stutteri Ask og hele sit liv passet af Gry Christensen, som modtog statuette og blomster. Også Henna er mor til 14 afkom og heriblandt de tre kårede hingste Canon Ask, Cyrano Ask og Casper Ask samt sølvmedaljehoppen Henni Ask og bronzemedaljehoppen Holly Aski lighed med en række succesfulde sportsheste, hvoraf både Canon Ask og Hait Ask er A-heste i springning.

Copyright Ridehesten.com
Talsmand for avlsledensens springafdeling Johnny Hansen og HB repræsentant i avlsledelsen Inge Madsen overrakte vandrestatuette, blomster og billede til hestepasser Gry Christensen og Kaj Rosenlund fra Stutteri Ask. Foto: Ridehesten.com/Annette Boe Østergaard.

Vi ved ikke, om den hoppe, som ser så godt ud ved kåringen også kan avle? Og det er det vigtigste ved en kommende avlshoppe, sagde Jens Søgaard fra Avlsledelsen for dressur. Der er ingen tvivl om, de to hopper, som i 2023 blev hædret med Matinés og Landos vandrestatuetter i høj grad har bevist, at de er fremragende avlshopper.

Copyright Ridehesten.com
Matinés Vandrestatuette til dressuravlshoppen Clara og opdrætter Christine Nørgaard Thomsen og hendes datter Cathrine overrakt af Jens Søgaard og Inge Madsen fra Avlsedelsen for dressur. Foto: Ridehesten.com/ Jørgen Bak Rasmussen.

Matinés Vandrestatuette til Clara ERDH i 2023
Navnet Clara ERDH e. Carano/Resident/Lagano opdrættet af Christine Nørgaard Thomsen, Vejen er måske ikke umiddelbart genkendeligt, men når listen over hendes afkom nævnes, så ved man omgående, hvilken hoppestamme, der er tale om. Hoppen er ejet af Pernille Laurberg Rugaard, Smørum, og når man nævner det mest berømte af hendes afkom, er de fleste dressurentusiaster klar over, hvilken hoppe der er tale om: Grand Prix-hesten Tørveslettens Stamina.

2004 Tørveslettens Camille e. Tannehof’s Carabas

2005: Tørveslettens Stamina e. Stedinger EGRDH sølv DRF finale 4-års, guld 5- og 6 -års DRF finale, UVM finalist 5- og 6-års, int. 5*GP dressur (+ 70 procenter)

Stamina selv er mor til:

  • Tørveslettens Fifty-Fifty udtaget til hingstekåring, nr. 3 til unghestechampionat (tildelt 10/10 af testrytter Charlotte Dujardin. Int. GP drs. (CDI- W Polen og Estland 64-65 pct)
  • Tørveslettens Titanium e. Totilas, int. GP under Marieke van der Putten. Mange sejre og placeringer på WC niveau
  • Tørveslettens Sylvester e. Sezuan KÅRET, A/drs.
  • Tørveslettens Sunshine e. Sezuan netop debuteret i Hagen int. GP drs

2007: Tørvesletten Snowflake e. Stedinger GRDH, E-test til 900 point, nr. 7 4-års DRF finale, nat. GP dressur Tyskland

2008: Tørveslettens Quattro e. Quaterback SRDH, Int. GP sejre 4-5*

Quattro selv er mor til:

  • Tørveslettens Spartacus e. Sezuan, godk til afpr. Bestået 10-dags test

2010: Tørveslettens Satellite e. Stedinger

Imponerende gennemslagskraft ud af 5 afkom har hoppen produceret 3 GP afkom (+ MM til 3 int. GP afkom), 2 Guldmedaljehopper og 1 sølv. Hun er hertil MM til 2 kårede hingste. Stammen er med Titanium der er aktuel i Hollandsk landsholdssammenhæng, samt netop int. GP debuterede Sunshine. 

Copyright Ridehesten.com
Henrik Hansen modtog Landos Vandrestatuette for springavlshoppen Chania overrakt af Johnny Hansen og Inge Madsen fra Avlsledelsen. Foto: Ridehesten.com/ Jørgen Bak Rasmussen.

Årets springavlshoppe

Ved Dansk Varmblods hingstekåring i Herning 2023 fremstillede Henrik Hansen en afkomssamling efter ERDS-hoppen Chania e. Corrado I / Lagano. Samlingen, der repræsenterer 30 års fokuseret avlsarbejde, bestod af i alt 5 afkom, og samtlige 5 afkom deltog i konkurrencerne ved årets arrangement i Herning. 

Det var da også helt passende, at Henrik Hansen igen blev hædret for et flot og visionært avlsarbejde, da Chania blev udnævnt til 2023 Springavlshoppe og Henrik Hansen modtog den smukke Lando’s Vandrestatuette.

Chania havde følgende succesfulde afkom i sin guldsamling i Herning:
Den avlsgodkendte hingst 8-årige Cassado Ask e. Casall Ask der deltog i CSI3*, og det samme gjorde den 13-årige hoppe Detroit e. Diamant de Revel. 5-årige Qatar e. Qlassic Bois Margot deltog i Unghestechampionatet, og den 7-årige hoppe Zirocca e. Zirocco Blue i CSI1* klasserne. Den 3-årige hingste Cassado II e. Casall blev udnævnt til præmiehingst.

/Dansk Varmblod. 

Astrid Ø. Sørensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Astrid Ø. Sørensen