Hvad tænker dressurdommeren?

11-03-2018 14:31

Marie Helene Rigård Rohleder

Vi har sat en af Danmarks dygtigste dressurdommer Susanne Baarup Christensen stævne til en samtale om dansk dressur, vigtigheden i talentudvikling, og hvorfor at vi bare elsker dressur

Copyright Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

Den internationale verdenskendte dressurdommer Susanne Baarup Christensen elsker dressursporten overalt på jorden. Hun er 5-stjernet FEI-dommer og har dømt OL, EM og et hav af World Cup kvalifikationer igennem sin 40 år lange karriere som dressurdommer.

“Det har været en fantastisk rejse ind i den sport, som jeg elsker overalt på jorden. Du bliver aldrig færdig i dressur. Jo mere du ved jo sværere er det. Jeg elsker dressur, fordi det handler om samspillet og kærlighed til et dyr, og hvordan en ekvipage kan udvikle sig sammen,” siger Susanne Baarup Christensen til Everhorse.dk.

Gode heste og godt temperament
Da jeg spørger ind til status på dressursporten i Danmark lyser Susanne op i et stort smil. For det går bare godt med dansk dressur.

Vi kan jo ikke komme udenom dressurstjernen over dem alle: Cathrine Dufour og Atterupgaards Cassidy. Susanne pointerer, at den rejse, som de to venner har været på, er helt ekstraordinær.

“Dressuren i Danmark har udviklet sig fantastisk. Den gode udvikling skyldes også, at hestene bliver bedre og bedre. De bliver blandt andet mere ædle og får større gangarter. Men man skal hele tiden huske, at temperamentet skal også være med. En hest med et godt temperament er først og fremmest arbejdsvillig. Det er vigtigt, at avlerne vægter et godt temperament,” siger Susanne Baarup Christensen.

Talentudvikling fremfor alt
Til den gratis Natalie Horse Care dressurclinic til Hingstekåringen var Susanne en af foredragsholderne. Med øvet stemme kommenterede hun de mange ekvipager, som deltog i clinic’en. En clinic som fokuserede på talentudvikling og rejsen fra rideskolebarn til grand prix-rytter.

Lige præcis talentudvikling kan Susanne ikke understrege nok, hvor vigtigt det er. Hun fremhæver og takker Ecco Cup for den røde tråd, som de ridestævner har været med til at skabe i dansk dressursport.

“Vi kan takke det danske system, for at der er så klar en rød tråd i vores uddannelse af rytterne. Vi har et fantastisk system i Danmark, og selv tyskerne spørger mig, hvordan vi gør,” siger Susanne Baarup Christensen.

En dommers ansvar
En dommer har et stort ansvar og en utrolig magt. Det er dem som dikterer, hvilken ridning som honoreres højest. Det erhverv er Susanne meget ydmyg omkring.

Hvis dommerne honorerer, at hesten går med hovedet ned mellem forbenene, så er det den type ridning, som rytterne viser. Derfor har dommerne et stort ansvar for at være opmærksom på, hvad der er korrekt ridning og honorere det derefter.

Nyheden fortsætter efter annoncen

“Jeg er meget ydmyg overfor min dommergerning. Som dommer skal du være meget opmærksom på, hvad du signalerer, for du har et kæmpe ansvar for at honorere den korrekte ridning,” siger Susanne Baarup Christensen.

Retfærdighed og Rio
Retfærdighed er en af grundstenene i erhvervet som dommer. Da Susanne dømte OL i Rio i 2016 havde hele dommerkomiteeen mange snakke omkring retfærdighed, når man dømte både verdenskendte og mindre kendte ryttere.

“OL i Rio er højdepunktet i min karriere. Det var fantastisk. En dressurdommer skal dømme øvelse for øvelse. Og det er uanset, om det er Isabell Werth eller en fra Colombia,” siger Susanne Baarup Christensen.

Tænd for motoren!
Fremadsøgning. Fremadsøgning. Fremadsøgning. Det blev Susanne ved med at sige til Natalie Horse Care dressurclinic. For fremadsøgning hos hesten er så vigtig. For hvis du kun sidder og stopper hesten, så punkterer ballonen.

“Hvis ikke motoren er slået til, så kan man ikke få den spændstighed og kadance ud af hesten, som den skal vise. Rytteren skal huske, at selvom man skal samle, så skal der være fremadsøgning hele tiden,” siger Susanne Baarup Christensen.

Men det hele vender tilbage til rytterens grundridning. Hvis den ikke er på plads, så kan du ikke uddanne en hest korrekt.

Generelt synes Susanne, at danske ryttere viser en god grundridning, for beridersystemet prioriterer det også. Og grundridningen skal prioriteres, for ellers kommer vi ingen vegne, pointerer Susanne.

Til sidst glæder Susanne sig bare til at nyde den sidste dag til Hingstekåringen.

“Det er fantastisk at være i Herning. Jeg har været her i mange år og har været så privilegeret at få lov til at dømme både de unge heste og de internationale klasser. Jeg tænker hele tiden, at nu kan vi ikke blive bedre, men så kommer der noget bedre næste år,” afslutter Susanne Baarup Christensen.

Artiklen har tidligere været bragt på everhorse.dk 

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner