Thomas Bach Jensen
Vi har under UVM-stævnet i Verden talt med den hollandske hesteavlsjournalist Dirk Willem Rosie, som i mange år har været en hyppig gæst ved Dansk Varmblods hingstekåring i Herning. Han kom oprindeligt for at følge sit eget opdræt Leendert e. Quidam de Revel/ Voltaire, der opnåede kåring i DV i 1996 og blev så grebet af de mange fremragende dressurhingste i dansk avl. I det seneste årti har han fulgt hingstekåringen som journalist for de hollandske medier De Paardenkrant og Horsetelex.nl.
– Min begejstring for danske dressurheste (eller vikinger, som Muriel og jeg kalder dem) går tilbage til sidst i halvfemserne, hvor jeg så Solos Carex og Blue Hors Don Schufro under sadel. Hingstenes kvalitet og atmosfæren ved hingstekåringen i Herning tog mig med storm. Efter den oplevelse er jeg vendt tilbage til hingstekåringen i Herning næsten hvert år og er meget fascineret af danskernes entusiasme for dressur, som kun kan sammenlignes med belgisk eller holstensk fascination for springning. Jeg er overbevist om, at succes i avlen kan føres tilbage til avlernes lidenskab for en specifik disciplin. Måden danskerne klapper hingstene ud på, demonstreres hvordan danskerne lever for dressur. I årenes blev jeg vidne til, hvordan den danske bestand af dressurheste blev opgraderet igennem de fantastiske avlshingste, som I har i Danmark, siger Dirk Willem.
– For lidt over to år siden bad jeg Esben Møller ringe til mig, hvis han skulle falde over et hoppeføl, som han ville have købt, hvis det havde været et hingsteføl! Da Muriel og jeg tog til Danmark for at se føl, havde han fundet omkring ti hoppeføl, som vi rejste over hele landet for at se. Efter at have set dem alle vendte vi tilbage til hoppeføllet Debbie e. Blue Hors Don Olymbrio, som vi faldt for ved første øjekast. Desuden kunne jeg rigtig godt lide avlslinjen på morsiden: Blue Hors Don Schufro, Matador og Elmegårdens Fight var alle Grand Prix-heste. Og det er Grand Prix, Muriel og jeg vil avle, fortæller Dirk Willem.
– Samme år blev Debbie fremstillet til Blue Hors følchampionat, men havde en skade og præsenterede sig ikke optimalt. Uheldigt men uden betydning. Året efter vendte vi tilbage til følchampionatet på Blue Hors, og Muriel og jeg spøgte med, at vi hellere måtte lade være med at købe endnu en viking. Men da Dignity Pilekær havde været i ringen, sprang jeg op for at taleren med ejerne. Da sagde den hollandske avler Jan Lamers, som også ejede hingsten Ferro, ”Nu har Dirk Willem lige købt dagens hidtil bedste føl”. Dignity er et produkt af det gyldne kryds, Blue Hors Zack og Blue Hors Don Schufro, i kombination med anglo-arabisk blod i tredje generation, hvilket også kan ses på hoppens type, betror Dirk Willem.
– I år kunne Muriel ikke komme med til følchampionatet på Blue Hors, men jeg spottede det meget besnærende hoppeføl Zafran Klint. Jeg bad Esben om at få arrangeret en fremvisning og hoppe og føl i ridehallen, da jeg havde set galoppen ved fremvisning i ringen. Kapacitet i sport afhænger efter min mening mere af galop end af trav. I ridehallen kunne jeg ikke tro mine egne øjne og ville på stedet have givet hende 10 for både skidt og trav og 11 for galop, griner Dirk Willem.
– Jeg køber aldrig et føl uden Muriels samtykke. Hun er en glimrende advokat, men hun kunne også have levet af at spotte dressurtalenter. Så senere på sommeren kørte Muriel og jeg til Danmark for at besøge Klint-familien og købe Zafran. Hendes afstamning understøtter hendes fantastiske bevægelse. Muriel og jeg er af den opfattelse, at hendes morfar His Highness (der døde alt for ung) fungerer rigtig godt med de hotte hollandske gener i Zafran's stamtavle. His Highness var en af de bedste ”uspektakulære” heste, jeg nogensinde har set med utrolig ridelighed. Så det er dejligt at have hans gener i Zafran, selvfølgelig sammen med Grand Prix-hesteproducenten Michellino, fortæller Dirk Willem.
– Jeg tror på, at sadelkåringer er fremtiden for alle ridehesteavlsforbund, og vi ser forventningsfulde frem til at opleve en dansk hoppekåring næste år. Debbie kommer i træning i vinter og bliver så fremstillet til dansk hoppekåring, og kommer det til at fungere for os, så vil vi gøre det samme med de to andre vikinger de følgende år. Det er også vores plan, at de skal gå unghestechampionater, og klarer de sig godt her, så vil vi avle på dem. Hvor eventuelle føl skal registreres, ved jeg ikke. Selv er vi hollændere af fransk og engelsk afstamning, bor i Westfalen i Tyskland og er fans af dansk dressurhesteavl, slutter Dirk Willem Rosie.
De tre indkøbte DV-hoppeføl er:
Får du også lyst til at investere i at godt dansk føl til fremtiden, så er der lige nu særdeles gode muligheder igennem Dansk Varmblods Elitefølauktion, der også er annonceret på Ridehesten.com