Højsæson for studenterkørsel - i hestevogn

27-06-2019 06:23

Det festlige og traditionsrige syn med studenter i højt humør, flot pyntede studentervogne og stærke heste, der giver de unge deres livs oplevelse er i fuld gang. Her kan du blive klogere på traditionerne og reglerne for studenterkørsel

Copyright Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

Når de unge studenter kører i hestevogn, imens de synger og danser, så er det en gammel tradition, som nok er underholdende for de unge, der spiller årets hovedrolle, men som også er med til at hylde Danmark som nation. Traditionen med studenterkørsel med hestevogne er mere end 100 år gammel, og skal gerne blive ved med at være en del af billedet på den danske sommer, som kommer igen år efter år.

Hestevognskørsel til studenter er særlig egnet i byen, hvor afstandene er korte, da en hestevogn kører omkring seks kilometer på en time. (Kilde: hestekørsel.dk/studenter)

 

En gammel men aktuel tradition
Præcis hvornår man begyndte at køre studenterkørsel med hestevogne, er det svært at sige, men traditionen er mere end 100 år gammel. Helt konkret er der udsagn, der viser, at der i årene mellem 1912 og slutningen af 1920erne blev kørt studenterkørsel.

Et fotografi fra 1943 viser, at studenter fra Aalborg Katedralskole er ude og fejre studenterhuen med en hestevognstur. Det har været noget af en festdag for under besættelsen (Ved 2. Verdenskrig) var det forbudt at køre studenterkørsel med hestevogn.

I dag er er der mange studenterkørsler, der foregår med lastbiler, men der er dog fortsat plads til hestevognene, der gør studenterkørslen endnu mere stemningsfuld.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Mange studenter pynter ligesom traditionen foreskriver hestevognen med bøgeblade, men siden er bannere med mere eller mindre talentfulde slogans samt balloner stødt til. Også professionelle lydanlæg er med til at give mange studenter en festlig køretur. Hvis det er heste, der trækker vognen, skal musikken dog holdes på et moderat niveau, så hestene ikke stresses.

Traditionen tro kører hestevognen hjem til samtlige forældre til eleverne i en klasse. Derudover er det også fortsat tradition mange steder, at hestevognsturen slutter midt i byen, hvor studenterne danser om springvand eller statuer, der står på centrale steder.

Turen rundt til elevernes forældre er dels en lykønskningshandling fra forældrenes side, men det er også en markering af klassens endegyldige ophør efter tre år. Studenterkørslen er en markering i samfundet, hvor de nye studenter hyldes. Studenterne fester og hilser på folk omkring dem, og folket fejrer dem med hilsner og dyt og på den måde inkorporeres de studerende i samfundet efter en læretid, som betyder, at d er klar til at gå fra at være elever til at være studenter.

 

Planlæg ruten nøje på forhånd
Hvis man skal have en skøn studenterkøretur ed hestevogn er det nødvendigt at kende reglerne, så man kan planlægge ruten, så den tilgodeser de krav og regler, der er for området.

En studentervogn må maksimalt køre 40 km/t i tættere bebyggelse og 60 km/t uden for tættere bebyggelse. Studentervogne må ikke køre på motorvej eller motortrafikvej. Derfor skal du planlægge din rute, så du undgår motorvej samt motortrafikvej.

Læs mere her.

 

  • Alle ungdomsuddannelser med en varighed af mindst to år er omfattet af reglerne om eksamenskørsel.
  • Eksamenskørsel forudsætter ikke en tilladelse udstedt af politiet. Eksamenskørslen kan umiddelbart gennemføres, når betingelserne i bekendtgørelsen om eksamenskørsel er overholdt.
  • Biler, der bliver anvendt til eksamenskørsel, skal være godkendt af en synsvirksomhed. Godkendelsen har en gyldighed på ét år.
  • Passagerer kan forlange at få synsrapporten forevist inden eksamenskørslen.
  • Hastigheden må ikke overstige 40 km/t i tættere bebebygget område og 60 km/t uden for tættere bebygget område. Derudover må eksamenskørsel ikke finde sted på motorvej eller motortrafikvej. Kilde: Færdselsstyrelsen.
Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner