Hingstekåringen åbnet med løsspringning (video)

04-03-2020 18:16
Avl

Krafft Arena M har sent onsdag eftermiddag samlet en god flok springfolk på lægterne til at overvære den første løsspringning af de 15 treårige springhingste ved Dansk Varmblods Hingstekåring i MCH Messecenter Herning

Copyright Ridehesten.com
Orlando Love Z fra Lene Ibsen. Foto: Ridehesten.com/Ida Dalgaard.
Nyheden fortsætter efter annoncen

Siden 2004 har Dansk Varmblods avl været disciplinopdelt til kåringer og afprøvninger. Mens forbundet har stor, veletableret, international succes med avlen af dressurheste, så har Dansk Varmblod også et godt fodfæste i springhesteavlen med fokus mod international sport.

I alt 17 3-årige springbetonede hingste er udtaget til hingstekåringen i Herning, og heraf er 15 mødt til den første af to løsspringningsseancer, der indgår i kåringsforløbet og bedømmes af avlsledelsens Johnny Hansen, Signe Wiese og Bo K. Møller. Man har konstateret, at løsspringning kan forudsige hestenes potentiale. Når hesten ikke har en rytter til at hjælpe sig, bliver det mere tydeligt, om den er fokuseret, modig og forsigtig, og om den springer rationelt. Det er egenskaber, der siger noget om hestens indstilling og overblik.

I løsspringning er det også tydeligt at se hestens atletiske kapacitet. Især hvis den havner i en uheldig situation, er det interessant at se, hvordan den vælger at løse opgaven, og om den lærer af sine fejl. I dag har flere af hingstene været en anelse ukoncentrerede, fordi de samtidig er optaget af at være i byen og af de nye omgivelser – derfor er det til fordel for hingstene, at de bliver vist to gange i bedømmelsesforløbet.

 

Nyheden fortsætter efter annoncen

Springhingstenes næste dage

Alle hingste bedømmes på fast bund i morgen torsdag, hvor springhingstene også skal longeres. Fredag bliver den helt store hingstedag i Herning, hvor springhingstene skal løsspringe for anden gang i kåringsforløbet.

Dommernes indtryk af springhingstene fra forbesigtigelsen i december, løsspringstræningen i februar og hingstenes fremtræden her under kåringen i Herning indgår i den samlede bedømmelse af hingstene.

Spændingen udløses på søndag, hvor dommerne afsiger deres kåringsdom, og de hingste, der bliver godkendt til afprøvning, vil blive indsynet her i Herning til 10-dages testen, der løber af stablen i Tørring.

Charlotte Kusk Berwald

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Charlotte Kusk Berwald