Heste kommunikerer med ørerne

14-01-2021 10:14

Merete Haahr

Heste har langt flere sanser end mange mennesker forestiller sig, og forskning har vist, at heste kommunikerer med hinanden ved at bevæge øjne og ører

Copyright Ridehesten.com
Heste kommunikerer med ørerne Foto: Ridehesten.com/Merete Haahr
Nyheden fortsætter efter annoncen

Et studie har vist, at heste er opmærksomme på, hvilken retning en anden hest er fokuseret på ved blot at se på blikket i øjet, og på hvilken retning ørerne vender.

Andre dyr som f.eks. aber, som har øjne, der vender fremad, er også kendt for at følge andre individers  blik, men dette er første gang, at forskerne har påvist denne evne i et byttedyr med øjenne på siden af hovedet, siger forskerne.

Det er også første gang, at forskere har vist, at et dyr med bevægelige ører er i stand til at bruge disse bevægelser til at se, hvad et andet individ er opmærksomt på. Det siger Jennifer Wathan fra Universitetet i Sussex,  England, som har udført studiet sammen med hendes supervisor Karen McComb.

Vores studie er det første der udforsker en form for ledetråd, en opmærksomhed som mennesker ikke besidder, nemlig ørerne. Tidligere forskning som har undersøgt kommunikation hos dyr, har fokuseret på det redskaber som mennesker bruger, som hovedposition og blik.

Vi fandt, at heste med deres ører også var et vigtigt visuelt signal, som andre heste reagerer på. Heste har brug for at se detaljerede ansigtstræk med både øjne og ører, før de følger en anden hests retning som guide, forklarer Jennifer Wathan. Studiet brugte fuld størrelse portrætter af hestehoveder for at se, om hestenes ansigtstræk har indflydelse på den anden hests opmærksomhed. Fotografierne var af en modelhest med og uden ansigtsmaske, der dækkede enten deres øjne eller deres ører. Resultaterne giver det første bevis for, at dyr med øjnene på siden af hovedet bruger dem til at formidle vigtige oplysninger. Forskningen er offentliggjort i magasinet Current Biology.

Der var overraskende og betydningsfuldt, at resultaterne viste, at dyr med store mobile ører kan bruge disse som en visuel guide og fange andres opmærksomhed. Den potentielle rolle, som ørerne signalerer er noget, der har været overset i andre eksperimenter.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Forskerne præsenterede en hest for et valg mellem to spande, der har den samme slags velsmagende foder. Spandene var bevist placeret ved siden af et portræt af en hest, som viste, at det så ud som om, den kun koncentrerede sig om den ene spand. Når fotografiet viste en hest uden maske, havde det en signifikant virkning på hesten, som deltog i studiet og dets valg af spand. Studiet fandt ligeledes, at portrættet ikke havde nogen betydning, når det viste et billede af en hest med enten dets øjne eller ører dækket.

Vi har set evnet til at følge et andet individs blik i en lang række af dyrearter, og vi mennesker er specielt gode til det, blandt andet fordi vi har det hvide omkring øjet, og vi har vores prominente øjenbryn, fortæller Jennifer Wathan. Det at kunne følge en anden hests opmærksomhed er en fundamental evne og for heste, der lever vildt, kan det give livsvigtig information om, hvis et rovdyr nærmer sig eller om placeringen af en værdifuld kilde til foder.

Heste bruger deres ansigtstræk til at forstå miljøet omkring dem, og det er kommunikation imellem dem. De behøver ikke at forstå, hvorfor de følger en anden hestes blik, det kan blot være det, der udløser en reaktion hos hesten.

Dyr kommunikerer igennem en lang række sanser, både visuelle, auditive, duft eller følesansen, men ingen af disse har vist, at heste har et sprog eller noget, der kan sammenlignes med menneskers sprog.

Alligevel har forskerne vist, at heste er i stand til at kommunikere højt sofistikerede meddelelser, og der er brug for yderligere forskning på området, slutter Jennifer Walthan.

Du kan læse hele studiet her:

The eyes and ears are visual indicators of attention in Domestic horses

Trine Askjær-Jørgensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Trine Askjær-Jørgensen