Tine Luther
I alt 23 rideheste er af forskere fra bl.a. Norwegian Veterinary Institute og Norwegian Institute of Bioeconomy Research blevet trænet i at kommunikere via symboler. Forsøget gik ud på at få hestene til at fortælle, om de ønskede at have dækken på eller ej ved at pege med mulen på skilte med et af følgende symboler:
- Hvidt skilt med en sort vandret streg (dækken på)
- Et helt hvidt skilt (ingen ændring)
- Hvidt skilt med en sort lodret streg (dækken af)
Når hestene pegede på et skilt, vankede der en godbid som belønning – og dækkenet blev monteret/afmonteret alt efter, hvilket skilt der var peget på. Efter blot et par ugers træning formåede hestene at koble skiltene med deres dækkener.
Kloge valg
For at sikre at hestene forstod skiltenes betydning, testede forskerne dem i forskelligt vejr. Nu viste det sig, at de kloge dyr havde fanget, hvad det drejede sig om. Eksempelvis placerede 10 ud af 12 heste mulen på skiltet med en lodret streg, når vejret var vådt, stormfuldt og koldt. Et fornuftigt valg eftersom det var symbolet for, at de gerne ville have dækken på. Et lige så fornuftigt valg blev truffet af 10 heste, der allerede havde dækken på. De valgte nemlig det hvide skilt, der betød, at de gerne ville beholde deres dækken på.
På dage med temperaturer over 20 °C pegede 10 ud af 22 heste, som bar dækken, på symbolet for, at de gerne ville have dækkenet af. Forsøgets sidste 12 heste gik uden dækken og pegede på symbolet for, at det ville de gerne blive ved med.
Dansk forsker er begejstret
– Det er spændende, og det er virkelig godt tænkt at teste hestenes forståelse for symboler ved at give dem dækken af og på, siger lektor Janne Winther Christensen, der forsker i hesteadfærd på Aarhus Universitets Institut for Husdyrvidenskab til Videnskab.dk. Hun er dog ikke så overrasket over, at hestene formår at kommunikere via symbolerne, idet de er virkelig gode til at forbinde signaler fra mennesker med konsekvenser.
Undersøgelsen er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Applied Animal Behaviour Science.
Kilde: Videnskab.dk
TIP Du kan læse om dækkener i artiklen ”Vintertid er dækkentid” i decemberudgaven af magasinet Ridehesten.