Herpesudbrud ved Viborg: Det er dybt tragisk

22-01-2022 13:21

Annika Knudsen Lorentsen

– Vi forsøger at gøre alt hvad vi kan for, at vi ikke mister flere heste, fortæller ejerne af det opstaldningssted ved Romlund, som netop nu er ramt af et voldsomt udbrud af herpesvirus 1, hvor tre opstalderes heste er døde

Copyright Ridehesten.com
Stalden ved Romlund. Foto: Privat

Herpesvirus 1 har ramt et privat opstaldningssted på Romlundvej nær Viborg, og lige nu kæmper ejerne af stedet sammen med deres opstaldere og dyrlæger, for at de ikke skal miste flere heste på stedet. 

– Situationen er dybt tragisk og meget hård ved os. Vi står med tre hesteejere, der har mistet deres elskede heste og lige nu forsøger vi alt hvad vi kan for, at vi ikke skal miste flere, fortæller Tine Rytter, som er datter af Lene og Erland Pedersen, der ejer opstaldningsstedet.

Hestene tilses af dyrlæger hver dag
Først på ugen blev der observeret feber i stalden på Romlundvej, som er et privat ridecenter, der ligeledes huser dyrehospital og en af landets mest populære rideudstyrforretninger, Rytters Ridesport, der ejes af Tine Rytter. 

– Vi igangsatte temperaturtagning af alle heste på stedet to gange dagligt med det samme, og der blev udtaget blod- og næsesvaberprøver af fem heste fra forskellige staldafsnit til analyse for herpes og kværke. Staldene blev ligeledes lukket for udefrakommende, forklarer Tine og fortsætter: 

– Her sidst på ugen lagde tre heste sig ned efter et forløb med let slinger. To af hestene viste ligeledes tegn på neurologiske skader. Den ene af hestene blev aflivet om natten, mens de to andre blev aflivet morgenen efter. Vi havde prøvet alt behandling.

På det tidspunkt var der stadig ikke svar på prøverne, men formodningen omkring herpesvirus fra stor. Det er siden blevet bekræftet.

– Flere dyrlæger kom og alt blev sat i værk i form af behandling, isolation og rengøring. Der er en del opstaldere, der hjemme har tomme stalde, og de har isoleret deres heste der. Det har givet os plads til isolation og oprettelse af forskellige staldafsnit her på stedet. Der er ligeledes opsat bokse i ridehallen til isolationsheste, og vi har informeret alle, der har heste i risikogruppen om, at de skal observere deres heste og tage kontakt til andre, de eventuelt har været i kontakt med. 

Ingen forværring fra i går til i dag
Selvom der ikke er meget positivt at sige om situationen med de syge heste i stalden, så er der ikke sket en forværring natten over og det ser ud til at en hest er i bedring. 

– Hestene er selvfølgelig hele tiden overvåget af dyrlæger, og lige nu har vi to heste med neurologiske symptomer, hvoraf den ene er understøttet af en sele. Den hest ser dog heldigvis ud til at være i bedring, fortæller Tine om den nuværende situation. 

Den fysiske butik holder lukket
Det er smertefuldt at stå i den situation, som stalden ved Romlund gør pt., og som flere andre stalde har prøvet de forgangne år. Frygten for at miste flere heste er selvsagt stor, men Tine understreger, at de har taget alle de forholdsregler de kan. 

– Det gør ondt helt ind i hjertet, når man læser folks grimme kommentarer om hvad vi har gjort og ikke gjort. Vi har arbejdet på højtryk både nat og dag for at rede hestene og gør selvfølgelig alt vi kan for at begrænse smitteudbruddet. 

– Vi har ligeledes valgt at holde den fysiske rideudstyrbutik, som er på samme adresse, lukket, for ikke at risikere smittespredning den vej igennem. De medarbejdere, der står for webshoppen er IKKE i kontakt med stald eller heste, så vores webshop kan fortsat holde åben. Ingen andre end de medarbejdere har adgang til butikken i disse dage.

Copyright Ridehesten.com
Ridehallen på stedet. Foto: Privat
Charlotte Kusk Berwald

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Charlotte Kusk Berwald