Helhesten og anden overtro

08-02-2023 10:58

Charlotte Kusk Berwald

Overtro og ritualer har altid været en del af menneskets tilværelse. Ofte har hestene spillet en stor rolle

Copyright Ridehesten.com
Arkivfoto. Ridehesten.com/Annette Boe Østergaard
Nyheden fortsætter efter annoncen

Kyndelmissen, som vi havde i sidst uge, har sine faste ritualer og overtro tilknyttet. 

Sådan bliver sommeren
Gammel overtro siger at man ved kyndelmisse skal piske frugttræerne med ris og foretage en rituel pløjning, for at sikre en god høst og dermed masser af godt foder til vores heste. Hvis det blæser så meget at atten kællinger ikke kan holde kælling nummer nitten ved jorden, så kommer foråret snart. Tøvejr ved kyndelmisse betyder et godt hø-år, hvilket jo er meget relevant for hesteejerne. En gammel tommelfingerregel siger også at man skal have halvdelen af vinterforrådet til dyrene tilbage nu, så det passer med at de kan komme på græs til maj. 

Hestesko bringer lykke
Det er en kendt sag at hestesko vil bringe dig lykke på din vej. Derfor ser man også ofte at der er sømmet en hestesko op i stalden. Man mener at dette handler om at man traditionelt vis har brugt syv søm til at fæstne skoen og tallet syv ses som et heldigt tal.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Pas på halm i halen
Hvis man rider med halm i halen falder man af, lyder en gammel overtro. Man kan dog fristes til at tro, at netop denne overtro er skabt af ridelærere, der var trætte af elever, der ikke børstede hestenes haler ordentligt. Men hvorfor tage risikoen?

Julenat taler dyrene
Det siges at hvis man opholder sig i stalden ved midnatstid kan man høre dyrene tale. Denne overtro kan spores tilbage til historien om Jesu fødsel i en stald.

Vogt Dem for helhesten
I gammel tid ville ingen begraves som den første på en nyanlagt kirkegård. Derfor huggede man benet af en hest og begravede den levende. På den måde kunne hesten befinde sig mellem de levende og de døde. Det bragte uheld at møde den trebenede helhest og flere siges at være død af skræk ved synet af den. Man mener at sådan en helhest skulle være begravet på kirkegården ved Roskilde Domkirke og det siges at man i ny og næ kan høre den halte gennem byens gader.

Når der er held i ridebukserne
Heller ikke i moderne tid kan vi sige os helt fri fra overtro. Der er mange stævneryttere, der, når det er gået godt i et bestemt par ridebukser, skynder sig at vaske dem så de kan være klar til næste dags stævne så heldet fortsat kan følge dem på konkurrencebanen resten af weekenden. Andre har oplevet at der var held i et underlag, der så bruges lige indtil heldet er brugt op, hvorefter det kan vaskes og heldet så kommer tilbage. 

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner