Mathilde Brejner
Ved akutte skader bliver ledbånd, sener, muskler eller knogler beskadiget, fordi udsættes for et stræk eller en belastning ud over deres normale evne. Du bør som hovedregel konsultere en læge for at være sikker på, om der er tale om en overrivning af ledbånd eller om du måske har et brud. I mange tilfælde vil det også være en god idé at se en fysioterapeut, så du kan få nogle gode råd til, hvordan du hurtigst og mest effektivt kommer tilbage på hesten.
Siden 70erne har man arbejdet med RICE-princippet, som står for R (rest/hvile) I (ice/is) C (compression/kompression) E (elevation/løft). Altså, at akutte skader skal behandles med hvile, is, kompression og løft af benet. Mange steder er det fortsat RICE-principperne, man får henvisning til, hvis man får en forstuvning af et hånd- knæ eller ankelled.
Nyere forskning peger dog på, at det muligvis er bedre at bruge POLICE-principperne, hvis man pådrager sig en akut skade. POLICE står for P (protection/beskyttelse) O L (optimal loading/optimal belastning) I (Ice/is) E (elevation/løft.) At mange nu peger på POLICE frem for RICE, når uheldet er ude, hænger sammen med, at en undersøgelse, der er udgivet i The Journal of Strength and Conditioning Research viser, at is kan forsinke heling af skaden, fordi kulde hæmmer blodgennemstrømningen og dermed den hurtige heling. Til gengæld kan is hæmme smerter, så derfor kan is bruges til dette formål lige, når skaden er sket.
POLICE lægger op til, man beskytter det skadede væv, men at vævet skal udsættes for optimal belastning (OL.) Det vil kort sagt sige, at man skal bruge den beskadige legemsdel i det omfang, det er muligt, men uden at vævet skades yderligere. Det skal understreges, at det er vigtigt, at man lytter til kroppen, så man eksempelvis ikke forsøger at få på en forstuvet fod, hvis det giver stærke smerter.
Når man udsætter den beskadige fod for optimal belastning, kommer man hurtigere af med hævelsen. Derfor gælder det om at få brugt kroppen i det omfang, man kan.
Hvis du ikke er i stand til at få belastning direkte på din skadede fod eller arm, kan du med fordel bevæge andre dele af kroppen. På den måde er du nemlig med til at sætte gang i blodcirkulationen – og det betyder i sidste ende, at man fremskynder helingsprocessen.
Sådan bør du gå frem ved akut skade
Protection: De første dage: Sørg for at beskytte det skadede mod yderligere skade. Du skal passe på det skadede område ved at give det ro og aflastning. Hvis du eksempelvis har forstuvet din fod, må du ikke træne.
Optimal Loading: Efter de første dage. Du skal finde balancen mellem for meget og får lidt belastning – og da skader er vidt forskellige er ikke to forløb ens. Fælles for alle skader er dog, at man skal gå trinvist frem og starte med små moderate bevægelser, der hjælper den naturlige heling på celleniveau. Helt konkret skal du starte med bevægelser uden vægtbæring, før du går videre til de mere udfordrende bevægelser, som belaster vævet. Efter en ankelforstuvning kan du eksempelvis starte med at sidde ned og vippe med foden, derefter stå op og vippe med foden, gå normalt og stille og roligt lægge vægtbelastning på, imens du vipper på foden samt går hurtigere og hurtigere. Det er meget vigtigt, at du ikke går så hurtigt frem, at du oplever smerter eller hævelser.
Ice: Is bør anvendes som smertestillende middel, netop når skeden er sket. Du skal med andre ord lægge en ispose/frosne ærter el. lign. på det skadede område i omtrent 20 min. hver anden time i det første døgn efter skaden. Det er vigtigt, at du husker at placere et håndklæde mellem is og hud, så du ikke får forfrysninger.
Compression: Du skal bruge kompression for at støtte det skadede væv og komprimere hævelsen, der er opstået i området. Du skal helt konkret anvende et elastisk bind omkring det skadede område. Bindet skal lægges stramt, men aldrig så stramt, at det lukker for blodgennemstrømningen.
Elevation: Du skal hæve det skadede væv for at få hævelsen væk. Det betyder, at du på daglig basis skal sørge for at hæve det skadede væv højt i så mange timer som muligt. Du må gerne hæve din skadede fod eller hånd over hjertehøjde.
Når det atter går bedre, er det tid til at komme i gang med genoptræningsdelen. Også denne skal planlægges og struktureres individuelt alt efter, hvilken type skade, du har pådraget dig. Tiden du skal afsætte til genoptræning kan strække sig fra uger til år, men fælles for alle genoptræningssituationer er, at du skal gå gradvist frem. Tal med din fysioterapeut om, hvad den rigtige løsninger er for dig.
Kilder: DGI, Team Danmark