Gode råd fra advokaten

03-04-2018 15:24

Advokat Thomas Schioldan Sørensen, der er dommer i hestevoldgiftsretten, har nedfældet nogle gode råd til køber af en hest, og dem deler han med Ridehesten.coms læsere

Copyright Ridehesten.com

Jeg har fornøjelsen at være dommer i hestevoldgiftsretten, hvor jeg er med til at træffe afgørelse, hvis køber og sælger er blevet uenige om f.eks. aftalens indhold eller hestens sundhedstilstand. Som advokat repræsenterer jeg ligeledes både købere og sælgere af heste, og jeg finder derfor anledning til i denne artikel at fremhæve nogle af de væsentligste forhold, som man bør være opmærksom på, hvis man overvejer at købe en hest.

Undersøgelse af hesten
Det er normalt, at en kommende køber af en hest foretager visse undersøgelser af hesten forud for aftalens endelige indgåelse. Besigtigelse og prøveridning er normalt. Derudover kan der udarbejdes en såkaldt sundhedserklæring, og der kan foretages en såkaldt handelsundersøgelse, der udføres af en dyrlæge.

Det er min anbefaling, at man som køber lader foretage en såkaldt klinisk handelsundersøgelse, der kan suppleres med en almindelig eller udvidet røntgenundersøgelse. Disse undersøgelser kan eventuelt suppleres med blodprøver.

Ovenstående undersøgelser har den fordel, at køber dermed bedst muligt sikrer, at hesten har den sundhedstilstand, som køber forudsatte, og som købsprisen gerne skulle afspejle. Som køber bør man overlade til sælger at udfylde sundhedserklæringen. Dermed sikrer køber bedst muligt, at sælger oplyser alle kendte oplysninger omkring hestens sundhed. Dette kan være et værdifuldt bevis, hvis hesten måtte vise sig at have én eller flere lidelser, som køber ikke var bekendt med.

Praktiske forløb omkring aftalens indgåelse
Der er ikke en facitliste for, hvordan man indgår en købsaftale. Ved en simpel søgning på internettet, kan man finde flere eksempler på en købsaftale. Disse købsaftaler kan køber og sælger vælge ukritisk at benytte, eller man kan søge juridisk rådgivning i forbindelse med aftalens indgåelse.

Købsaftalen kan underskrives forud for ovennævnte undersøgelser, eller den kan underskrives efter resultatet af undersøgelserne er kendte. Vælger man at underskrive købsaftalen forud for undersøgelserne, er det vigtigt, at købsaftalen gøres betinget af, at køber kan godkende resultatet af undersøgelserne. Dermed kan køber som udgangspunkt fragå sig aftalen uden nærmere begrundelse, hvis denne betingelse ikke bliver opfyldt.

Hvad hvis hesten fejler noget?
Mange knytter et nært forhold til hesten, og derfor er det naturligvis trist, hvis man som køber efter overtagelsen finder ud af, at hesten har en skavank eller lidelse, som man ikke var bekendt med på købstidspunktet. I henhold til dansk lovgivning har man som køber en forpligtelse til at reklamere overfor sælger hurtigst muligt, hvis man bliver opmærksom på, at hesten har en skavank eller lidelse. Ved manglende rettidig reklamation risikerer køber således at fortabe et eventuelt krav mod sælger. Med andre ord kan en passiv køber risikere at fortabe retten til enten at ophæve købet, kræve erstatning eller forholdsmæssigt afslag. Hvis sælger og køber er professionelle indenfor handel med heste, skal man som køber reklamere straks, mens man som forbruger (det vil sige, at sælger ikke er professionel indenfor køb og salg af heste) skal reklamere inden rimelig tid efter, at køberen har opdaget skavanken/lidelsen. Som forbruger er man dermed særligt beskyttet, og reklamerer man indenfor 2 måneder efter, at man som forbruger opdagede manglen, så vil reklamationen altid anses for rettidig.

Det forekommer til tider, at en køber alene reklamerer mundtligt, f.eks. ved telefonisk kontakt til sælger eller på et møde. Det er køberen, der skal bevise, at man har reklameret rettidigt. Dette bevis kan være vanskeligt at føre, såfremt sælger ikke kan genkende, at der er reklameret mundtligt. Derfor er det min anbefaling, at en reklamation altid sker skriftligt, f.eks. pr. e-mail. Er man i tvivl om, hvordan man reklamerer, bør man søge juridisk rådgivning herom.

Copyright Ridehesten.com

Pas på med forsikringen
Hvis man som køber ønsker at forsikre hesten, er det min anbefaling, at man enten gør købsaftalen betinget af, at den kan forsikres, eller at man afklarer forud for aftalens underskrivelse, om den kan forsikres.

Om der er forsikringsdækning i henhold til en tegnet forsikring afhænger af, om forsikringsselskabet har afgivet forsikringstilbud på et fuldt oplyst grundlag. Såfremt forsikringsselskabet kan påvise, at man som køber (og forsikringstager) ikke har oplyst om alle kendte forhold omkring hesten, kan der være en betydelig risiko for, at forsikringen ikke dækker, selv om man loyalt har betalt sin løbende forsikringspræmie. Derfor bør man som køber sende både sundhedsundersøgelsesskemaet, resultaterne af handelsundersøgelsen m.v. til forsikringsselskabet for bedst muligt at undgå denne situation.

Nogle forsikringsvilkår indebærer, at der ikke er dækning, såfremt årsagen til lidelsen/skavanken var til stede på det tidspunkt, hvor man indgik forsikringsaftalen. Ved at fremsende ovenstående oplysninger til forsikringsselskabet undgår man som køber bedst muligt, at forsikringsselskabet ikke kan undgå at udbetale forsikringssummen med henvisning til denne undtagelsesbestemmelse.

Husk registrering af ejerskifte
Det er lovpligtigt at ejerskifte sin hest. Det gør man ved at indsende hestens ejercertifikat eller hestepas til Seges P/S. Hvis der er tale om en islandsk hest, skal denne dog registres hos Dansk Islandshesteforening.

Problemet opstår, såfremt køber ikke har fået overdraget hestens pas og et ejercertifikat i forbindelse med overtagelsen af hesten. Det er derfor vigtigt, at man som køber sikrer sig dette. Du kan læse mere om ejerskifteregistreringen på www.seges.dk/heste og www.islandshest.dk.

Advokat Thomas Schioldan Sørensen

Info

Få styr på hestehandlen
Med de rette redskaber, en god portion grundighed og sund fornuft kan man sikre sig mod rigtig mange faldgruber i hestehandler – og ét værdifuldt redskab er Dansk Varmblods købekontrakt.

Den 1. januar 2002 trådte en ny EU-købelov i kraft, og det har medført et stigende antal retssager, primært fordi loven ikke egner sig til handel med heste, men også fordi køber og sælger ikke har haft styr på aftalerne inden handlens indgåelse.

Det forsøger Dansk Varmblod at komme til lives igennem en mere detaljeret købekontrakt, der har til formål at skabe et kontraktligt godt og fornuftigt grundlag for handlen, så evt. tvister kan afklares så hurtigt som muligt, også af hensyn til sagens omkostninger.
Købskontrakten kan findes her på sitet under "salgsheste"

Læs også

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner