Britt Carlsen
Hvordan får vi topryttere til at vælge DV-springheste frem for udenlandske? Sådan lød oplægget til aftenens seminar, der blev afviklet på Hillerød Sportsrideklub HIS, venligst stillet til rådighed af springrytter Ulrich Gaardslev.
Som debatten udviklede sig mellem ryttere, avlere og paneldeltagerne stod det dog klart, at det ikke er hestens brændemærke der er afgørende for rytternes valg - men kvaliteten.
Susanne Tårnager og regionsformand i region 2, Niels Pedersen havde til opgave at styre debatten og komme med input til ekspertpanelet bestående af avler og hingsteholder Henning Jensen, landstræner Lars Nørgaard Pedersen og springudvalgets Kenneth Ernst, der bl.a. er dommer i springchampionaterne. Selvom fremmødet var stort, så var spørgelysten dog lidt begrænset. Alligevel lykkedes det ved fælles hjælp at få en god og hovedsagelig konstruktiv debat om springhesteavlen herhjemme. Der var bred enighed i ekspertpanelet om, at de danske springhestes kvalitet er øget betragteligt, og som både flere af de inviterede ryttere samt Lars Pedersen bemærkede, så er det ikke afgørende, hvor hesten er født, men afgørende at den har den rette indstilling til opgaven, er ridelig og har den fornødne kapacitet.
Flere debattører opfordrede til et endnu bedre samarbejde mellem Dansk Varmblod og Dansk Ride Forbund, og det blev understreget, at kun ved en konstruktiv, faglig debat kan vi opnå en forbedring - ikke alene af springhesteavlen men også af springsporten, for som det blev understreget, så er der plads til forbedring både hvad angår hestenes kvalitet og rytternes uddannelse.
Et særdeles godt og prisværdigt indslag var avler præmieringen af tre unge DV-heste, som har gjort det fremragende i 2014. Det ganske særlige ved de tre præmierede er også, at de alle er efter den danskopdrættede varmblodshingst Party Dance. De tre heste og avlere som blev præmierede var: UVM finalist Play Girl redet af Anica Kristoffersen og avlet af Klaus og Anica Kristoffersen - Holsteins Matina deltager ved UVM med den svenske landsholdsrytter Alexander Zettermann som også red hoppen til en 5. plads i Scandinavian Open i Falsterbo, hoppen er avlet af familien Holstein - Pegasus, der med Kirstin Skjoldshøj i sadlen blev nr. 4 i unghestechampionatet, nr. 6 i finalen i Falsterbo og deltager ved UVM på Zangersheide, hesten skal fremover rides af Linnea Ericsson og den er avlet af Lene og Klavs Jakobsen.
De tre opdrættere modtog et gavekort på en bedækning ved Party Dance af hingstens ejer og opdrætter Christian Kjær. Han kunne fortælle, at Party Dance i år bedækker med transportsæd, og så sagde han afslutningsvis: lad være med at bruge udlandske hingste - men vis at vi også kan her i Danmark!
Seks ryttere på danske varmblods heste viste deres dejlige springheste på en bane for publikum - efter de havde fortalt om deres hest og dens kvaliteter. Det var seks helt fremragende heste vi blev præsenteret for, hvilket fik Lars Pedersen til at bemærke: er det kvaliteten af de heste, der laves herhjemme, så ser jeg meget positivt på fremtiden.
Mødet var arrangeret af trekløveret Mikala Bagge fra DV Region 1´s bestyrelse, Renè Holstein, der har avlet adskillige internationale heste og Lotte Holm fra spring- og militarycentret: Engerupgaard i Tikøb. Sammen har de tidligere arrangeret Engerupgaard Spring Cup, som blev afholdt med stor succes ved Horsefestival 2013 på Vallensbæk Ridecenter. Efter aftenens seminar kunne de fortælle, at det blot var starten på flere lignende arrangementer med det formål at få sat fokus på springhesteavlen herhjemme.
Læs meget mere om debatten i magasinet Ridehestens april nummer.