Giv hesten en opgave

27-04-2020 09:11

Overskud af energi og arbejdsiver hos hesten er positivt, men det kan være svært at takle i træningen og i en konkurrencesituation. Betina Jæger giver her nogle gode råd til hvordan hun takler ”Duracell-hestene”

Copyright Ridehesten.com
Betina Jæger og Årets Hoppe i Dansk Varmblod 2017, Skovens Tzarina. Foto: Ridehesten.com/Britt Carlsen

Det er sikkert kendt af de fleste: hesten kommer ud af stalden med et vældigt energioverskud, den buldrer på og er ikke til at få til at slappe af og lytte efter. Og hvad gør man så? Ens første indskydelse er måske at blive ved med at forsøge at bremse hesten ned, men, som Betina Jæger indleder, så skaber man bare flere spændinger og stress hos hesten (og sig selv), så der er andre og mere hensigtsmæssige måder at takle den udfordring på bl.a. at give hesten nogle opgaver.

– Man skal passe på ikke at komme til at sidde og forholde hesten, hvis den er overenergisk. Det bliver ikke bedre af det, man må hellere give hesten en mulighed for at komme af med toppen af energien, forklarer Betina. 

Hesten skal acceptere hjælperne
Selvom hesten er energisk og går frem af sig selv, så skal den samtidig acceptere rytterens hjælpere, og det betyder også, at man skal kunne have schenklerne liggende ind til hesten. – Jeg oplever ryttere, som nærmest sidder og stritter med benene ud fra hestens sider, fordi hesten går for meget frem, men det nytter ikke noget. Hesten skal acceptere, at rytterens ben ligger ind til dens sider, også når den er overenergisk. Derfor giver jeg de heste nogle opgaver, så jeg kan komme til at kontrollere deres form og tempo. Betina forklarer, at hun bruger sidebevægelser som versade og renversade samt schenkelvigninger til at opnå den ønskede kontrol og få hesten til at acceptere hjælperne.

De vigtige pauser
Selvom hesten arbejder med stor energi, så skal man huske at give den pauser i træningen, de er vigtige også for den energiske hest, understreger Betina. Hvis hesten bliver øm i muskulaturen, fordi den syrer til, kan den reagere ved at løbe. Har hesten svært ved at slappe af i en skridtpause, så kan man lade den trave i en lang og dyb form, så den får strakt rygmuskulaturen ud. Rytteren rider letridning og får dermed også lige tid til at puste ud og samle tankerne.

– Husk også selv at tage en halv parade, hvor du mærker efter, om du har fået bygget for meget på hesten. For så kommer der en reaktion. Hvis hesten bliver stresset, er den ikke god til at lytte og lære, så den stress, der måtte være, skal man have fokus på at få væk. Og det betyder måske, at man skal lave nogle andre øvelser eller stoppe med at indøve nye ting, forklarer Betina.

Læs resten af den spændende artikel i Ridehestens juni nummer fra 2019, som kan købe HER.

Copyright Ridehesten.com
I schenkelvigning skal hesten både gå til siden og ligeud. Den skal acceptere rytterens hjælpere, og det er en glimrende, løsgørende øvelse til heste, der er spændte og ukoncentrerede. Foto: Ridehesten.com/Britt Carlsen
Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner