Frederikke Lindenberg fra Brogaardens Fodringsrådgivning
Sund tarmflora er vigtigt
Fodring og en sund fordøjelse og mavetarmkanal er en stor faktor for optimal opvækst, udvikling og sundhed. Ikke bare fordi mavetarmkanalen i sig selv er vigtig, men også fordi, at problemer her kan have indvirkning på resten af kroppen og hele hestens sundhed.
Et godt sted at starte, er at sørge for at få etableret en sund tarmflora hos føllet. Det er med til at sikre korrekt nedbrydning og optag af næringsstoffer, men også til at sikre en sund immunbalance i maven på føllet, idet 70% af immunsystemet sidder i eller omkring tarmen og er i tæt kontakt og balance med tarmfloraen.
Ud over at sørge for at føllet får mælk, og når det bliver lidt ældre har adgang til foder, der tager højde for de særlige behov for næringsstoffer et føl har, så kan man ”fodre tarmfloraen” ved at give særlige næringsstoffer, der er med til at stimulere de gode bakterier nede i føllets tarm.
Der lever tusindvis af forskellige bakterier nede i tarmsystemet, og årsagen er, at hver type bakterier lever af noget forskelligt. For at kunne nedbryde komplekse fibre, for eksempel som dem der findes i grovfoder, skal der altså mange forskellige bakterier til. Man kan udnyttet dette fænomen til at få de gode bakterier til at etablere sig i tarmen, ved at tildele lige præcis de næringsstoffer som man ved at bakterierne godt kan lide. De bakterier man gerne vil have til at etablere sig i tarmen, er dem, som er med til at nedbryde de fibre, der er i grovfoderet og omdanne dem til flygtige fede syrer og dem, der er med til at sikre en god balance med immunsystemet, eksempelvis ved at vedligeholde det beskyttende slimlag, der ligger inde i tarmen og danner en barriere mod potentielt farlige bakterier eller ubalancer i tarmen.
I takt med at føllet vokser, etableres tarmfloraen ud fra de bakterier der er i føllets miljø og som den får fra moderen. Særligt de første 8 uger af føllets liv er vigtige, idet undersøgelser viser, at størstedelen af tarmfloraen bliver etableret i denne periode.
Så hvis man vil hjælpe sit føl godt fra start, så sikrer man at både hoppe og føl får foder, der dækker deres behov for næringsstoffer, og gerne foder der er beregnet til drægtige, diegivende og dyr i vækst. Derudover kan man, særligt i de første 8 uger af føllets liv, med fordel give tilskud til de gode bakterier, så man sikrer at føllet får en sund tarmflora, og dermed optimale forhold for en sund fordøjelse og immunbalance resten af livet.