Genteknologi og Dansk Varmblod

09-12-2013 06:58
Avl

De danske avlere vil i fremtiden kunne producere bedre rideheste og øge eksporten af avlsmateriale ved hjælp af genteknologi

Copyright Ridehesten.com

Dansk Varmblod er det første avlsforbund i verden, som nu sætter turbo på hesteavlen og bruger højteknologien til at få en betydelig avlsfremgang, som det er sket i bl.a. kvægavlen herhjemme.

Mens udenlandske forskere fortrinsvis har undersøgt enkelte gener og fundet fx pas-genet hos islænderen og speedgenet hos fuldblodshesten, så er Dansk Varmblod det første forbund, der via genomisk selektion går i gang med at teste bl.a. brugsegenskaberne, der styres af et stort antal gener.

Genomisk selektion er en anerkendt metode, som udnytter information fra hestens bedømmelser, og traditionelle afstamningsoplysninger til at beregne indekstal i kombination med genetiske markører. En af fordelene ved at udnytte information fra genetiske markører er, at denne information er tilgængelig på føl. Således kan hestenes avlsmæssige og sportslige potentiale kortlægges med fornuftig sikkerhed allerede ved fødslen, og metoden kan give en markant højere sikkerhed af indekstallene for hopper samt yngre og udenlandske hingste.

Magasinet Ridehesten giver en god indføring i begrebet genomisk selektion, samt betydningen for fremtidens ridehesteavl.

Læs meget mere i magasinet Ridehestens decembernummer.

Thomas Bach Jensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Thomas Bach Jensen