Fynske fysioterapeuter modtager pengepris

06-05-2014 06:55

Rosenkilde Gods Handicapridecenter i Middelfart, der har specialiseret sig i handicapridning samt ridefysioterapi for borgere med fysisk og psykisk handicap, har netop modtaget et fornemt skulderklap i form af 300.000 kr.

Danmarks største producent af lim og fugemasse, Dana Lim, har doneret 300.000 kr. til opførelsen af Danmarks største sanse-ridebane, som allerede i juni forventes at stå klar til at blive indtaget af borgere fra Fyn såvel som resten af landet.  
Den årlige Dana Lim Pris, der gennem syv årtier hovedsageligt er blevet uddelt til erhvervs- og samfundsfremmende forskningsprojekter, blev d. 25. april uddelt til en noget uventet modtager: Rosenkilde Gods Handicapridecenter i Middelfart er et stutteri, som har specialiseret sig i handicapridning, herunder træning og genoptræning af borgere med fysisk og psykisk handicap. 
Prisen på 300.000 kr. skal bruges til at finansiere opførelsen af en såkaldt sanse-ridebane, som bliver den største af sin art i Danmark. Den nye sanse-ridebane, som forventes at stå færdig i juni måned, giver de besøgende mulighed for at se, dufte, føle og høre eks. rislende vand, bløde bamser, velduftende blomster, musik mv. Ved stimulering af de forskellige sanser aktiveres hjernens genkendelsescenter, hvilket har vist sig at have en gavnlig effekt i forbindelse med genoptræningen af især hjerneskadede borgere.      

Fysioterapi på hesteryg
Godset, som tilbyder alt inden for fysioterapeutisk behandling på hesteryg samt handicapridning til både fysiske og psykiske handicaps, blev indviet d. 1. september 2013 og modtager nu knap 80 borgere fra hele landet. De besøgende tæller alt fra personer med fysiske eller neurologiske lidelser såsom spastiske lammelser, sclerose eller ulykkesrelaterede handicap til psykiatriske patienter samt borgere med hjerneskader, senildemens, autisme, Downs Syndrom mv. Som ejer af Rosenkilde Gods Handicapridecenter følger Helle Nissen dagligt den helbredsmæssige udvikling hos godsets besøgende, og hun har stor tiltro til ridningens terapeutiske egenskaber:
- Vi oplever både børn og voksne, der efter blot få måneders ridefysioterapi opnår mærkbar bedring hvad angår bl.a. motorik, balanceevne og generelle fysiske udfoldelsesmuligheder. Eks. har vi oplevet en mandlig besøgende på 72 år, som vejede 120 kg, der efter blot to genoptræningssessioner på hesteryg skiftede rollatoren ud med en enkelt krykkestok, udtaler Helle Nissen og fortsætter:    
- Ridningens positive egenskaber, hvad angår fysiske handicaps, har længe været anerkendt, men den gavnlige effekt på psykiske lidelser har i den grad også vist sit værd. Eks. har anoreksi- og bulimipatienter vist sig at opnå beviselig bedring af omgang med hestene, og psykiske patienter kan faktisk få nedsat deres medicinindtag ved at lade samvær med heste indgå i deres behandling.

Et utraditionelt valg 
Som direktør for Dana Lim er Mogens Overgaard ansvarlig for uddelingen af prisen, og han er ikke et sekund i tvivl om, at dette års pris er uddelt til et unikt projekt, som forhåbentlig vil bane vejen for lignende initiativer og tilbudsmuligheder til gavn for udsatte og ofte oversete borgere:  
- Traditionelt har Dana Lim Prisen været målrettet erhvervs- og samfundsfremmende videnskabelige forskningsprojekter. At valget i år er faldet på Rosenkilde Gods Handicapridecenter skyldes bl.a., at den nye sanse-ridebane rummer et stort potentiale i forhold til at sætte nye standarder for de behandlingsmuligheder, som godsets besøgende o.a. ligestillede normalt tilbydes, forklarer Mogens Overgaard og fortsætter:
- Der findes kun ganske få sanse-ridebaner i Danmark, og netop derfor er det fantastisk, at godset snart kan stille et næsten enestående oplevelses- og rehabiliteringstilbud til rådighed for borgere med en vanskelig hverdag. Vi kan kun håbe, at de mange små succeshistorier, som stedet genererer, vil fremme igangsættelsen af flere initiativer som dette fremover.

Fakta om Dana Lim Prisen
Dana Lim Prisen uddeles af Kai Hansens Fond, der ejer Dana Lim A/S. Prisen er primært målrettet videnskabelig forskning, der fremmer det danske erhvervsliv eller samfund. Den årlige prisuddeling betragtes i forskerkredse som en eftertragtet anerkendelse, og har siden den første uddeling i 1955 været tildelt et stort antal forskelligartede forskningsprojekter.

 

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner