Fredericia Sportsrideklub afholder Hunter-klasse

22-10-2024 16:46

Til Fredericia Sportsrideklubs C-stævne i springning i den kommende weekend, bliver der lørdag taget hul på noget helt nyt og uprøvet, nemlig en Hunter Clinique. Her er 13 ryttere blevet inviteret til at ride klassen, der bedømmes af Kristian Skovrider som stildommer

Copyright Ridehesten.com
Til stævnet hos Fredericia Sportsrideklub i weekenden, afholdes der en hunter-klasse. Foto: Ridehesten.com/ Thomas Bach Jensen

I den kommende weekend afholder Fredericia Sportsrideklub C-stævne i springning, og som altid, er det godt besøgt. Dog bliver dette stævne ikke helt som alle andre, da der lørdag er lagt en Hunter Clinique-klasse ind. Her er 13 ryttere blevet inviteret til at komme og deltage, hvor de vil blive bedømt af stildommer, berider Kristian Skovrider

Hunter stammer oprindeligt fra USA, hvor det opstod som jagtridning med hunde. Her var det vigtigt, at hesten var afbalanceret i sit temperament og kunne tilpasse sig flokken. Deraf opstod disciplinen hunter. 

Fakta
Følgende 13 ekvipager er inviteret
  1. Thomas Pihl Jensen på Kannica 
  2. Thomas Pihl Jensen på Quite A Favorite
  3. Christina Madsen på Munin F
  4. Sonny Moison på Lugano
  5. Tina Ravn Pedersen på Favorite Girl
  6. Konstantin Deeken Künnemann på Kandahar
  7. Konstantin Deeken Künnemann på Findus
  8. Camilla Lund-Pedersen på Gusto vd Kranenburg
  9. Rikke Haastrup Kristensen på Acapella RV DWB
  10. Anne Christoffersen på I'm Clooney Special
  11. Trine Schack Lisberg Jensen på Casanova 
  12. Holger Haastrup Kristensen på Balouca Z
  13. Maiken Rønn på Møllhøjgaards Cinderella
Fold up

Tanken bag hunter
Tanken bag hunter er en flydende, rytmisk gennemridning af en springbane med en harmonisk opfyldelse af de stillede opgaver og en velplejet fremtoning af rytter og hest. Ekvipagen skal gennemride en venlig bane med enkle linjer. 

Målet er at rytteren sidder så let og smidigt som muligt, med bagdelen så tæt på sadlen som muligt, og skal have en følsom og diskret effekt på hesten. Ekvipagen skal altså udføre opgaven så ubesværet og naturligt som muligt. Hesten skal være afslappet, bevæge sig let med god balance, være selvbærende og springe sikkert uden større anstrengelser og med god rygaktion. 

Hunter-klassen er med andre ord en springkonkurrence, hvor der lægges særligt vægt på rytterens sæde og indflydelse, samt hestens ridelighed. Derudover bedømmes ekvipagens helhedsindtryk, hvor der gives stilkarakter med fradrag for eventuelle fejl rundt på banen. 

Copyright Ridehesten.com
Klassen bedømmes af berider og springrytter, Kristian Skovrider. Foto: Ridehesten.com/ Jørgen Bak Rasmussen

Hvordan bedømmes hunter?
Bedømmelsen gives med karakterer fra 0 til 10 efter endt ridt. Her vil stildommer, Kristian Skovrider, ligeledes komme med en mundtlig kommentar til ekvipagen. Der ønskes et let sæde, der naturligt følger hestens bevægelser, så rytteren demonstrerer, at han/hun kan tilpasse sit sæde til hestens skiftende retning og bevægelse. Hesten skal være let og sikker på hjælperne, galoppere løst og jævnt, og springe sikkert og ubesværet. 

Derudover bedømmes ekvipagens helhedsindstryk, hvor der kigges på harmonisk en udførelse af de stillede opgaver under hensyntagen til rytters og hests pasform og samspil. Rytterens og hestens udseende tages også med i vurderingen. Hvis ekvipagen river en forhindring ned, fratrækkes 0,5 point, ligesom der fratrækkes 0,5 point ved et stop. Ved andet stop, udgår ekvipagen. 

Der bedømmes efter følgende kriterier: 

  • Opstilling:
    Underschenklen skal ligge stille fremme ved gjorden. Overkrop holdes i ro. Skuldrene er nede, hænderne er rolige og eftergivende. 
  • Balance:
    Retvendt galop ellers rettes galoppen. I de faste afstande skal galopspringene have samme længde. Hesten skal være ligeudrettet og vægten være på bagparten. 
  • Rytme:
    Samme galoprytme fra start til slut. 
  • Effektivitet:
    Rytteren skal reagere på det, der sker undervejs. Den fremaddrivende hjælp skal passe med de halve parader. 
  • Helhed:
    Der skal være overblik på hele turen. Ekvipagen skal være fit to compete.
Copyright Ridehesten.com
I hunter lægges der særligt vægt på ekvipagens helhedsindtryk. Foto: Ridehesten.com

Tanken bag initiativet er fra arrangørernes side, at der kommer mere fokus på denne disciplin, for at se, om det er noget, der skal indføres i Danmark: – Der er et marked for de her hunter-heste i USA, så hvorfor ikke lære mere om det, og prøve at uddanne hestene derefter? Det åbner for en anden ryttertilgang til springning, fortæller Thomas Pihl Jensen, medarrangør af stævnet hos Fredericia Sportsrideklub. 

Læs meget mere om hunter-klassen her. 
Stævnets start- og resultatlister. 

Copyright Ridehesten.com
Thomas Pihl Jensen håber at klassen kan skabe mere fokus på disciplinen. Foto: Ridehesten.com/ Juliemaja Søndergaard

 

Kristine Ulsø Olsen

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Kristine Ulsø Olsen