Camilla Tiefensee Schrøder
Et hold af russiske og sydkoreanske forskere er i gang med at lede efter levende celler, så de kan klone et føl, der levede i Sibirien for mellem 30-40.000 år siden. Det skriver Siberian Times og flere andre medier.
Det usædvanligt velbevarede følfossil blev fundet for knap en måned siden i Batagaika-krateret ved Yakutsk i Rusland. Føllet anslås at have været omkring 20 dage gammelt, da det døde, og det tilhører en uddød hesteart, som ifølge forskerne adskiller sig genetisk fra de heste, der lever i Yakutsk i dag.
–Hvis vi finder en celle, så vil vi gøre alt, hvad vi kan for at klone dyret, udtaler professor Hwang Woo Suk til Siberian Times.
Vil genskabe en mammut
Forskerne har længe arbejdet på at genskabe den uldhårede mammut vha. kloning, og her kan det nyfundne føl være til hjælp. Det kan selvfølgelig ikke bruges direkte til at skabe en mammut, men hvis det lykkes forskerne at klone føllet, vil det være et stort gennembrud, som kan bane vejen til målet.
Der er gode chancer for at genskabe det 40.000 år gamle føl, hvis blot forskerne finder en enkelt levende celle.
–Vi har så mange levende heste og dermed mange forskellige æg at vælge imellem. Når vi har lavet det klonede embryon, kan det let transporteres til rugemoren. Der findes hestearter, som minder meget om denne forhistoriske hest, forklarer Hwang Woo Suk.
Dette vil blive langt mere udfordrende, hvis man når til kloningen af en mammut, for her skal en elefant være rugemor, og de to arter har en million års evolution imellem sig.