Kristine Ulsø Olsen
Sportsklubber, trænere og læger har brug for at vide mere om risikoen ved selv milde hjernerystelser. Det mener Center for Hjerneskade og det bekræftes af Hjernerystelsesforeningen. Faktisk er problemet med hjernerystelser inden for sport så stort, at Center for Hjerneskade i samarbejde med forskere fra Institut for Psykologi arbejder på, at lave en stor oplysningskampagne. Kampagnen skal nå ud til den bredere befolkning med oplysningen om, at en hjernerystelse kan have nogle vedvarende følger, og at det ikke er helt så ufarligt, som man hidtil har ment.
Hjernen
Hjernen er et meget blødt organ, som dog er omkranset af en hård skal, kraniet. Udvendigt er hjernen ikke udstyret med andet end beskyttende hinder og hjernevæsken, og er ikke skabt til at kunne klare hårde stød. Hvis man falder af en hest og slår hovedet vil hele hjernen altså få en ordentlig rystetur, når den ramler ind i kraniet. Det er stadig ikke helt klarlagt, hvad der egentlig foregår i hjernen ved slag, men det vides med sikkerhed, at hårde stød mod hovedet er forbundet med en potentiel risiko for skader på både hjernevæv og de små blodkar, der forsyner hjernen med ilt. Derfor er det vigtigt at forebygge slag mod hovedet, når der dyrkes sport. Dansk Ride Forbund vedtog tilbage i 2012, at alle medlemmer af klubber under Dansk Ride Forbund skal ride med ridehjelm, og det kan faktisk ses i statistikken. Antallet af indre hovedskader i ridesporten er faldet siden kravet om benyttelse af sikkerhedsgodkendte hjelme blev indført.
Den unge hjerne er mest sårbar
En ung hjerne har større plasticitet, hvilket betyder, at hjernen er mere foranderlig end en voksen hjerne. Den unge hjerne lærer hurtigere end voksenhjernen gør, men den er også mere påvirkelig over for negative påvirkninger, og modtagelig over for skader. Så det slag, der måske ikke vil føre til de store gener med hukommelse og koncentration hos en voksen, vil hos et barn eller en yngre person kunne påvirke hjernen i større grad.
Vil du vide mere omkring hjererystelser? Så læs resten af artikel i maj bladet fra 2016 på side 146.
Ligger du ikke inde med bladet, kan artiklen findes i vores online magasin hvor man kan finde artikler helt tilbage fra 2006. Læs mere HER