Anna Pørtner
I dag lyder startsignalet til den længe ventede individuelle konkurrence i ridebanespringning. Konkurrencen er den sidste af de tre ridesportsdiscipliner, hvilket også vil sige, at når finalen er afgjort i morgen, den 6. august, så er ridesportsdisciplinerne ved OL i 2024 et afsluttet kapitel. 74 ekvipager skal i dag på banen for at dyste om én af de 30 finalepladser i morgendagens finale, hvor medaljetagerne skal findes. Endelig får vi danske Andreas Schou og Napoli VH Nederassenthof e. President/ Quasimodo Z at se, da de skal i aktion som start nummer 20, med en starttid der hedder cirka klokken 14.45.
Her på siden kan du løbende følge med i dagens konkurrence samt få inputs fra Ridehestens OL-springekspert Lars Bak Andersen nedenfor.
Opdateret kl. 18.04
Klassens sidste, men også yngste rytter sikrer en finaleplads. Fra Dubai var det Omar Abdul Aziz Al Marzooqi og Enjoy De La Mure, der sikrede sig en utrolig flot runde, dog med en enkelt tidsfejl. Ekvipagen tog sig god tid, så han havde ikke råd til mere end 3 tidsfejl. Det formåede han at holde sig under, og med én enkelt tidsfejl sikrede de sig en plads i morgendagens finale, og så endda som feltets yngste rytter som 21-årig.
Opdateret kl. 17.38
Den regerende olympiske mester, Ben Maher, havde en uheldig misforståelse på muren i dag. Hesten Dallas Vegas Batilly rev desværre rimelig meget af muren ned sidst på banen, hvilket gjorde, at Maher skulle tænke på tiden resten af banen rundt. Det formåede den erfarne rytter og har indtil videre placeret sig på en 26. plads. Nu er det op til klassens resterende ryttere, hvorvidt den forsvarende OL-mester skal med i finalen i morgen.
Opdateret kl. 17.35
Martin Fuchs sikrer en imponerende fejlfri runde på Leone Jei. Efter en skuffende holdkonkurrence for de schweiziske ryttere er den schweiziske ekvipage tilbage på rette spor, som vores OL-springekspert, Lars Bak Andersen, havde nævnt inden konkurrencens start. I hvert fald viste ekvipagen stort overskud i dag, og sikrer sig en finaleplads i morgen.
Opdateret kl. 17.30
Hollandske Harry Smolders og Uricas V/D Kattevennen er et utroligt stærkt makkerpar, hvilket de levede op til i dag. Harry Smolders formår altid at levere flot ridning i fuld balance og i dag var Uricas V/D Kattevennen også afsindigt godt springende. Det resulterede i en suveræn flot runde med 0 fejl, og dermed er hollænderen klar til finalen.
Opdateret kl. 17.12
Med Max Kühner igennem banen med 4 fejl, blev danske Andreas Schou skubbet ud af de 30 finalepladser. Med et nedslag allersidst på banen, var det for sent for Andreas at ride med om tiden. Morgendagens finale bliver derfor uden dansk deltagelse, desværre.
Opdateret kl. 17.02
Franske Julian Epaillard og Dubai Du Cedre lægger sig foreløbigt i spidsen af klassen med deres fejlfrie runde. Da ekvipagen red på banen, var der ingen tvivl om, at det var en franskmand, der kom på banen. Publikum jublede og gav parret en varm velkomst. Det levede ekvipagen op til, og med en knyttet næve over målstregen sikrede Julian Epaillard sig en finaleplads i morgen.
Opdateret kl. 16.40
Når man snakker om svensk springsport, kan man ikke komme udenom Peder Fredricson. Han er dobbelt sølvmedaljevinder ved OL i både Rio og Tokyo, samt har vundet verdensmesterskaberne i Herning i 2022. I dag var han til start med hesten Catch Me Not S i den individuelle konkurrence. Desværre havde parret ikke heldet med sig i dag, da der faldt to bomme, hvilket betyder, at svenskeren ikke laver hattrick ved at tage en olympisk medalje med hjem fra Paris.
Opdateret kl. 16.12
Scott Brash og Jefferson fra Storbritannien var en del af det guldvindende hold i holdkonkurrencen, og det var tydeligt at se, at han ved, hvad det kræver at komme rundt på dagens udfordrende bane. Han sikrer sig endnu en gang en fejlfri runde i flot stil, og er med alt sandsynlighed videre til morgendagens finale.
Opdateret kl. 16.08
Verdensranglistens nummer 4, Steve Guerdat fra Schweiz, og hesten Dynamix De Belheme havde med de andre schweiziske ekvipager ikke den bedste holdkonkurrence, hvor de ikke leverede helt, som de havde håbet på. I dag fik de endnu en chance, denne gang i den individuelle konkurrence. Dynamix De Belheme var fantastisk velspringende rundt på banen i dag, med Guerdat i sadlen, der formåede at give den de helt optimale præmisser i dag, hvilket sikrede dem en overlegen fejlfri runde.
Opdateret kl. 15.34
Den meget erfarne svensker, Rolf-Göran Bengtsson, red også holdkonkurrencen for Sverige. Desværre var det ikke deres dag, og i dag leverede han sammen med 12-årige Zuccero HV en runde med et let nedslag. De olympiske lege i Paris er svenskerens sjette OL, men i dag var de sidste marginaler altså afgørende for ekvipagen. Tiden må vise, hvorvidt det er nok til en plads i morgendagens finale.
Opdateret kl. 14.56
Danske Andreas Schou har nu været på banen. Napoli VH Nederassenthof er en hest med en stor galop, hvilket også afspejlede sig i måden Andreas red banen på. Han sparrede nemlig et galopspring her og der, hvilket så ud til at sikre ekvipagen en god tid og en suveræn runde, men desværre røg allersidste forhindring for makkerparret. Desværre var heldet ikke med danskeren i dag, men hesten var fantastisk springende, og Schou gjorde sit allerbedste. Vi krydser fingre for, at det er nok til at sikre danskeren en plads i finalen.
Schou og hans team var ikke de eneste, der ærgrede sig over nedrivningen sidst på banen, det gjorde vores OL-ekspert, Lars Bak Andersen også:
– Det var godt nok ærgerligt, og så på sidste forhindring, siger Lars og fortsætter, Napoli var super springende, nedslaget kommer helt til sidst på banen, hvilket er endnu mere uheldigt, for så kan han ikke nå at gøre noget på tiden. Som altid leverer Andreas flot ridning, som man kender det fra ham. Med fire fejl bliver det meget meget svært at komme med i finalen, som det ser ud nu.
– Udover Schou, har vi set nogle fantastiske præstationer, fortæller Lars. – Shane Sweetnam leverede en fantastisk runde, ligesom Harry Charles også gjorde. Det er en svær bane, men man ser også bare, hvor mange gode heste og ryttere vi har på verdensplan. Banen ser nem ud, når de dygtige ekvipager rider rundt, men det er en stor bane med mange distancer, hvor man kan tage en mere eller mindre, hvilket gør den teknisk svær, men langt de fleste af dem får banen til at se let ud. Det vidner bare om det store niveau, der er i den her konkurrence, afsluttede Lars.
Opdateret kl. 14.45
Harry Charles og Romeo 88 var med til at sikre Storbritannien en guldmedalje i holdkonkurrencen. I dag var Romeo suverænt springende, og parret sikrede sig endnu en overlegen fejlfri runde. Sikke en uge den unge rytter har haft, og med en fejlfri runde i dag, lægger han sig flot til, når det kommer til en af de 30 pladser til morgendagens finale.
Opdateret kl. 14.30
Karl Cook og Caracole De La Roque var med til at sikre amerikanerne en sølvmedalje i holdkonkurrencen, og sikrede igen i dag en super flot og fejlfri runde. Dog var han ikke en af de hurtigste, da han får lagt et ekstra galopspring ind her og der. Det bliver spændende at følge, hvordan klassen udvikler sig.
Opdateret kl. 14.20
Hjemmebanerytteren Olivier Perreau, der lavede en fejlfri runde i holdkonkurrencen, var med til at sikre Frankrig bronzemedaljen i holdkonkurrencen. I dag leverer han med hesten Dorai D'Aiguilly 4 fejl på allersidste forhindring, men en meget flot og overlegen runde.
Opdateret kl. 14.15
Til trods for, at det nogle få steder på banen så en smule usikkert ud, sikrede super-parret Henrik von Eckermann og King Edward dagens anden fejlfrie runde, og skar endda 3 sekunder af mexicanerens tid. Super hurtig og skarp runde af Henrik og verdens-etteren, King Edward.
Opdateret kl. 14.10
Første fejlfrie runde er i hus! Mexicanske Andres Azcarraga og Contendros 2 red en fantastisk fejlfri runde med stensikkert overblik. Det var en meget glad mexicaner, der red over målstregen, og med god grund. Han lagde stærkt ud og lægger pres på resten af feltet.
God stemning i Schou-lejren
Andreas Schou og Napoli VH Nederassenthof er friske og klar til at komme på banen og kæmpe om én af de 30 pladser i morgendagens finale. Den 11-årige vallak strøg lige igennem vet-tjekket, og efter nogle gode træninger i de smukke omgivelser med Château de Versailles i baggrunden, er Andreas og Napoli VH Nederassenthof ved særdeles godt mod op til dagens konkurrence.
At ekvipagen ikke har været på banen og redet to runder, modsat de ekvipager, der deltog i holdkonkurrencen, kan godt være en fordel, fortalte Ridehestens OL-ekspert, Lars Bak Andersen, da vi snakkede med ham inden holdkonkurrencens start:
– Det kan godt være lidt en fordel med en frisk hest. De andre heste har omvendt sprunget sig ind på banen, højden og stadionet i holdkonkurrencen, og de har også to hviledage bagefter. Alligevel kan det umiddelbart være en fordel at komme med en frisk hest til den individuelle klasse.
Bo K. Møller om dagens bane
Landstræner Bo K. Møller og Andreas Schou har netop gået banen til dagens klasse. Bo siger følgende om banen:
– Det er en lidt anderledes bane end den anden dag. Der er mange afstande og hele tiden linjer. Vi har et par steder, hvor vi tænker, at vi kan tage et galopspring ud for at gøre tiden så god som muligt uden at risikere for meget. Det ser spændende ud.
Bo K. Møller mener ikke, at det i dag bliver en fordel for Andreas og Napoli VH Nederassenthof, at de ikke allerede har været på banen og bruge nogle kræfter, men det kan det til gengæld blive senere i konkurrencen, fortæller han til Ridehesten:
– Jeg tror ikke det er en fordel i dag. Jeg tror det er en fordel, hvis vi kommer videre til i morgen. Så tror jeg måske, at der er nogen af dem, der bliver lidt trætte. Op til i dag har de haft to fridage, de er i topform, men hvis de skal ind at gå i morgen, tror jeg det kan gøre en forskel.
Lars Bak Andersen tror på Schou
Lars Bak Andersen har stor tiltro til, at Andreas og Napoli VH Nederassenthof klarer sig godt i dagens kvalifikation, han siger følgende om dagens klasse:
– Der er selvfølgelig 74 starter, hvoraf 30 af dem går videre. Jeg tænker umiddelbart, at alle med nul fejl går videre, men en fornuftig og hurtig 4-fejls runde går også videre. Andreas er dygtig til at ride en rigtig god rytme, som vi vil se ham ride rundt i i dag, og går efter en god nulrunde. Hvis han får 4-fejl, vil han fortsætte rytmen, og der vil han også sagtens kunne komme med videre til i morgen, med den rytme vi ved han kan ride i.
Lars synes det er svært at udpege nogle favoritter, da denne sport som bekendt aldrig er stensikker, men ud fra holdkonkurrencen, har han et par kvalificerede bud på mulige finaledeltagere:
– Der er mange gode bud, når man kigger listen igennem. Jeg vil sige, at sådan en som Martin Fuchs fra Schweiz var en af favoritterne fra start af. De skuffede lidt i holdkonkurrencen, men han kommer helt sikkert stærkt tilbage i dag. Tyskerne kommer der også et par stykker videre af, tror jeg. De var rigtig gode i den første holdrunde, og havde jo så desværre et ærgerligt nedslag i anden runde, men det var virkelig sikker ridning fra dem og godt springende heste.