Camilla Tiefensee Schrøder
Bøjeprøven er ofte hadet og elsket på samme tid af henholdsvis sælger og køber. Hadet, fordi der hos mange er er en opfattelse af, at det er en meget stor belastning for hesten, og at dyrlægens indvirkning på hesten ikke er retvisende for hestens eventuelle halthed efterfølgende. Omvendt holder købere ofte vejret og ånder lettet op, såfremt hesten ikke efterfølgende halter, og man føler, at hesten har bestået den ultimative holdbarhedsprøve.
Sandheden er som oftest midt imellem, pointerer hestedyrlæge Siamak Glaring fra Evidensia Kolding Dyrehospital i en artikel i denne måneds nummer af magasinet Ridehesten.
I artiklen kommer hun bl.a. med gode råd til den bedst mulige forberedelse af bøjeprøven.
Forberedelse til bøjeprøven
Forud for selve udførelsen af bøjeprøven er det afgørende, at hesten er blevet mønstret i skridt og trav samt longeret på både blødt og hårdt underlag, og tillige nøje vurderet i vendingerne i skridt. Ved at observere hestens gangarter får man dels et indtryk af den enkelte hests gangartsmønster, der kan variere meget fra hest til hest og fortsat være normalt, og dels om hesten udviser smerte i form af halthed, uden at man som dyrlæge har påvirket hesten med en bøjeprøve.
Det er derfor ikke hensigtsmæssigt at begynde undersøgelsen af hestens bevægelse med en bøjeprøve, da en halthed udløst af en positiv bøjeprøve skal vurderes forskelligt fra en halthed, som hesten udviser uden, at den er blevet manipuleret. Ved at hesten har været i let bevægelse inden bøjeprøven udføres, har man samtidig sikret, at led, muskler, sener og ledbånd er varmet op, således at man ikke foretager bøjeprøven på en kold hest, hvilket ud fra et fysiologisk standpunkt ikke er optimalt og kan føre til falske positive resultater.
Ofte har heste, der handelsundersøges, kørt trailer hen til en klinik, hvilket understøtter vigtigheden af, at hesten ikke straks udsættes for en bøjeprøve.
Bøjeprøver foretages helst på et plant og fast underlag og i rolige omgivelser, da det er hensigtsmæssigt, at hesten er rolig og kan trave, når benet slippes. Personen, der holder hesten og skal mønstre hesten er også vigtig, da en uerfaren person kan indvirke på hestens hoved og holdning, således at vurderingen af bøjeprøven vanskeliggøres.
Læs meget mere i decembernummeret af Ridehesten om, hvordan man udfører bøjeprøven, hvad resultaterne fortæller om fremtiden, og hvad bøjeprøven betyder for forsikringsselskaberne.