Britt Carlsen
Hver måned bringer vi en klumme i magasinet Ridehesten. Emnerne i klummerne har været mange, og flere forskellige avlere, ryttere, behandlere mfl. har taget fat på et aktuelt emne.
I marts måned sætter Nicolas Lund Madsen fokus på vigtighenden af den helt rigtige tilridning, som et område man ikke må gå på kompromis med, for det kan få konsekvenser for hestens præstation senere, såfremt tilridningen ikke har været udført på en måde, så hesten er fortrolig ved opgaven. Læs hans gode klumme i magasinet, som netop nu er på vej ud til vores abonnenter.
Hvor er den gode moral?
Dette spørgsmål stillede økonom og dressurrytter Pernille Jensen i sin klumme i Ridehestens februar nummer. En klumme, som har fået stor opmærksomhed hos vores læsere. Vi giver nu alle en chance for at læse Pernilles klumme her:
Som rytter med interesse for hestebranchen og sporten, som økonom med kendskab til virksomheder i branchen og som fortaler for at tage ansvar for egne handlinger, er jeg nødt til at spørge: Hvor er den gode moral?
Hestehandel er for mange blevet noget risikofyldt. Konsekvenserne kan være uoverskuelige, og lovgivningen giver desværre mulighed for, at ryttere, der forkøber sig, kan udnytte og misbruge denne lovgivning.
Det er hørt i avlerkredse i årevis – alt for stor risiko ved at sælge heste og ikke længere nogen fornøjelse at være avle eller sælger. Avlerne er blevet langt færre! Vi mister gode rideheste, vi mister udviklingspotentiale i sport og avl, vi mister virksomheder og vi mister vækst og økonomi i branchen.
Historierne er mange
Avlere og erhvervsdrivende konkurrencestalde tager solgte heste retur uden at blinke, fordi det er nemmere end at risikere årelang proces i retssystemet, hvor bevisbyrden kan være umulig at løfte – og køberne ved det. Køberne har intet at miste. Hvis de har forkøbt sig, og hesten er faldet betydeligt i værdi, eller hesten har fået en skade, så er muligheden for at returnere hesten en bedre løsning end at tage et tab ved et videresalg. Der er ovenikøbet mulighed for at få dækket alle deres udgifter på hesten, og retshjælpsforsikringen kan dække sagsomkostninger. Det er ikke en holdbar situation, og det er en holdning og en tendens blandt ryttere, der spreder sig.
Jeg har kendskab til et salg, hvor køber efter 2 måneder erklærede, at det var en dejlig hest, som hun var glad for. Efter 4 måneder skriver køber, at hun må erkende, at hesten er for frisk til hende, og hun tilbyder tilbagekøb til sælger. Sælger må takke nej, og hun erklærer, at hun så vil gå videre med salget af hesten. 4 uger senere får sælger en reklamation på hesten: den er ”uridelig” og har en gaffelbåndsskade.
Hvor er anstændigheden? Hvor er moralen? Lige fra det øjeblik er købeloven samt en rytters egen fejlvurdering årsag til, at sælger skal trækkes gennem retssystemet i en årelang proces, uden at sælger kan gøre fra eller til. Sagen skal afgøres af en dommer, formentlig uden branchekendskab, som ikke forholder sig til almindelig sund fornuft, men til en advokat, der forvrænger sandheden, og til paragraffer.
Tendensen er pinlig! Bør vi ikke iklæde os anstændighed og genfinde moralen i hestehandler og være større hestemennesker end at udnytte håbløs lovgivning?
Lad ikke din fejlvurdering blive sælgers hovedpine
Én ting er lovgivningen, der mener, at en levende hest kan være en reel vare, uden at det giver anledning til mange komplekse tvister, og ét er et langsommeligt retssystem, der ikke har branchekendskab, men også køberne har et ansvar. Bordet fanger – har du købt en hest udenfor dine rytterevner, så tag ansvar for at finde en passende rytter og et nyt godt hjem til hesten. Lad ikke din fejlvurdering blive sælgers hovedpine. Alternativt, så lær om management og korrekt ridning – ridning er svært, det tager årevis at blive en god rytter. Husk, græsset er ikke altid grønnere på en ny hest. Fungerer din hest pludselig ikke, som da du købte den, så prøv at gribe i egne rytterevner. Det er desværre ikke givet, at din nye hest kan præstere på samme niveau med dig, som med tidligere rytter. Vær realistisk med egne rideevner for ikke at gøre et fejlkøb, ikke mindst for hestens skyld. Meget få og fantastiske heste finder sig i alt, mange flere tør sige fra og nej til ufølsom eller ukorrekt ridning. Sådan vil det altid være, derfor vil risikoen for at købe en hest, der ikke er et match, være en reel risiko for rigtige mange ”almindelige” ryttere. Op på hesten og prøv igen, ”take the highroad”, og vær et godt eksempel, så vi alle fortsat kan have glæde af vores fælles passion sammen, frem for at bekrige hinanden med bidske og grådige advokater.
Har du noget på hjertet, så kan dit indlæg måske finde vej til magasinet Ridehestens Klumme. Det eneste du skal gøre er at sende tekst på max 700 ord samt et portrætfoto og nogle ord om dig selv til Ridehestens redaktør Britt Carlsen på bc@ridehesten.com
Køb abonnement på magasinet Ridehesten, du kan bestille det her på sitet i vores webshop, eller mød os på messen Hest & Rytter i næste uge i Herning fra den 6. - 10. marts