Dødsdømt hoppe får levende føl

18-06-2014 16:27

Den erfarne avler Jette Bjerregaard har i år været igennem et forløb, som hun trods sine i alt 300 opdrættede føl aldrig tidligere har oplevet

Stutteri Bjerregaard i Nr. Snede er hjem for avleren Jette Bjerregård, hendes mand Flemming Bjerregård og hendes i alt 55 heste, deraf flere avlshingste og ni hopper med føl ved siden. En af dem, hoppen Chantal, har op til sin foling været igennem et alvorligt sygdomsforløb. 

Den 11. april fandt avleren hun sin drægtige hoppe Chantal liggende syg i sin boks. Welsh B-hoppens afføring var blodig, og dens kropstemperatur var helt nede på 32 grader. Dyrlægen blev og behandlede hoppen efter de symptomer, den havde. Chantal fik desuden dækken på for at holde på varmen så hoppens krop ikke ville gå i chok over den lave kropstemperatur. Dyrlægens diagnose var taroksyge, og han mente, at hoppen sandsynligvis ikke ville overleve - og hvis hun så imod alle odds ville overleve, var chancen for hun også ville overleve en foling - terminen var 10. maj - meget lille.


- Det var hårdt at se hende så syg, da man ikke vidste, om hun ville overleve. Det var hårdt at gå hver anden time og tro hun var død, men så længe der var liv, ville jeg kæmpe videre, fortæller Jette Bjerregaard.

Chantal fik det ikke bedre, og den efterfølgende weekend kom han i alt fem gange for at behandle og smertestille den. Hoppen ville hverken spise eller drikke, så der måtte tages nogle andre metoder i brug. Seks til syv gange i døgnet blev der lavet havresuppe med sukker og salt, så den kunne få noget næring til at holde kroppen i gang, men hoppen var så afkræftet, at den ikke kunne spise selv. Derfor blev der brugt en stor sprøjte , som blev ført ind i munden på den syge hest. Derudover fik den piller mod diarré (Imodium) for at hjælpe den med at holde lidt længere på føden.

- I de sværeste perioder af forløbet var der mange tanker omkring aflivning kom ind i hovedet, men så længe der var liv og føl i maven kunne jeg ikke gøre det. Så længe der var gang i maven, og hun kunne få noget havre suppe i sig, blev vi ved med at prøve, siger Jette Bjerregaard.

Efter fem, dage steg hoppens temperatur til normal. Nogle dage var bedre end andre - Chantal spiste en smule foder nogle dage men andre dage intet. I tre uger fik den on/off havresuppe og normalt foder, alt efter hvor meget den spiste og drak.

- Hun var i bedring, men fik så pludseligt et tilbagefald. Dyrlægen blev tilkaldt, og hun fik samme behandling som før, siger avleren.

Samtidig kom hoppens termin tættere på, og heldigvis fik Chantal det langsomt bedre. Dyrlægen kom ud forbi i et andet ærinde, men ville lige høre, hvornår den syge hoppe var død. Han blev meget overrasket over, at den stadig levede, men fastholdte, at chancen for den overlevede en foling var meget lille.

Terminen kom og gik, men der var stadig intet føl. Syv dage over termin sker der dog noget - Chantal foler et sundt og rask lille hoppeføl. Den er lillle, men kvik. Hoppen klarede folingen i fin form og er nu ikke længere afkræftet.

Føllet har meget passende fået navnet Bjerregård’s Survivor - og hvis alt går godt, bliver Chantal ifolet igen til næste år.

 

Info

Taroksyge

Tarok-syge er en ofte dødelig tarmsygdom, som skyldes bakteriegiftstoffer (endotoxiner), der ødelægger tarmen indefra.

Sygdommen kaldes også Baron Cruyff-syge, Colitis-X, men har fået det almindelige kaldenavn Taroksyge, fordi den berømte travhest døde af den.
Kristine Ulsø Olsen

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Kristine Ulsø Olsen