Dansk Varmblods nye indekstal er online

20-02-2020 18:07
Avl

Dansk Varmblods nye indekstal er tilgængelige på forbundets hjemmeside. Her kan du se, hvilke hingste og hopper har den højeste estimerede avlsværdi

Copyright Ridehesten.com
Den 3-dobbelte UVM guldvinder og Elitehingst Sezuan DVE 1110 topper igen i år Dansk Varmblods dressurindeks for hingste. Foto: Ridehesten.com/Annette Boe Østergaard.
Nyheden fortsætter efter annoncen

Hestens gener kan ikke ses direkte. Men via statistiske indeksberegninger, der samler alle tilgængelige bedømmelser på hesten selv samt dens afkom og øvrige slægtninge, kan der beregnes et estimat af hestens avlsværdi. Hermed kan der opnås viden om hvor gode egenskaber hesten, i forhold til de øvrige heste i Dansk Varmblod, forventes at videregive til afkommet.

Jo højere indekstal, desto bedre egenskaber (indenfor dressur, springning eller eksteriør) forventes hesten at videregive. Et indeks på 100 svarer til Dansk Varmblods gennemsnitlige kvalitet. Er indekstallet over 120, er hesten blandt de 16% bedste. Er indekstallet over 140, er hesten blandt de 2,5% bedste. Jo flere afkom, der har været bedømt, desto mere nøjagtig kan avlsværdien beregnes ud fra afkommets præstation. Ved få bedømte afkom (under 50) kan indekstallet godt ændre sig i både positiv og negativ retning, efterhånden som flere afkom bliver bedømt. Da indekstallene således er dynamiske ved få bedømte afkom, skal man ikke fokusere på den nøjagtige oprangering. Derimod er det vigtigste, at hestene er placeret i den gode ende for at opnå størst mulig avlsfremgang.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Indekstallene har netop fået den årlige opdatering med alle bedømmelser foretaget i Dansk Varmblod regi i 2019 samt DRF championater og nationale konkurrenceresultater. De oprangerede indekslister findes jer.

I magasinet Ridehestens martsudgave, der snart er på vej ud til læserne, bringer vi en artikel af avlskonsulent Karina Christiansen om Dansk Varmblods indekstal for hingste.

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner