Da grundstenen blev lagt

07-12-2023 11:22

I det nye nummer af magasinet Ridehesten dykker vi ned i peioden 1992-2002 på Blue Hors og ser på, hvordan Danmarks nye dressurcenter og hingstestation formede sig, hvilke personer og hvilke heste der spillede vigtige roller

Copyright Ridehesten.com
Mette og Lars Petersen, som her er fotograferet med DV-hingsten Elmegårdens Fight, var med til at tegne Blue Hors’ profil i 1990’erne. Foto: Ridehesten.com/Jørgen Bak Rasmussen

I den første tredjedel af Blue Hors' historie i årene 1992-2002 vandt berider Lars Petersen danmarksmesterskabet fem gange med to forskellige heste, ligesom han deltog ved OL 1986 i Atlanta, USA. Da han forlod Blue Hors til fordel for USA i foråret 2002, blev en ny berider ansat, Andreas Helgstrand. Men det var slet ikke sådan, det hele startede.

Kjeld Kirk Kristiansen startede i slutningen af 1980’erne op med hesteavl på Schelenborg efter ide fra sin ungdomsven, Poul Erik Fugmann, der var med til at indkøbe heste til stutteriet. De var blevet venner i 1964 på den Jyske Idrætshøjskole, hvor de deltog på det samme ridekursus ved navnkundige Gustav Martens.

I forbindelse med etableringen af Stutteri Ask opstod ideen om at kombinere avl og sport, og det førte til et samarbejde med springrytter Lone Kroman. Dengang var den danske hesteavl ikke disciplinopdelt, og det var Stutteri Asks hestemateriale heller ikke, men med en af Danmarks bedste springryttere i stalden tog det efterhånden retning af springning.

Copyright Ridehesten.com
Kjeld Kirk Kristiansen gjorde i 1997 den 28-årige Esben Møller til direktør for Blue Hors. Foto: Ridehesten.com/Jørgen Bak Rasmussen

Et par år senere, hvor Kjeld og Poul Erik fik sig en god hestesnak, kom samtalen til at dreje sig om at starte et stutteri udelukkende med heste af dressurafstamning kombineret med en hingstestation.

Kjeld og Poul Erik havde mange år tidligere som ganske unge været på en hærvejstur med hest og vogn, hvor en af lejrpladserne var engen på Korshøjgaard – et sted, som de fandt utrolig attraktivt. Det lykkedes Kjeld at få lov til at købe Korshøjgaard i 1992 af ejeren Anton Mortensen, og det blev basen for det nye stutteri, hingstestation og dressurcenter.

Gilpa

Se alle abonnementtyper her

Allerede abonnent? – Log ind her

 

Thomas Bach Jensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Thomas Bach Jensen