CAS-afgørelse giver Mathilda Karlsson OL-plads tilbage

21-04-2021 13:28

Annika Knudsen Lorentsen

FEI besluttede sidste år at annullere en række resultater, som blandt andet betød, at Sri Lankas Mathilda Karlsson mistede sin placering på OL-ranglisten. Karlsson gjorde derfor indsigelse til Sportesn Voldgiftsret, CAS, og nu er det afgjort, at resultaterne er gældende og dermed har Karlsson igen sikret en OL-plads til Sri Lanka

Copyright Ridehesten.com
Mathilda Karlsson og Apollonia ved Falsterbo i 2018. Mathilde Karlsson blev som lille adopteret til Sverige, men har sidenhen skiftet tilbage til sin srilankanske statsborgerskab. Foto: Ridehesten.com/Britt Carlsen
Nyheden fortsætter efter annoncen

Tilbage i starten af 2020 opstod der tvivl omkring, hvorvidt der var svindlet med OL-kvalifikationerne, da en række ryttere havde optjent mange af deres ranglistepoint ved stævner, som havde mistænkeligt få deltagere og som var arrangeret i sidste øjeblik. 

Det fik FEI til at reagere, og det endte med, at de besluttede at underkende en række resultater fra stævner i blandt andet franske Villeneuve-Loubet, hvor blandt andre Sri Lankas Mathilda Karlsson havde optjent mange point. Annulleringen af disse point betød, at Mathilda Karlsson gik fra en samlet andenplads til en samlet syvendeplads på OL-ranglisten for gruppe G (Sydøstasien og Oceanien), og dermed havde hun ikke længere sikret en OL-plads til Sri Lanka

Sendte sagen for CAS
Først indsendte Mathilda Karlsson en rytterappel til FEI-domstolen, en appel, som imidlertid blev afvist. Derfor besluttede hun i samarbejde med sine advokater og det nationale forbund i Sri Lanka, at sagen skulle for Den Internationale Sportsdomstol CAS (Court of Arbitration for Sport). 

Copyright Ridehesten.com
CAS er en uafhængig voldgiftsret, der behandler sportsrelaterede tvister. Foto: Shutterstock

Nu har CAS afgjort sagen til Mathilda Karlssons fordel, og det betyder, at FEI nu har meddelt, at de optjente rangliste point alligevel er gældende. Det betyder også, at Mathilda Karlsson og Sri Lanka kan glæde sig over, at de nu igen har en plads ved det kommende OL i Tokyo til sommer. 

CAS har til formål at beskytte atletens position, og det er blevet besluttet, at FEI ikke kan stille atleterne til ansvar for de fejl, der er blevet begået i forbindelse med godkendelsen af stævnerne i blandt andet Villeneuve-Loubet, hvor Mathilda optjente 9 ud af sine 15 tællende resultater til OL-ranglisten. 

I en pressemeddelelse skriver FEI:

"FEI's oprindelige beslutning om at annullere specifikke konkurrenceresultater opnået på den franske stævneplads var baseret på resultater fra en undersøgelse, der blev iværksat af FEI, efter at der var rejst bekymring over disse begivenheders integritet. Undersøgelsen fastslog, at i alt 12 konkurrencer, der tæller med til OL- og Longines-ranglisten, er blevet tilføjet efter fristen for bestemte poster i strid med FEI-reglerne. Ændringerne af tidsplanerne blev forelagt FEI af det franske nationale forbund, og blev fejlagtigt godkendt af FEI.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Som et resultat og i overensstemmelse med artikel 112.3 i FEI's generelle regler fjernede FEI med tilbagevirkende kraft de yderligere konkurrencer, hvilket krævede en genberegning af OL og Longines-ranglisten. 

En appel mod FEI-afgørelsen blev afvist af FEI-domstolen i juni 2020, og de to atleter (red. Andrea Heck og Mathilda Karlsson) og det srilankanske nationale forbund tog derefter deres appel til CAS. 

I sin afgørelse bemærkede panelet:"beskyttelsen af integriteten af FEI's begivenheder og konkurrencer vil være meget mere effektive, hvis de også kan annulleres med tilbagevirkende kraft, fordi - i mange tilfælde - omstændighederne, der giver anledning til integritets eller etiske spørgsmål kun bliver kendt gennem information, der foregår så sent som under eller efter begivenheden."

Panelet bekræftede, at artikle 112.3 i FEI's generelle regler giver FEI's generalsekretær beføjelse til at fjerne begivenheder og konkurrencer, selv med tilbagevirkende kraft, idet det giver et effektivt instrument til at gribe ind, når FEI bliver opmærksom på omstændigheder, der bliver integriteten i en begivenhed i fare uden, at FEI har haft nogen chance for at forhindre sådanne omstændigheder. Panelet besluttede imidlertid, at det ikke var formålet med artikel 112.3 "at tillade FEI, at retroaktivt rette op på fejl, der stammer fra dets egen sfære", idet der henvises til menneskelige fejl ved FEI, der havde resulteret i godkendelse af de opdaterede tidsplaner. 

Panelet beviste til to-trins godkendelsesprocessen, som skulle sikre, at de tidsplaner, der er godkendt er i overensstemmelse med relevante regler og forskrifter for FEI-begivenheder. Mens panelet erkendte, at der havde været en overtrædelse af FEI-reglerne, erklærede de, at regelovertrædelsen aldrig ville have fundet sted uden FEI's fejlagtige godkendelse af de opdaterede tidsplaner. Arrangørerne kunne ikke have implementeret opdateringerne uden tilladelse fra både det nationale forbund og FEI. 

Copyright Ridehesten.com
Mathilda Karlsson og Chopin V. Foto: Ridehesten.com/Britt Carlsen

CAS-panelet fastslog, at da FEI ikke havde fastslået "berettigede omstændigheder" for fjernelse af konkurrencer, var forudsætningerne for 112.3 ikke opfyldt, og at FEI-beslutningen såvel som den appellerede beslutning fra FEI-domstolen er ulovlige og skal omstødes. 

– Dette er et meget skuffende resultat for FEI, men vi respekterer beslutningen, da vi vidste, at der blev begået fejl, og CAS-beslutningen er baseret på det, fortæller FEI-generalsekretær Sabrina Ibáñez, og fortsætter:

– Da vi besluttede at annullere Villeneuve-Loubet-resultaterne for at gøre det rigtige fra et sportsintegritetsperspektiv, vidste vi, at der var en mulighed for, at vi kunne miste denne sag i en appel, men vi var enige om, at det var en risiko, der var værd at tage. Imidlertid har vi været proaktive i at løse problemerne, og vi implementerede i februar 2020 et online invitationssystem til FEI springbegivenheder, der introducerede et kvotesystem for CSI2* for første gang. Reglerne var ikke gældende for tidspunktet for de pågældende begivenheder. Derudover skal arrangører af CSI2*, der ønsker at inkludere konkurrencer, der tæller med i Longines-ranglisten, nu invitere mindst 50 atleter, og FEI gennemgår også omfanget af de olympiske placeringspoint baseret på antallet af deltagere i konkurrencer."

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner